Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Harry Maguire

Manchester United v Manchester City - Premier League
Efter två somrars kamp blev det då tills slut klart. Harry Maguire presenterades som Uniteds nya mittbacksgeneral. En efterlängtan sådan som direkt fick starta mot Chelsea och gjorde det med den äran. Vi lär få se honom starta i de allra flesta matcher och förväntningarna från oss supportrar är med rätta skyhöga.

Jag är väldigt stolt över att vara här. Det är en så stor klubb och jag ser verkligen fram emot att få komma igång. Jag hoppas att det kommer bli en framgångsrik säsong och jag kommer att ge allt jag har för den här klubben

Harry Maguire i samband med att han skrev på för Manchester United.


Biografi

Den 5 mars 1993 föddes Jacob Harry Maguire i Sheffield, England. Staden ligger som bekant relativt nära Manchester och om du kör bil är du där efter en timme och femton minuter. Det var i Sheffield United som Harry Maguire fick sin fotbollsuppfostran och efter att ha gått hela långa vägen genom akademin fick han debutera i seniorlaget säsongen 2010-2011 då han kom in i halvtid mot Wigan Athletic och stod för en prestation som gav honom utmärkelsen ”man of the match”. Han spelade efter den insatsen bara fyra mer matcher för Sheffield United den säsongen och det var säkerligen en bidragande orsak till att laget ramlade ner till League One.

Kanske var det ändå till Harry Maguires lycka att laget hade sväng ner till League One då han snabbt gjorde en av mittbacksplatserna till sin egen. Det året vann han individuella priser i form av ”Player of the Year” och Young Player of the Year”. Maguires första mål i seniorsammanhang kom i Football League Trophy matchen mot Notts County 2012 och redan som 19-åring hade Maguire spelat 100 matcher från start i ”the Blades”.

Embed from Getty Images

Den stora talangen hade givetvis växt ifrån Sheffield United och till Hull City som då spelade både i Premier League och försökte kvala in till Europa League blev han värvad. Hull City tränades då av Steve Bruce. Tyvärr för Maguires del hade han problem att få en startplats och lånades ut till Wigan Athletic, då i the Championship under andra halvan av säsongen. Hull City åkte ur Premier League den säsongen och när Maguire var tillbaka i ”tigerränderna” var det som the Championship spelare på permanent basis. För Maguires del tog det ändå inte helt fart, men han fick speltid i 33 matcher under säsongen när Hull åter tog klivet upp till Premier League.

Det var egentligen först nu som Harry Maguires karriär skulle ta ordentlig fart. Vår nuvarande assisterande tränare Mike Phelan tog Maguire under sina vingar och gjorde honom till en startspelare och han var också kapten i en match i slutet av säsongen.

Men återigen åkte Hull City ner och det kom inte som en chock att Leicester City värvade honom. Första säsongen blev till en succé och han startade alla matcher under säsongen och fick även där utmärkelsen ”Player of the Year”. Efter många spekulationer, bland annat till United blev det ändå att han stannade kvar i Leicester. Ännu en lyckad säsong i den blåa klubben så blev det tills slut en drömflytt för Maguire då United knackade på dörren.

Harry Maguire

Namn: Jacob Harry Maguire
Född: 1993-03-05, i Sheffield, England
Längd/vikt: 194 cm/100 kg
Position: mittback
Till United: 2019-08-05, från Leicester City, 80 000 000 pund
Titlar: inga titlar

Landslagskarriär

Det blev bara en match i U21-landslaget för Maguire och det skedde redan i 2012.

Debuten i seniorsammanhang fick vänta ända till oktober 2017 då Gareth Southgate tog ut honom till VM-Kvalet. Först blev det en bänkplats mot Slovenien, men redan några dagar senare blev det 90 minuter borta mot Litauen. Därefter har Maguire haft en cementerad plats i startelvan.

Höjdpunkten bland hans hittills 20 gjorda landskamper borde varit VM-kvartsfinalen mot Sverige där han gjorde ett av målen när England som bekant vann med 2-0.

Förbundskaptenen Gareth Southgate har tidigare hyllat Maguire:

”Han är en fantastisk anfallare, han är väldigt effektiv i bägge straffområdena och sättet han tar fram bollen och hur kan spela med fötterna tillhör, i mina ögon, en av Europas bästa”

Embed from Getty Images

Koppling till Manchester United

Den Manchester United kopplade journalisten Andy Mitten skrev i The National om hur ett telefonsamtal från självaste Sir Alex Ferguson var startskottet till att Maguire nu står på Old Traffords fina gräsmatta.

Harry Maguire tillhörde Sheffield Uniteds duktiga FA-Youth cup lag som kom till final mot Manchester United 2011. I en av de två finalmatcherna skadades Maguire och blev över natten liggandes på sjukhus. Förutom att Manchester United skänkte en matchtröja till Maguire så var det stora att Sir Alex Ferguson personligen ringde honom och kom med uppmuntrade ord. Detta ska ha varit i en tid då Maguire börjat att bli osäker på sin förmåga och om han verkligen skulle lyckas som professionell fotbollsspelare. United vann sedermera finalen med bland andra Lingard och Pogba i laget.

Som tidigare nämnt var det Steve Bruce som en gång värvade Maguire till Hull City och sedermera Mike Phelan som fullt ut gav honom chansen i Premier League.

Karriär

Sheffield UnitedMatcherMål
2010/114 (1)0
2011/12561
2012/13535
2013/14526
Totalt Sheffield United165 (1)12
Hull CityMatcherMål
2014/152 (4)0
2015/1625 (8)0
2016/1731 (5)3
Totalt Hull58 (17)3
Wigan AthleticMatcherMål
2014/15161
Leicester CityMatcherMål
2017/18442
2018/19323
Totalt Leicester765
KlubblagMatcherMål
2011-2019315 (18)21
LandslagMatcherMål
England18 (2)1
England U210 (1)0

Spelarkaraktär

Först och främst en positionssäker och trygg mittback. Hans sätt att föra sig på mittbackspositionen gör även de andra i backlinjen trygga. Han har en erfarenhet av att spela i många olika spelsystem.

Det har av någon anledning byggts upp en myt om att Harry Maguire inte skulle vara en spelskicklig mittback, vilket är direkt felaktigt att påstå.

Oftast har han spelat till vänster av de två mittbackarna, vilket vi också såg under premiären mot Chelsea och då borde han komplettera Lindelöf på ett bra sätt.

Han har även spelat på en jämn nivå och inte haft några större berg- och dalbanor i sin karriär.

Till Manchester Uniteds officiella hemsidan sade han följande när han presenterades:

”Först och främst ger jag allt för laget, jag är en lagspelare. Jag ska givetvis försöka bidra med olika egenskaper till laget. Lugn och trygghet. Det viktigaste är att vinna och jag hoppas att jag kan bidra med det till klubben.”


Källor: Wikipedia, The National, Daily Mail, Transfermarkt