Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Sheffield United
United är fotbollsvärldens chokladask

Ligaspel nalkas efter United säkrat en biljett till FA Cup-finalen på det sämsta möjliga tillvägagångssättet. Just FA-cupen får ses som Uniteds säkraste biljett till åtminstone Europa League, för i ligaspelet handlar det nu om att undvika en förnedringsplacering, med hela tio poäng upp till femman Tottenham.

Manchester United

Uniteds form i ligan har lämnat mer att önska, för att sätta det i milda termer. De senaste fyra ligamatcherna har resulterat i tre kryss och en förlust, och de senaste sju omgångarna har man bara mäktat med en vinst. Detta efter en februari månad som var bra, med bland annat fyra raka segrar i ligaspelet. Men efter förlusten mot Fulham har det gått trögt.

När man sammanfattar den här säsongen om några år kommer kanske det första ordet att dyka upp i huvudet förutom “uselt” vara “skador”, och det är trots allt det mycket av diskussionerna har handlat om,  inte minst från Erik ten Hags håll. United har alltså inför morgondagens match en frisk mittback. Om inte Kambwala eller Evans lyckas upphämta sig till morgondagen har vi Casemiro som vikarierande mittback att se fram emot igen.

Utöver sex bekräftade skador är ytterligare sju tveksamma till spel. Rashford och McTominay verkar båda vara indisponibla tills imorgon, som öppnar för Antony/Amad och Eriksen att knipa startplatser. Knipa kanske är ett starkt ord i sammanhanget, eftersom alternativen mer eller mindre är noll. Bänken kommer minst sagt bli spännande att se imorgon, då vi kan räkna med att ytterligare ungdomsspelare får plats i matchtruppen. Med en trött elva som bara för några dagar sedan spelade två timmar fotboll så är det inte otippat att vi får se en A-lagsdebutant hoppa in imorgon.

Om ni minns hade United en tuff eftermiddag på Bramall Lane i höstas, med en sen häxpipa från Dalot som räddade tre poäng. Med en förlängning i benen och ytterligare skador sen dess så kan det bli tuffare imorgon än vad det är på pappret. Att kolla på pappret har visat sig vara ganska opålitligt den här säsongen, trots allt.

Känslan är att det kan gå precis hur som helst imorgon. Att försöka spå resultat när United spelar är som att försöka spå lottonummer. Årets United har visat sig kapabla till det mesta, på båda sidor av spektrumet. Som Forrest Gump hade sagt så vet man inte riktigt vad man får. Sannerligen fotbollsvärldens chokladask.

Möjlig startelva:

Sheffield United

Båda United kan enas i att man den här säsongen har haft otur med skador. Båda ordinarie mittbackar i Egan och Basham har varit skadade större delen av säsongen, vilket har resulterat i att man vilat försvarsansvaret på svensk-bosniern och regnbågsbindelhatande Anel Ahmedhodzic, en lösning som mynnat ut i 88 insläppta mål. I åtta matcher den här säsongen har man släppt in fyra eller fler mål, med 0-8 mot Newcastle och 0-6 mot Arsenal som säsongens lågvattenmärken. Sheffield United är alltså på god väg att slå sig in bland rekordhållarna när det gäller insläppta mål på en säsong. På den listan har man redan en stabil fjärdeplacering.

Även om man inte är matematiskt uträknade än så har nog alla supportrar börjat ladda inför en säsong i Championship nästa år. På hela säsongen har man bara lyckats vinna tre matcher, varav den senaste kom i februari. Inget har klickat, då man har flest insläppta mål och minst gjorda mål. Ledande målskytten är Oliver McBurnie, med sparsamma 6 mål.

Inte mycket talar för Sheffield United som ni hör, men trots det är det ett lag som inte är helt utan individuell kvalitet. Om man tar det i sin kontext har Gustavo Hamer och Vinicius Souza gjort det bästa av en hopplös situation och om Sheffield United tar steget ner till Championship kan det mycket väl vara spelare som har säkrat en flytt till en annan Premier League-klubb. Särskilt Vinicius Souza gjorde en riktigt bra match när lagen möttes i höstas. Även McBurnie och Hamer visade framfötterna då.

Möjlig startelva:

Historik

Klubbarnas första möte kom redan 1893, då United fortfarande hette Newton Heath. Sheffield United vann båda matcher den säsongen. Efter sekelskiftet möttes klubbarna mest hela tiden, med små uppehåll på några år här och där. Båda lagen var regelbundna i toppdivisionen ända fram till 80-talet då Sheffield United var på rejäl dekis. Efter 1994 var de utanför Premier League tills 2006.

United har vunnit tio utav sina senaste tolv matcher mot Sheffield United. Innan förlusten 2021 så kom den senaste torsken 1993. På 98 matcher har Sheffield United ändå skrapat ihop 35 segrar, dock är majoriteten av dessa innan andra världskriget.

Visste ni att…

 • År 1859 skrevs fotbollens första regler i just Sheffield? Hörnor, frisparkar, att nicka bollen och andra självklarheter kom till i Sheffield.
 • Den spelare som spelat för båda klubbar och gjort totalt flest matcher i karriären är ingen mindre än Harry Maguire?

Matchinformation

Manchester United
Sheffield United
Turnering: Premier League, omgång 29
Tid: Onsdagen den 24 april 2024, 21.00
Plats: Old Trafford, Trafford, Manchester
Domare: Michael Salisbury
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Lindelöf (muskelskada, maj)
 • Malacia (knä, juni)
 • Martial (skadad, inget datum)
 • Martínez (muskelskada, maj)
 • Shaw (skadad, maj)
 • Varane (muskelskada, slutet april)
Tveksamma:

 • McTominay (knä, liten chans)
 • Rashford (skada, liten chans)
 • Amrabat (skada, liten chans)
 • Kambwala (skada, liten chans)
 • Mount (skada, liten chans)
 • Evans (muskelskada, liten chans)
 • Shoretire (oklar status, liten chans)
FORM
V17/3LiverpoolHFA4-3EF
O30/3BrentfordBPL1-1
F4/4ChelseaBPL3-4
O7/4LiverpoolHPL2-2
O13/4BournemouthBPL2-2
O21/4CoventryNFA3-3VS

Sheffield United

Skador och avstängningar:

 • Lowe (fot, sommar)
 • Norrington-Davies (lår, sommar)
 • Basham (fot, sommar)
 • Egan (fot, mitten maj)
 • Jebbison (sjukdom, maj)
 • Baldock (vad, mitten maj)
 • Davies (lår, maj)
 • Robinson (fot, slutet april)
Tveksamma:

 • Brewster (lår)
FORM
O9/3BournemouthBPL2-2
O30/3FulhamHPL3-3
F4/4LiverpoolBPL1-3
O7/4ChelseaHPL2-2
F13/4BrentfordBPL0-2
F20/4BurnleyHPL1-4

United mot Sheffield U

Totalt:9847-16-35163-135
Hemma:4729-6-1295-50
Premier League:118-1-225-12
SENASTE MÖTENA
V2020-06-24HPL3-0
V2020-12-17BPL3-2
F2021-01-27HPL1-2
V2023-10-21BPL2-1
SENASTE HEMMAMATCHER
V2007-04-17HPL2-0
V2016-01-09HFA1-0
V2020-06-24HPL3-0
F2021-01-27HPL1-2