Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Donny van de Beek

Brighton And Hove Albion v Manchester United - Carabao Cup Fourth Round
Manchester Uniteds första nyförvärv inför säsongen 2020/21 presenterades för ett par veckor sedan. Att Donny van de Beek skulle lämna Ajax var det många som förväntade sig, men det kom som en liten överraskning att det tills slut blev Manchester United.

Det var dags att ta nästa steg till en storklubb nu och jag känner att jag tagit ett bra beslut genom att ha kommit till den här fantastiska klubben.

Donny van de Beek i samband med att han skrev på för Manchester United


Biografi

18 april 1997 var dagen då Donny van de Beek kom skrikandes ut till världen. Uppväxten av mamma Gerdina och pappa André i den lilla staden Nijkerkerveen var bra. Med cirka 45 minuters bilfärd till Amsterdam blev det ganska naturligt att Donny skulle följa pappa Andrés färd till Amsterdam Arena för att se på Ajax redan vid femårsåldern.

Med en fotbollstokig pappa brukar inte äpplet falla alltför långt från trädet. Därför blev det också väldigt naturligt att den unge Donny van de Beek började spela i kvarterslaget Veensche Boys där han tidigt gjorde avtryck.

Tiden i Veensche Boys rullade på smärtfritt och det stod tidigt klart att Donny var ämnad för något större.

Och vad skulle då inte passa bättre än att favoritlaget Ajax visade konkret intresse?

Embed from Getty Images

2014 skrev han på för den mytomspunna akademin i Ajax och började i det som kallas “D-laget”. Ett treårskontrakt skrevs på, som bara efter ett halvår förlängdes ytterligare ett år. Men under det året hann han jobba sig upp från “D-laget” upp till det som kallas “A1”. Det vill säga det laget som är högst rankat i akademin.

I Nederländerna (eller Holland) får reservlagen spela i de nationella serierna, vilket gör att Ajax reservlag som heter Jong Ajax, allt som oftast tillhör andradivisionen. Det var också där som van de Beek fick göra debut redan i januari 2015 mot Sparta Rotterdam.

Utan att överdriva går det påstå att det första året i Ajax gick i raketfart för Donnys del. Bara två månader efter debuten i Jong Ajax blev han uppkallad i seniortruppen i en match mot ADO Den Haag. Det blev ingen debut i Eredivisie och det blev inget spel i seniorlaget den säsongen. Men efter säsongen belönades Donny van de Beek med det fina priset “Årets talangspelare” av klubben.

Säsongen 2015/2016 spelade Ajax i Europa League och det var i den turneringen som Donny skulle få göra sin debut. Det blev några minuter mot Celtic och bara tre dagar senare fick han göra sin debut i ligan.

Embed from Getty Images

Första målet kom av bara farten och det första målet kom faktiskt mot Ole Gunnar Solskjaer. Eller inte honom som person då såklart. Men mot Molde som då leddes av Ole Gunnar Solskjaer. För den bedriften fick han sin permanenta plats i A-laget den 16 februari 2016.

Vi ska inte gå igenom varenda steg som Donny van de Beek gör i Ajax för utvecklingen fortsatte i exakt den takten man kan förvänta sig. Ajax misslyckades med att kvalificera sig för Champions League säsongen 2016/17, men gjorde istället succé i Europa League. Man gick så långt som till final där som bekant Manchester United stod för motståndet.

Donny fick hoppa in de sista 20 minuterna men kunde inte vänta på läget och United vann med 2-0.

Det var efter den säsongen som de större lagen började få upp ögonen för van de Beek och Tottenham ska ha varit på plats i Amsterdam för att scouta den unge mittfältaren och han tackade nej till en flytt till AS Roma.

Men den säsongen som skulle göra varenda spelare i Ajax intressant för andra klubbar var säsongen 2018-19. Det var då Ajax charmade hela Europa på ett sätt man inte hade gjort på 25 år. Man vann övertygande mot Real Madrid i åttondelsfinalen i Champions League och tog Juventus i kvartsfinalen av bara farten. Många trodde att en finalplats var säkrad när just Donny van de Beek gjorde 1-0 tidigt i den första matchen mot Tottenham. Men i andra matchen vände Tottenham sent, sent in på tilläggstid och det var istället Tottenham som fick göra bort sig mot Liverpool.

Embed from Getty Images

Om inte storklubbarna var intresserade tidigare var de helt frälsta nu. Men det var De Jong och de Ligt som blev de första att plockas ut från Ajax. Men intressenterna var många för van de Beek som hade stått för nio mål och tio assists på 34 spelade matcher.

Dortmund gjorde sitt för att norpa åt sig honom, men klubbarna kom inte överens. Men närmast var Real Madrid och vi ska nog tacka coronaviruset för att van de Beek inte spelar hos “marängerna” idag.

För van de Beek blev kvar i Ajax ett år till, men ryktades intensivt till Real Madrid. I januari i år ska Real Madrid varit överens med van de Beek och Ajax. Det ska ha funnits påskrivna papper och en läkarundersökning under sommaren var det som saknades.

Men coronviruset spred sig över världen och hade/har ekonomin i sitt grepp. Det gjorde att Real Madrid kände sig nödgade att dra sig ur. Men oturen för Real Madrid blev lyckan för Manchester United som kände att man hade råd att punga ut det som krävdes för Donny van de Beek. Det vill säga cirka 39 miljoner euro.

Men vi behöver snabbt avhandla varför Donny van de Beek valde att gå till Manchester United.

Hans representanter ska ha träffat Matt Judge, som är United förhandlare-ish, under våren 2019 på Uniteds Londonkontor. Där ska han även ha träffat Arsenal, West Ham och Tottenham.

Där och då var Uniteds intresse ganska måttligt. Men van de Beeks representanter och Matt Judge fann varandra på det personliga planen och fick en bra relation tidigt.

Nummer 34 för Donny van de Beek

Det blev viktigt då man spolar fram tiden två år då affären som tog Donny till Old Trafford gick snabbt. Efter att van de Beek kommit tillbaka efter en semester på Grekland hade United gett Ajax en förfrågan.

Men Donny ville prata med Ole Gunnar Solskjaer och även de ska ha funnit varandra snabbt. Han ska enligt rapporter direkt ha blivit övertygad om det som Solskjer förmedlade.

Snabbt därefter signerades ett femårskontrakt värt över 100 000 pund i veckan och Donny van de Beek är Uniteds spelare.

Donny van de Beek

Namn: Donny van de Beek
Född: 1997-04-18, i Nijkerkerveen, Nederländerna
Längd: 184 cm
Position: central mittfältare
Till United: 2020-09-02, från Ajax, 34 660 000 pund [Variabel övergångssumma: £34 660 000 – £39 100 000.]
Titlar:

  • nederländska ligan (1): 2019
  • nederländska cupen (1): 2019
  • nederländska supercupen (1): 2019

Landslagskarriär

Donny van de Beek har vandrat genom de olika ungdomslandslagen i Nederländerna och gjorde sin debut i U17 den 11 september 2013 mot Tyskland. Han var även iväg på U17-EM 2017 där Nederländerna förlorade finalen mot England.

Embed from Getty Images

A-landslagsdebuten skulle dröja till 14 november 2017 då han fick spela en träningmatch mot Rumänien.

Men av allt att döma är landslagskarriären fortfarande bara i sin linda och han kommer få spela i Nederländerna under lång tid.

Koppling till Manchester United

Förutom det som tidigare nämnt att han tidigt skaffat sig en bra kontakt med Ole Gunnar Solskjaer är den inte särskilt mycket.

Embed from Getty Images

Men två av de tre personer som ska ha rekommenderat Manchester United för Donny van de Beek var den sportsliga direktören i Ajax, Edwin van der Sar, och den före detta lagkamraten, Daley Blind. Dessutom ska hans svärfar, Dennis Bergkamp, ha sagt att Premier League är en rätt klubb att spela i.

Karriär

Jong AjaxMatcherMål
2014/152 (4)0
2015/1612 (1)2
2016/1714 (2)6
Totalt Jong Ajax28 (7)8
AjaxMatcherMål
2015/165 (5)1
2016/1712 (20)0
2017/1838 (1)13
2018/1947 (10)17
2019/2036 (1)10
Totalt Ajax138 (37)41
KlubblagMatcherMål
2014-2020166 (44)49
LandslagMatcherMål
Nederländerna6 (6)0
Nederländerna U2131
Nederländerna U201 (1)0
Nederländerna U1914 (6)4
Nederländerna U1715 (1)2

Spelarkaraktär

För det första är Donny van de Beek en central spelare, men en väldigt mångsidig sådan. Han ska sticka ut från mängden då han beskrivs som en väldigt smart spelare och har lätt för att hitta medspelare i motståndarna straffområde.

I Ajax har han spelat framförallt som en “tia”, men tog förra säsongen ett litet kliv ner och blev mer av en box till box-spelare som rörde sig över större ytor över planen.

Hur United ska formera ett mittfält med Donny van de Beek, Paul Pogba och Bruno Fernandes är fortfarande oklart, men enligt The Athletic är inte tanken att de ska spela ihop hela tiden.

The Athletic har med statistik jämfört Donny van de Beek med andra spelare och han beskrivs i den texten som en spelare som bryter linjer som David Sila och har en rörlighet som Mason Mount och John Lundstram.

Det är i alla fall en mångsidig spelare som Manchester United får in.


Källor: The Athletic, Muss.se och Transfermarkt