Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Manchester United Player of the Year 2023/24
Fernandes, Dalot och Garnacho prisade

Argentina gjorde det snyggaste målet men Portugal vann med 2-1 när säsongens bästa prestationer i Manchester United utsågs. Bruno Fernandes prisades som årets spelare av Uniteds supportrar medan spelarna i laget valde Diogo Dalot. Att Alejandro Garnachos cykelspark mot Everton skulle prisas som säsongens mål har vi förstås vetat sedan den 26 november.

Fernandes får utmärkelsen Sir Matt Busby Player of the Year. Det är tredje gången han kammar hem den utmärkelsen, efter vinster 2020 och 2021. Han blir därmed tredje spelare att få utmärkelsen tre gånger, efter David de Gea och Cristiano Ronaldo som båda vann fyra gånger. Förra säsongen var det Marcus Rashford som prisades.

Lagkapten Bruno fick 40 procent av rösterna, dubbelt så många röster som tvåan Diogo Dalot. Därefter följde Kobbie Mainoo och Alejandro Garnacho med icke redovisad röstandel.

Den här säsongen är Bruno överlägsen etta i den interna poängligan, med 15 mål och 12 assists på 47 matcher. Närmast bakom återfinns Rasmus Hojlund på 16 mål och 3 assists. Utöver Bruno och Hojlund är det bara Garnacho (14), Scott McTominay (13) och Rashford (13) som kommer upp i tvåsiffrigt antal poäng den här säsongen.

Spelarna i laget föredrog Brunos landsman Diogo Dalot. Även det priset vanns förra säsongen av Rashford. Vem som var närmast bakom Dalot i årets omröstning får vi inte veta.

Dalot har den här säsongen etablerat sig som ett givet namn i startelvan. Han har startat 47 av 51 matcher under säsongen och bara blivit utbytt vid två tillfällen. Dessutom gjorde han ett par inhopp och totalt har han spelat 4273 minuter, vilket är näst mest i laget, bakom målvakt André Onana. (Bruno skulle i teorin kunna passera Dalot på lördag men då ska Bruno spela 80 minuter mer än Dalot, vilket rimligen bara kan ske ifall Dalot blir skadad eller utvisad.)

Den portugisiska ytterbacken har bidragit med tre mål och fem assists, båda noteringarna personbästa i Unitedtröjan.

När vi kommer till årets mål var det förstås inget snack om saken. Alejandro Garnachos bicykleta mot Everton var den självklara vinnaren. I supporteromröstningen fick Garnacho 74 procent av rösterna, det vill säga nästan tre gånger så många röster som alla andra mål tillsammans. Tvåa i omröstningen blev Kobbie Mainoos fullträff mot Liverpool. Mainoo hade ytterligare ett mål bland de fem snyggaste, nämligen hans mål mot Wolves. Även Amads segermål mot Liverpool och Rashfords kanon mot Manchester City letade sig in på topp 5, men vi får inte veta i vilken ordning.

Förra året prisades Antonys mål mot Barcelona som säsongens Unitedmål. Undertecknad vill nog påstå att det målet inte hade tagit sig in på topp 5 den här säsongen. United må ha gjort en bedrövlig säsong resultatmässigt men vi har åtminstone fått se några fantastiska mål.

Och allra bäst av dessa mål var förstås Garnacho mot Everton!

Vi gratulerar Diogo Dalot, Bruno Fernandes och Alejandro Garnacho till priserna!

Res med oss till Manchester!