Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Donny van de Beek: Transfersagan utan början

Manchester United v İstanbul Basaksehir: Group H - UEFA Champions League

Transfersagan som knappt hann börja har nått sitt slut – Donny van de Beek är en Manchester United-spelare.

Manchester Uniteds första nyförvärv för ”sommaren” blev Ajaxprodukten Donny van de Beek. Han gjorde ett namn för sig själv, tillsammans med bland andra de Ligt och de Jong, under Ajaxs imponerande Champions League-säsong 2019.

Både Barcelona och Real Madrid sägs ha varit intresserade av van de Beek under det gångna året, där de senare var nära att säkra en flytt innan pandemin tvingade fram ett uppehåll i fotbollen.

Som bekant blev det dock aldrig så. Nu kunde istället Manchester United säkra 23-åringens tjänster.

Kortlivade förhandlingar

Rykten i månader. United ”övervakar” situationen. United ”överväger” att lägga ett bud. United lägger ett bud. Budet nekas. Tystnad. Veckorna går. Nya rykten och kanske ett nytt bud.

Känns det igen? Manchester Uniteds transfersagor följer nästan alltid samma utdragna och frustrerande procedur. Wan-Bissaka, Maguire och Fernandes.

Samtidigt sneglar vi supportrar på hur andra klubbar skickar privatjet i skytteltrafik för att hämta in nya spelare. Förra sommaren var det Real Madrid, denna Chelsea.

Irritationen ökar.

Sedan kommer nyheten – Donny van de Beek saknas från Ajax trupp i träningsmatchen mot Eintracht Frankfurt.

Embed from Getty Images

På några timmar står det klart att Manchester United och Van de Beek löst kontraktsförhandlingar. Manchester United har också skickat ett bud till Ajax, vilket den nederländska klubben accepterat rakt upp och ned, utan några som helst konstigheter.

Dessutom ska den unge nederländaren hunnit få ett FaceTime-samtal från Ole Gunnar Solskjaer, vilket övertygade honom att övergången var rätt.

Here we go!

Transfern är i hamn innan någon hunnit komma på det klara med om efternamnet uttalas ”van de Beek” eller ”van de Beck” (det sistnämnda, tro det eller ej).

Homegrown

Donny van de Beeks klubblagskarriär hade egentligen kunnat sammanfattas med ett ord – Ajax.

Han anslöt till ungdomslaget efter sommaren 2014 och steg snabbt i graderna. Snart framträdde han för klubbens reservlag – Jong Ajax – innan nästa steg togs mot a-laget. Debuten kom i november 2015, i ett Europa League-möte mot Celtic.

Redan den efterföljande säsongen kom van de Beek att bli ett stående inslag i a-laget. I takt med framgångarna följde också oundvikligt intresse från utlandet. Klubbar som Bayern München, Roma, Barcelona och Tottenham fick upp ögonen för den då tonårige van de Beek.

Under säsongen 2018/2019 åstadkom van de Beek 57 framträdanden, 17 mål och 13 assist. Under Ajax väg till semifinalerna i Champions League stod han för fyra nätningar, varav en i det första mötet mot Tottenham.

Embed from Getty Images

Samma säsong var han också en av de mest framträdande spelarna när Ajax säkrade sin första ligatitel på fem år.

Eredivise, högsta divisionen i Nederländerna, annullerade säsongen 2019/2020 till följd av pandemin. Om så inte blivit fallet hade van de Beek varit på god väg att slå sin poängskörd från föregående säsong med 37 framträdanden, 10 mål och 11 assist.

Mångfacetterad

Donny van de Beek, som för övrigt är tillsammans med en Estelle Bergkamp, ska också ha fått rekommendationer från sin framtida svärfar – japp, Dennis Bergkamp – att en flytt till Old Trafford var det rätta för honom.

Var det lika rätt för Manchester United? Vad får vi i van de Beek?

Enligt flera tyckare kan den unge nederländaren spela såväl central- som offensiv mittfältare. Han har också beskrivits som en klassisk box-till-box-spelare.

Han kan både sitta långt ned i banan och göra det tyngre jobbet, samtidigt som han har en förmåga att agera länk mellan ett defensivt mittfält och anfallare.

Med andra ord verkar Donny van de Beek vara flexibel.

Var han kommer att passa in hos oss med Pogba, Bruno, Matic, Fred och McTominay är en bättre fråga. Här kommer hans förmåga att spela på mer än en position troligen vara till hans fördel.

Att han skulle gå rakt in i startelvan ser jag personligen inte som en självklarhet.

Även om han visat framfötterna i den nederländska ligan kan den inte jämföras rakt av med Premier League. Hur han kommer acklimatisera sig till en engelsk kontext får framtiden utvisa.

Här ska det dock sägas att van de Beek stått upp väl mot engelskt motstånd i Champions League – allra senast mot Chelsea och, som bekant, Tottenham.

Så ett bra tillskott till truppen är den gode Donny utan tvekan.

Embed from Getty Images

Avslutningsvis måste vi tackla den största frågan av dem alla.

Med ett namn som redan slutar på -y, vad ska Ole Gunnar Solskjaer kalla vår nya favoritnederländare (förlåt Fosu-Mensah och Chong)?

Rashy, Jonesy, Scotty och alla vi andra sträcker ut armarna och välkomnar vårt senaste nyförvärv – Donny van de Beeky!