Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

U18: Manchester United - Manchester City 2-1
Wheatleys dubbel och Harrisons reflexer vann cupen!

Manchester United tog hem U18 Premier League Cup! Detta efter 2-1 mot Manchester City i finalen på tisdagskvällen. Ethan Wheatley gjorde båda målen för United.

Det var ett United som inledningsvis skapade chanser. Wheatley öppnade målskyttet på halvvolley och dubblade sedan ledningen mitt i första halvlek.

I andra halvlek dominerade City spelet men Elyh Harrison i Uniteds mål var länge tämligen sysslolös. Citys tryck ökade efter hand och då fick Harrison gång på gång visa att han är en målvaktstalang utöver det vanliga. City fick en reducering men Harrison klev på tilläggstid fram med två svettiga reflexräddningar och United höll undan till seger.

United tog uppgiften på allvar och spelarna som har suttit på bänken i a-laget den senaste tiden var alla involverade, då spelade en halvlek vardera. Louis Jackson och Harry Amass startade i backlinjen och Ethan Wheatley på topp medan Habeeb Ogunneye byttes in efter första halvlek. I mål var Elyh Harrison spelklar efter den skada han ådrog sig i den senaste juniormatchen. På mittfältet fick Ruben Curley chansen bredvid Finley McAllister.

Övre raden: Ethan Wheatley, Ruben Curley, Elyh Harrison, Jack Kingdon, Louis Jackson, Ethan Wheatley. Nedre raden: Jack Fletcher, Finley McAllister, James Nolan, James Scanlon.

På läktaren noterades vår nya tekniska chef Jason Wilcox och hans företrädare Darren Fletcher. Andra notabla namn bland åskådarna var Wayne Rooney och David Gill.

Det var gästande City som tog hand om bollen från avspark. De tidiga chanserna föll emellertid till United. Ethan Williams hade ett avslut som målvakten gjorde en rutinräddning på. Strax därefter fick Curley driva långt med bollen och han avlossade ett tung avslut, som målvakten behövde anstränga sig desto mer för att rädda.

När Wheatley försökte i den sjunde matchminuten lämnades målvakten chanslös. James Nolan slog en frispark från mittplan, över Citys backlinje. Där var Wheatley på plats. Han kontrollerade bollen med sitt första tillslag och stänkte sedan in den på halvvolley.

Ethan Wheatley firar efter matchens första mål.

City kunde ha kvitterat några minuter senare, då Nolan tappade balansen, vilket lämnade yttern fri. United räddades av ett svagt avslut. Strax därefter var det Ethan Williams som försökte för United. Han avslutade bättre än Citys ytter men målvakten stod i vägen.

Sedan tog City över bollinnehavet i allt större utsträckning. Det vållade emellertid inga stora problem för United, då laget försvarade sig kompakt.

Istället skulle United dubbla ledningen. Harrsion lyfter långt och James Scanlon nickskarvar den vidare till Nolan på överlapp. Högerbacken ser Wheatley i djupled och slår en passning. Via ett utsträckt Cityben kan Wheatley snappa upp bollen och runda målvakten.

Ethan Wheatley rundar målvakter för sitt andra mål.

Med tio minuter kvar av första halvlek fick lagen varsin högklassig chans. Först United, då vi hade många spelare i bra läge. Passningarna hittade emellertid inte rätt och City kunde kontra, vilket gav friläge för Matthew Warhurst. Harrison klev fram med en mycket viktig räddning.

United har de första chanserna efter paus. Först då Scanlon missar målet och sedan då Scanlon hittar fram till Gabriele Biancheri. Anfallaren kontrollerar bollen bra men drar avslutet stolpe ut.

Efter hand tar City tag i bollen. De tar sig gärna runt på kanten för inspel snett inåt bakåt. United har alltid spelare på plats och det blir sällan farligt. När City avslutar har United alltid försvarare i vägen.

United kommer till farligare chanser på våra fåtaliga kontringar. Scanlon hittar fram till Jacob Devaney som sånär rundar målvakten. Devaney borde nog ha valt passning, då Biancheri fanns i utmärkt position framför mål.

I Uniteds mål var Harrison länge sysslolös. I matchens slutskede skulle han göra tillräckligt för att göra anspråk på att vara matchens spelare. Han gör ett par vassa räddningar och rensar undan en hörna innan City slutligen får in en reducering.

Det blir svettigt på slutet, då United bränner ytterligare kontringar.

Harrison kliver fram med en enastående räddning när klockan har tickat in på tilläggstid och i den sista minuten gör han en ännu vassare räddning.

Statistiken visar att City har 21-9 i avslut och 12-2 i hörnor men jag tycker ändå att United vinner rättvist. Även om City dominerar spelet är det United som har de vassaste chanserna och efter 83 minuter hade Harrison bara behövt anstränga sig vid ett enda tillfälle.

United vinner som ett lag och det är svårt att inte imponeras av hur väloljat försvarsspelet är. Samtliga i backlinjen och på det defensiva mittfältet står för avgörande brytningar och blockeringar.

Ethan Wheatley måste förstås framhållas för de båda målen han gör. De blir i slutändan avgörande och hade han bytt plats med Citys målspruta Warhurst hade nog resultatet gått en annan väg.

Ändå lutar jag åt att Elyh Harrison är Uniteds bästa spelare den här kvällen. Han räddar ett friläge i första halvlek och han producerar fyra stora räddningar när City i slutskedet lyckas ta sig förbi Uniteds försvar.

Egentligen skulle jag kunna lyfta fram nästan varenda spelare för beröm men några jag vill framhäva extra är Finley McAllister, Jack Kingdon, James Nolan och James Scanlon.

Uniteds juniorer har nu tagit hem två titlar den här säsongen. Vi kan addera en tredje, då vi ska spela nationell ligafinal mot (mest troligt) Chelsea någon gång under säsongsavslutningen.

Målen

Manchester United – Manchester City 2-1 (2-0)

U18 Premier League Cup, final, 23 april


1-0 ( 7) Ethan Wheatley (Nolan)
2-0 (25) Ethan Wheatley
2-1 (85) Mfuni


Uniteds lag: Harrison; Nolan, Jackson (Ogunneye 46), Kingdon, Amass (Mantato 46); Curley (Devaney 64), McAllister; Scanlon, J Fletcher (Lacey 72), Williams; Wheatley (Biancheri 46)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK