Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Harry Maguire är den viktigaste pusselbiten

Harry Maguire. Det låter nästan som huvudkaraktären i en romantisk komedi. Fast han ser mer ut som en gangsterskurk.

Välkänd är han i alla fall, Harry Maguire, inte minst för många svenskar. Det var ju han som nickade Sverige ur VM i fjol, på inlägg från Ashley Young. Det var för övrigt hans första landslagsmål. Idag, ett år senare, är han kanske Englands mest givna spelare i en startelva, jämte Harry Kane.

Att köpa engelska spelare på engelsk mark är som bekant inte lätt. Det kostar alltid för mycket och nyförvärven får ofta dras med skulder om att de inte är värda prislappen. Och visst, Harry Maguire blir nu världens dyraste back genom tiderna, trots att han inte är världens bästa back. Långtifrån. Han är inte ens Premier Leagues bästa back.

Å andra sidan, världens näst dyraste back genom tiderna (Virgil van Dijk, 75 miljoner pund) visade sig bli världens bästa nyförvärv i fjol. Hänger ni med?

Det tar emot att vara sämre än Liverpool, men om United kan få en 10 miljoner pund sämre back för ett 10 miljoner pund högre pris så är det ändå en back värd att betala för. Det vore inte United att överväga ett andrahandsalternativ för att det vore mer prisvärt. Sån business gör klubbar som aldrig vinner något. Antingen går du all-in för det du tror du på, eller så låter du det va.

United har redan sex mittbackar. Det är egentligen två för mycket. Så varför ens överväga en till om det inte vore det allra bästa som fanns på marknaden?

Harry Maguire är Uniteds största värvning sedan Zlatan och Pogba. Och han har allt det som fattats med Pogba sedan Zlatan försvann. Auktoritet, och ännu bättre: kontinuitet. Det är också signifikativt att det är en mittback som blir Oles stora profilvärvning. Det nya lagbygget börjar bakifrån – en målvakt i världsklass och fyra backar på toppnivå – samma idé som gjort rivalerna framgångsrika.

United är fortfarande ljusår efter City och Liverpool. Det fattas fortfarande pusselbitar. Men nu står åtminstone några stjärnor rätt.

***

Mourinho ville alltså ha Maguire i fjol, men fick det inte. Om detta lär det skrivas böcker om. Och José Mourinho, som i sin arbetssanökan mer än gärna poängterar vilka motgångar han hade som Unitedtränare, kommer att dra det till sin spets.

***

United har nu sju mittbackar i truppen. Det är egentligen tre för mycket. Men betänk att United ofta dras med skadebekymmer i backlinjen, särskilt på vintern och våren. Nu har säsongen inte ens börjat och Bailly är redan borta till jul. Även Rojo brukar vara mer skadad än tillgänglig. Spara Jones och Smalling säger jag.

***

Nya mittbacksparet Maguire-Lindelöf är födda 1993 respektive 1994. Om inte paret Nilsson-Lindelöf börjar drömma om sol och spanska kuster så tror jag vi har ett mittbackspar för hela 20-talet. Hur tänker då Axel Tuanzebe, Unitedprodukt och sjunde mittback (född 1997)? Nöjer han sig som backup, nu och för alltid?

***

James. Wan-Bissaka. Maguire. Relativt ungt och bara brittiskt bland Oles nyförvärv. Precis som vi trodde, och precis vad han lovade.