Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Unitedsvepet
Mount återkomst / Watfords nya tränare / United vägrar nya regler

Dagens svep fokuserar på förslaget om nya ekonomiska regler i Premier League, Mason Mounts förväntade återkomst samt att Watford anställt ett bekant ansikte. 

Mason Mount förväntade återkomst

I BBC match of the day fick ten Hag flertalet frågor om skador, där han i förbifarten nämnde att Mason Mount förmodligen är tillbaka till lördagens match mot Burnley klockan 16:00 på Old Trafford.

Mount har inte spelat sedan den trettonde april då han gjorde ett kort inhopp mot Bournemouth. Mounts säsong har kantats av skador och det har endast blivit 17 matcher för engelskmannen denna säsongen, vilket har resulterat i ett mål och en assist.

Watford anställer Tom Cleverley

Tom Cleverley anställs av Watford som ny huvudtränare. Cleverley har som bekant en spelarkarriär i Manchester United bakom sig och på X-inlägget kommenterar United sina lyckönskningar. Cleverly avslutade sin spelarkarriär i Watford efter förra säsongen, en klubb han gjorde 129 matcher i. Watford befinner sig för närvarande på en femtonde plats i Championship, utan risk för nedflyttning men även utan chans på positivt kval.

 

United vill inte ankra

Manchester United planerar att motsätta sig förslaget att ändra Premier Leagues ekonomiska regelverk PSR (profitability and sustainability rules). Förändringen skulle innebära att toppklubbarna, sett i ekonomiska termer skulle ankras till de klubbar som är svagast ekonomiskt. Förslaget skulle innebära någon form av relationsekonomi, såsom att en klubb max får spendera fyra gånger summan vad den lägsta TV-intänkten i ligan ger till en enskild klubb.

Tillexempel hade Southampton lägst Tv-intäkter säsongen 2022/23 på drygt 127 miljoner brittiska pund, vilket skulle innebära ett spenderingstak på 508 miljoner pund den säsongen.

Svårigheten med att skapa ett spenderingstak är att det nästan enbart skulle ha negativa effekter på de rikaste klubbarna, klubbarna med mest makt och pengar.

Kritiken mot förslaget har främst bestått av att det skulle kunna sänka Premier League klubbarnas styrka internationellt, det skall dock tilläggas att Premier League klubbarnas Tv-intäkter är oerhört mycket större än övriga ligor. Lägst TV-inäkt i La Liga säsongen 2022/23 hade Mallorca med drygt 38,5 miljoner pund (45 miljoner euro). Alltså 30% av Southamptons Tv intäkter samma år.

Faktum är att de enda klubbarna som hade högre Tv-intäkter i La Liga än Southampton säsongen 2022/23 är Barcelona och Real Madrid, båda på drygt 133 miljoner pund (cirka 155 miljoner euro).

I juni kommer Premier Leagues ägare att rösta om förslaget.

Vad tycker du om det nya förslaget, Bör de rikaste klubbarna ha relationsmässiga ekonomiska krav på sig till de “fattigaste”?

Läs mer om förslaget här.