Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask Bruno Fernandes: Äntligen!

Efter nästan ett år av rykten, vi skrev om att han var aktuell för United första gången i mars förra året, har United nu bekräftat att Bruno Fernandes kommer spela för United. Läkarundersökningen är klar, personliga kontraktet påskrivet och Manchester United har gjort den stora presentationen av spelaren. Här är våra åsikter om denna värvning.

Det har varit rykten i nästan ett helt år, men till slut är Bruno Fernandes klar för Manchester United. Vad är din spontana reaktion på det?

Marcus Beijar: Jag är faktiskt lite förvånad, trots allt. Det kändes länge som om det inte skulle bli någon värvning i januari och med tanke på allt snack i somras så kändes det som om historien skulle upprepa sig. På det stora hela är jag nöjd.

Elias Hallström: Viktigt med en värvning och en högklassig (?) spelare, till att börja med. Men om det förefaller så att United varit ute efter Bruno såpass länge, säger det också hur illa skött den här klubben är, som inte löser det tidigare.

Gustav Brinck-Larsen: Att det är mycket bra. Utan att ha sett speciellt mycket av Bruno så tror jag ändå att han kan vara precis vad vi behöver i nummer 10-rollen. Förväntningarna skall dock inte vara för höga den här säsongen, det är svårt att kliva in i januari och imponera. Men från nästa säsong bör vi kunna förvänta oss att han höjer United.

Adam Fröberg: Äntligen! Detta är, faktiskt, en spelare som jag personligen har vurmat över i mer än ett års tid. Till sist blev det av – om än ett halvår för sent.

Mikael Österdahl: Mestadels är jag nog glad att slippa spekulationerna om honom. Det som var förra året kändes mest som brus skapat av portugisiska agendor. Sedan blev det nu i januari tydligt att ryktena var på riktigt. Nåväl, blir väldigt spännande att se vad han går för!

Victor Laag: Att det borde ha blivit klart i somras. Enligt rapporterna från i somras handlade det om att United tyckte att Bruno Fernandes var för slarvig i passningsspelet och det intresserar mig vad det är som är annorlunda nu? Oavsett vad, personligen är jag glad. En kreativ spelare behövdes på den positionen.

Övergångssumman ligger på 55 miljoner euro, med möjlighet att stiga till hela 80 miljoner i form av bonusar. Tankar om det?

Marcus Beijar: 55 miljoner euro är väl rätt okej ändå, de där bonusarna som betalas ut ifall United vinner Champions League eller om Fernandes kammar hem Ballon d’Or känns ju inte sannolika direkt. Övergångssummor av idag är vad de är.

Elias Hallström: United verkar vara de enda som bryr sig om prislappen, på en marknad som totalt har spårat ur med överpriser. Personligen lägger jag ingen vikt vid övergångssummor längre, även om enstaka fall kan få en att höja på ögonbrynen.

Gustav Brinck-Larsen: Att det är där summorna ligger nuförtiden, och att det är helt sjukt om man verkligen tänker efter men helt normalt om man ser till hur mycket pengar som går runt i fotbollen.

Adam Fröberg: Rimligt för en spelare som har stått för den typen av prestationer och siffror som Bruno Fernandes har gjort. Utgångssumman är vettig, sedan är ju de olika bonusarna baserade på olika prestationer som t.ex. antal matcher, CL-spel och Balon d’Or – en blandad kompott i svårighetsgrad helt enkelt. Gillar prestationsbaserade bonusar. Gör spelaren det bra får vi betala mer pengar, annars inte.

Mikael Österdahl: Jag känner att jag inte har någon rätt att ens försöka värdera honom.

Victor Laag: Att jag fortsatt har svårt att riktigt bry mig om övergångssummor i det här tidevarvet av fotbollen. United köper en spelare som visat sig vara väldigt bra på en hög nivå och då är det rimligt att det krävs bra betalt. Eller är det bra betalt? Vet inte ens själv.

Vad har du för förväntningar på honom?

Marcus Beijar: Rätt höga ändå. Det att han varit en poängspelare i Portugal är ju ingen garanti för succé i England, men han verkar ändå ha kvaliteter som vi saknat och skrikit efter. Jag förväntar mig att han rätt snabbt blir ordinarie och levererar en del poäng i vår.

Elias Hallström: Att han tar plats i startelvan och leverar omgående. Med den hypen kring honom men också de kvaliteter han besitter ska han kunna gå in och styra saker själv, utan att behöva vara för beroende av omgivningen.

Gustav Brinck-Larsen: Att han tar platsen som vår nya nummer 10 och bidrar med gott om mål och framspelningar.

Adam Fröberg: Vi bör inte förvänta oss att han presterar på toppen av sin förmåga inom det första halvåret åtminstone. Men så småningom, när han har acklimatiserat sig både till laget och ligan, kommer han att hålla en hög nivå. Inga 50+ poäng som i Portugal, men en hel del poäng kombinerat med andra nyttiga egenskaper.

Mikael Österdahl: På kort ska han kraftigt förbättra vårt mittfält. Anpassning till nytt land och ny liga kan ta tid. Men det är förmodligen Andreas Pereiras plats han tar, så även om Fernandes sliter med anpassningen ska det innebära en stor uppgradering. På längre sikt vet jag verkligen inte.

Victor Laag: Att det ska bli en poängspelare i Manchester United och vara med och lyfta mittfältsspelet. Sen ska man alltid ta in när det gäller nyförvärv i januari att det är först nästa säsong det går att prata om honom ordentligt, på grund av svårigheter att komma mitt i säsongen.

Handen på hjärtat, har du sett en hel match med honom?

Marcus Beijar: Nej.

Elias Hallström: Ja, jag har sett två matcher med honom. Nations League-finalen i somras och Sporting – Benfica för ett par veckor sedan.

Embed from Getty Images

Gustav Brinck-Larsen: Nej, det kan jag inte säga. Bara highlights, och såna kan ju vara missvisande…

Adam Fröberg: Ja, faktiskt. Har följt honom ett tag som sagt, från hösten/vintern 2018. Med det sagt har jag inte sett en drös med matcher, men mellan 5-10, uppskattningsvis.

Mikael Österdahl: Han spelade 68 minuter mot Spanien i VM och den matchen såg jag! Minnen av vad han gjorde i den matchen? Inga.

Victor Laag: Ja, ett par gånger. Med handen på hjärtat ska jag inte påstå att det var han jag kollade extra på, utan han var mest med i någon match jag såg.

Med Bruno i truppen, hur kommer Solskjaer formera sitt mittfält när alla är friska?

Marcus Beijar: Det är väl lite oklart. Han kan ju spela med tre man i en rätt rak formation och då ryms ju Pogba, Fernandes och McTominay (sic!) där. Betyder att Fred trots en bra vinter skulle få stå tillbaka. Kan också tänkas att han används som släpande anfallare och då får ju Pogba spela i den position där jag inte vill ha honom, jämte en mer defensiv mittfältare.

Elias Hallström: McTominay och Fred som sittande, Bruno framför, är den spontana tanken. Vill sedan Pogba ta sig in och visar sig från sin bästa sida ser jag att han gör Fred sällskap.

Gustav Brinck-Larsen: När (om…) alla är friska ser jag att McTominay och Pogba spelar bakom Bruno. Till nästa säsong hoppas jag nästan på att Solskjaer hittar en balansspelare som typ Fernandinho, och att United spelar ett 4-1-4-1 med Bruno och Pogba som ”åttor”. Om nu Pogba blir kvar…

Adam Fröberg: Lär variera en del beroende på motstånd. På hemmaplan, mot lag från den undre halvan av tabellen, kan jag tänka mig att Fred, Pogba och Bruno spelar alla tre. Men normalfallet bör snarare vara att antingen Matic eller McTominay tar någon av platserna – återigen beroende på motstånd.

Mikael Österdahl: Alla friska är väl ändå inget som Manchester United någonsin behöver bekymra sig om?! Spontant skulle jag vilja se Fernandes bredvid Pogba med McTominay eller Fred som ankare, även om varken McTominay eller Fred är gjorda för att vara ankare. Skulle kunna få in alla fyra i en diamant, men vi har nog inte ytterbackar för det.

Victor Laag: En väldigt bra fråga. Både Pogba och Bruno borde ha en given plats och beroende på form kommer även Fred eller Matic hjälpa till.

På de senaste två säsongerna har han snittat en poäng per match i det inhemska spelet och Europa League, hur höga förväntningar skall vi ha på hans poängspel i England?

Marcus Beijar: Den portugisiska ligan är trots allt rätt högt rankad i Europa, det ska vi komma ihåg. Dock är det väl så att toppen är bra medan botten är mindre bra, så Fernandes poängproduktion ska trots allt tas för vad den är. Å andra sidan tror jag han besitter kvaliteter som gör att han kan bli en bra poängspelare i England också bara han får anpassa sig. Tror vi ska se våren som en anpassningsperiod.

Elias Hallström: Höga, som sagt, jag tror inte han är lika beroende av sin omgivning som andra spelare och kan lösa mycket på egen hand. Han har en hög arbetskapacitet, trots sin framskjutna roll på mitten och kommer ta många egna initiativ, vilket också bör generera i en del poäng.

Gustav Brinck-Larsen: Jättesvår fråga. En poäng per match kan vi inte förvänta oss, och att förvänta sig ”många” poäng känns luddigt. Men det är vad jag gör, jag förväntar mig att han ofta är sist eller näst sist på bollen när Manchester United gör mål framöver.

Adam Fröberg: Som sagt får vi givetvis inte se några 50+ poäng som förra säsongen, men om han ens kan komma upp i en tredjedel av det är det kanon. Någonstans där ligger mina förväntningar när han har acklimatiserat sig – runt 15 poäng per säsong från mittfältet.

Mikael Österdahl: Svårt att svara på utan att veta exakt vilken roll han får. (Typexempel Andy Cole vars målsnitt sjönk kraftigt i United jämfört med Newcastle trots att han utvecklades till en mycket bättre spelare.) Men nivåskillnaden på Premier League kontra portugisiska ligan är stor, så snittet ska rimligen sjunka markant.

Victor Laag: De borde rimligtvis vara höga. Sen ska det tas in att den portugisiska ligan håller betydligt lägre nivå än vad Premier League gör och bottenlagen där skulle även ha det svårt i Allsvenskan. Han kommer inte snitta över en poäng per match i Premier League, det har jag svårt att se.

Har du några övriga tankar kring värvningen?

Marcus Beijar: Att den är rätt synonym med var United står just nu. Varken mer eller mindre.

Mikael Österdahl: Att det förstås var ett misstag att inte värva honom i somras. Kanske stämmer det att han – som klubben sprider till journalister – har blivit en mycket bättre spelare den här säsongen, kanske har prislappen ändrats. Men ändå. Är han dålig i United så hade det extra halvåret inte spelat någon roll. Är han bra i United kan den försenade vara det som kostar oss en Champions League-plats.

Victor Laag: Går tillbaka till undran i mitt första svar. Vad är det som har ändrats sedan i somras? Obegripligt att han inte värvades då om United var så intresserade. Positivt är att Bruno verkligen verkar vilja gå till United.