Donny van de Beek

Den nederländska mittfältaren Donny van de Beek blev Manchester United-spelare inför säsongen 2020/21. Vårsäsongen 2024 är han utlånad till Eintracht Frankfurt.

Donny van de Beek föddes i den nederländska orten Nijkerkerveen våren 1997. Han inledde karriären i den lokala klubben Veensche Boys, innan han i unga år blev en del av Ajax akademi.

I januari 2015 gjorde Van de Beek sin debut i Jong Ajax och samma månad var han med i a-lagstruppen för första gången. A-lagsdebuten skulle dock dröja till november 2015, då han var inhoppare mot Celtic i Europa League.

Van de Beek växlade sedan mellan Jong Ajax och a-laget. Han var inhoppare i Europa League-finalen mot Manchester United i maj 2017. Därefter etablerade han sig som en given startspelare.

Säsongen 2018/19 vann Van de Beek dubbeln med Ajax. När säsongen 2019/20 avbröts på grund av coronaepidemin toppade Ajax ligan men ingen titel delades ut.

I september 2020 värvades Van de Beek av Manchester United. Debutsäsongen i United blev en besvikelse och han fick bara starta fyra ligamatcher.

Höstsäsongen 2021 fick Van de Beek ännu mindre speltid än under debutsäsongen i klubben. I januari 2022 blev han utlånad till Everton. Han inledde som ordinarie i Everton men missade större delen av vårsäsongen på grund av skada.

När Erik ten Hag, hans gamla tränare från Ajax, tog över United trodde många på ett lyft för Van de Beek. Han fick emellertid bara sporadisk speltid under hösten och kort efter nyår drabbades han av en säsongsavslutande knäskada.

Van de Beek var tillbaka i spel under försäsongen 2023. Höstsäsongen 2023 fick han emellertid nöja sig med två inhopp och i januari 2024 flyttade han till Eintracht på lån för återstoden av säsongen.

Van de Beek var med i det nederländska U17-landslag som tog silver i EM 2014. Han debuterade i a-landslaget hösten 2017. Van de Beek blev uttagen till EM-truppen 2021 men tvingades lämna återbud på grund av skada.

Spelarkaraktär

Donny van de Beek spelar vanligen som central mittfältare. Han är en bra bollvinnare och en bra passningsspelare. Han gillar att löpa in i offensivt straffområde och han är målfarlig.

Rekommenderad läsning

 • Allt du behöver veta om Donny van de Beek

  Allt du behöver veta om Donny van de Beek

 • Donny van de Beek: Transfersagan utan början

  Donny van de Beek: Transfersagan utan början

 • Frågeask: Välkommen till United, Donny van de Beek

  Frågeask: Välkommen till United, Donny van de Beek

 • Q&A med Donny van de Beek: Känslan var riktigt bra

  Q&A med Donny van de Beek: Känslan var riktigt bra

 • Den ständiga snackisen

  Den ständiga snackisen

Senaste artiklarna om Donny van de Beek

 • Vítek håller nollan och Hannibal varnas

  Vítek håller nollan och Hannibal varnas

 • En omvänd önskelista

  En omvänd önskelista

 • Den största anledningen att kolla på Manchester United

  Den största anledningen att kolla på Manchester United

 • Fish spelar alltid, de andra mest inte alls

  Fish spelar alltid, de andra mest inte alls

 • Donny van de Beek till Tyskland på lån

  Donny van de Beek till Tyskland på lån

 • Donny på plats i Tyskland / Brunos missade gala

  Donny på plats i Tyskland / Brunos missade gala

Biografin uppdaterad i januari 2024 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.