Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2023/24: Mittfältare
Han ser ut att vara skapad för livet som mittfältare i United

För 15:e året i rad har Muss betygsatt Manchester United-spelarnas insatser under den gångna säsongen. Traditionsenligt presenterar vi betygen i fyra delar och i den tredje delen tittar vi närmare på våra mittfältare.

Säsongen 2023/24 var juryn på det stora hela enig om de flesta betygen. I enstaka fall rådde emellertid oenighet. I de fallen presenteras betygen i minidiskussioner. I dessa diskussioner har vi följt samma upplägg som tidigare år. Den som satte det högre betyget fick första och sista ord, medan den som satte det lägre betyget fick en replik i mitten. (På några underkända spelare rådde oenighet om hur dåliga spelarna faktiskt var, men då alla i juryn var ense om att spelarna var underkända valde vi att inte diskutera dessa betyg, då redaktionen enades om att det inte finns något större värde i att diskutera om en spelare är dålig eller usel.)

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”).

Gränsen för att få betyg sattes mellan Mason Mount (757 minuter) och Sergio Reguilón (655 minuter).

Alla våra säsongsbetyg hittas här.

Information

I juryn: Peter Andersson Lilja, David Grgic Levin, Elias Hallström, Carl Kjellberg, Axel Klöfwer och Mikael Österdahl

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Bruno Fernandes: 7,5

Här ska erkännas att den enorma avslutningen på säsongen blev en stor faktor till det höga betyget, för under stora delar av säsongen så gick det faktiskt inte att känna igen Bruno Fernandes. Han var såklart inte ensam om att prestera dåligt under majoriteten av säsongen men någonting som han nästan var ensam om var tillgängligheten. Bruno fanns alltid med på planen i med och motgång när det kändes som att hela truppen var på sjukstugan, och mot slutet av säsongen så fick vi se den poängmaskinen som vi vant oss vid sedan han anslöt i januari 2020. Trots vad som kändes som en ovanligt dålig kampanj så blev det totalt 28 poäng på klubbnivå för kaptenen. En spelare man alltid kan räkna med. [Axel]

Redaktionen: 7,4 Matchbetyg: 5,8

Bruno Fernandes firar ett mål mot Liverpool.

Scott McTominay: 6

Jag är villig att sticka ut hakan och säga att Scott McTominay gjorde en så bra säsong som Scott McTominay kan göra, jag tror att han till stora delar presterade på sin absolut högsta nivå, problemet är att hans absolut högsta nivå kanske inte är så mycket högre än såhär. Kan han fortsätta leverera på den nivån anser jag att han är en perfekt bänkspelare. Mer än så har jag svårt att se skotten bli i United, men att ha gjort sig förtjänt av en bänkplats i Manchester United är mer än många andra gjorde denna säsong. [Carl]

Redaktionen: 5,8 Matchbetyg: 5,4

Casemiro: 3

Om du hade frågat mig efter förra säsongen vilka ord som dyker upp i huvudet när jag tänker på Casemiro, hade jag sagt något i stil med: rutinerad, hård, viktig och en mittfältsgeneral. Besynnerligt få av de orden hade kunnat beskriva säsongen Casemiro har haft. Brassen som en gång var som en tegelvägg för motståndarna har förvandlats till ett staket vars trä har ruttnat. Redan från säsongsstart tycker jag det syntes att åldern börjar komma ikapp. Casemiro själv har skyllt på den långa skadan av mystisk karaktär han hade under hösten. Skadan måste varit betydligt allvarligare än man tidigare trott för en framtid på högsta nivån för 32-åringen ser blek ut. [David]

Redaktionen: 3,3 Matchbetyg: 5,3

Kobbie Mainoo: 8

Vi ska förstås vara försiktiga, för han är fortfarande så ung. Men nog ser Kobbie Mainoo ut som en spelare för Manchester Uniteds startelva i många, många år framöver. Det ser så naturligt ut när han kliver ut på planen. Några nerver tycks han inte ha. Det kan illustreras av hans mål i FA-cupfinalen. De flesta spelarna blir ivriga i den situationen – framför allt de som inte är naturliga avslutare – och hastar iväg ett avslut på chans. Mainoo är hur cool som helst och lägger en retligt enkel bredsida på fel ben för målvakten. Just cool är väl ordet som sammanfattar honom bäst. Visst hade han några sämre matcher, och de måste suddas bort innan han kan skrivas in som en av världens bästa mittfältare. Men det är dit han är på väg. Här och nu ringer inga varningsklockor. Han ser ut att vara skapad för livet som mittfältare i United. Nu ska han bara göra det kontinuerligt i ett decennium eller två. [Micke]

Redaktionen: 8,2 Matchbetyg: 6,6

Sofyan Amrabat: 4,5

Marockanen hämtades in från Fiorentina på ett säsongslångt lån, men lyckades inte etablera sig i United. Avslutningen av säsongen drog upp mitt betyg lite grann, då han faktiskt gjorde några bra insatser och fick spela sitt spel med fokus på att vinna mycket boll. Sammantaget kan vi nog dock landa i att Amrabat var en typisk VM-genombrottsspelare som visade sig vara en bluff. Blir extremt förvånad om United utnyttjar köpoptionen som skrevs in i avtalet. [Elias]

Redaktionen: 4,3 Matchbetyg: 4,9

Christian Eriksen: 4

Eriksen har hunnit fylla 32, och utöver ålder är också hans hälsobekymmer på senare år en fullt rimlig förklaring till varför dansken har sett helt slut ut på plan den här säsongen. Dansken kan förstås trolla med fötterna emellanåt, men hans avsaknad av ork och slit gör att det är svårt att hitta en roll åt honom i laget. Med stor sannolikhet ett av namnen som lämnar i sommar. [David]

Redaktionen: 3,7 Matchbetyg: 5,3

Mason Mount: 5

Nja, det blev inte den tänkta återkomsten på toppnivå när Mason Mount klev in i United. Höga förväntningar och hög potential har delvis grusats av skada. I de matcher han trots allt gjorde fanns ljusglimtar. Vi minns bland annat hans energi och heta målchanser i matchen mot Galatasaray i Champions League. Möjligen borde han ha fått fler chanser av Ten Hag när han väl visade hyfsad klass. Ett sargat självförtroende och lång frånvaro grusade sedan alla planer på en bra säsong. Vi fortsätter ändå hysa visst hopp till hösten. [Peter]

Redaktionen: 4,7 Matchbetyg: 5,3

Amad: n/a

Det blev endast tre starter och nio inhopp för Amad den här säsongen, men han hann trots det med att sätta ett väldigt positivt avtryck under sluttampen. Han gjorde mer nytta på 800 minuter än vad andra gjorde på mer än dubbla tiden. Skador har utgjort ett stort hinder men förhoppningsvis får han bukt på dem. Med sin fart, teknik och kreativitet blir han sannolikt en stark utmanare till att ta över högerkanten nästa säsong. [Elias]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6,3

Amad sänkte Liverpool i FA-cupen.

Facundo Pellistri: n/a

Sporadiska, korta inhopp gällde för Facundo Pellistri innan en utlåning till spanska Granada följde i januari. Under de små stunder vi fick se Pellistri i Unitedtröjan så var det alltid tydligt att viljan och ideerna fanns där men att kvaliten och främst av allt fysiken saknades. Det blev inget avtryck i United och i Spanien så har det inte heller blivit dunder och brak. Pellistri har dock gjort två mål för Granada, så mycket mål har han inte gjort på en säsong sedan han spelade hemma i Penarol. [Axel]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5,2

Hannibal: n/a

Hannibal var en av dem som vi såg som mest spännande inför säsongen. Han fick också göra ett antal framträdanden innan utlånet till Sevilla och såg helt ok ut, i några matcher var han riktigt bra och visade passion och glöd för klubbmärket. Sedan syntes ändå att han är en oslipad diamant som inte riktigt har nivån för en plats i Uniteds seniorlag ännu. Han har en viss förmåga att dra på sig varningar och har en bra bit kvar till Kobbie Mainoos kontroll. Det är såklart en orättvis jämförelse. [Peter]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5,8

Omari Forson: n/a

Det var tydligt att Erik ten Hag såg en spännande spelare i Omari Forson sedan 19 åringen togs med i truppen till förra årets sommarturne i USA. Det blev en hel del speltid för Forson under försäsongen och det blev faktiskt även en start i Premier League mot Fulham på Old Trafford. På de riktiga minuterna som Forson fick i A-laget så hann det även bli en Premier League assist då Forson la vidare bollen till akademipolaren Kobbie Mainoo som satte avgörandet mot Wolves. Vi har fortfarande sett alldeles för lite av Forson för att veta vars framtiden ligger men jag hoppas att få se honom mer nästa år. [Axel]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5,3

Dan Gore: n/a

Att betygsätta Dan Gore blir svårt, eftersom hans minuter i A-laget den här säsongen, som också är 19-åringens första, inte är mindre eller mer än 30. En ynka minut kunde Erik ten Hag ge tonåringen i ligan, medan han fick mer förtroende i 3-0 segern mot Palace i ligacupen, där han fick en halvtimme och gjorde avtryck. En match på lån till Port Vale blev det sedan tills Gore skadade sig och missade resten av säsongen. Vägen till regelbundet spel med seniorerna får ses som lång. [David]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6,5

Donny van de Beek: n/a

Två korta inhopp och elva matcher som oanvänd avbytare blev det för Donny, innan han i januari försvann till Tyskland på ett misslyckat lån. Har 1+1 år kvar på kontraktet. Både klubb och spelare vill förstås ha skilsmässa. Frågan är om det finns någon köpare, ens till ett subventionerat pris. [Micke]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5

Statistik mittfältare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Bruno Fernandes47 (1)1513
Scott McTominay27 (16)103
Casemiro31 (1)53
Kobbie Mainoo29 (3)51
Sofyan Amrabat17 (13)00
Christian Eriksen14 (14)13
Mason Mount8 (12)11
Amad3 (9)21
Facundo Pellistri3 (11)01
Hannibal4 (6)10
Omari Forson1 (6)01
Dan Gore0 (2)00
Donny van de Beek0 (2)00
Res med oss till Manchester!