Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Burnley
United har inte råd att vara givmilda mot ett nytt bottenlag

Imorgon är det återigen dags för fotboll på Old Trafford. Ett nytt bottenlag kommer på besök i form av Burnley och United kan nog räkna med ännu en jobbig match, men där man självfallet går in med favoritskapet. 

Manchester United

I onsdags var jumbon Sheffield United på besök till Old Trafford och imorgon är det dags för nästjumbon Burnley att ta sig de dryga milen till Manchester. Sett till tabellen är och ingångsvärdena gäller givetvis United som storfavoriter, men det var sannerligen ingen dans på rosor mot Sheffield, som dessutom får klassas som ligans tveklöst sämsta lag. Det lär med andra ord bli en svettig match som väntar även imorgon.

Det var framför allt ett gäng spelare som stack ut senast och kunde bärga segern. Bruno Fernandes var den som stack ut mest i positiv bemärkelse med två mål och en målgivande passning till Rasmus Höjlund. Den senare som för övrigt fick bryta sin måltorka.

Att skapa lägen och göra mål kan bevisligen det här laget, så det är knappast där det stora problemet ligger. Det är snarare det kollektiva försvarsarbetet som brister, vilket har en tendens att sätta United i klistret upprepade gånger. Man ställer helt enkelt till problem för sig själva, utan att egentligen låta motståndaren behöva göra särskilt mycket. Mot bättre lag än Sheffield straffar det sig ännu mer. Och då är två insläppta mot ligajumbon två för mycket.

Bruno Fernandes såg till att United kom undan med segern mot Sheffield United.

Dessvärre kan vi nog vara säkra på att United kommer hamna i trubbel på ett eller annat sätt imorgon. Det kan man givetvis göra, men det är hur man hanterar det som blir det viktiga. Mycket beror också på vilka som spelar, och på vissa ställen vilka som spelar tillsammans. Backlinjen har varit, och är, rejält skadeskjuten och på fredagens presskonferens bekräftade Erik ten Hag det vi redan vet med att Lisandro Martinez och Luke Shaw missar. Sedan tidigare är även Raphaël Varane, Victor Lindelöf, Jonny Evans och Willy Kambwala borta i mittlåset.

Det lär därför bli fortsatt improvisation med Harry Maguire och Casemiro som mittbackspar, med Diogo Dalot och Aaron Wan-Bissaka på kanterna. Framför kan jag tänka mig att det blir Scott McTominay tillsammans med Kobbie Mainoo på det centrala mittfältet. Christian Eriksen stärker inte direkt några aktier längre.

Bruno Fernandes, Alejandro Garnacho och Rasmus Höjlund är givna där framme. Vem som gör sällskap av Antony eller Marcus Rashford kan nästan kvitta, då de är lika hopplösa båda två.

Möjlig startelva:

Burnley

Framför hopplösa Sheffield United i ligatabellen finner vi just Burnley, en klubb som i mångt och mycket har bytt riktning i sin idé om hur man vill spela fotboll.

Degraderingen till The Championship och anställningen av Vincent Kompany på tränarposten blev startskottet för en mer progressiv fotboll, med fokus på passningsspel och bollinnehav snarare än det tunga, fysiska, och ofta långa spelet, vi tidigare förknippade Burnley med.

Återkomsten till Premier League har inte blivit vad man hoppades på. Kanske hoppades man rentav på för mycket? Ett vinnande spel i The Championship är per automatik inte vinnande i Premier League. Skillnaden är enorm och trots att det är friskt att försöka utmana med ett nytt koncept, så är det tydligt att kvaliteten inte har motsvarat förhoppningarna.

Det har emellertid börjat trilla in poäng på sistone för Burnley. På de sju senaste matcherna i ligan har man visserligen bara vunnit två, men också bara förlorat en. Senast vann man övertygande mot sorgebarnet Sheffield United med 4-1 borta på Bramall Lane. Det inbringade viktiga poäng i kampen om att kravla sig över strecket, där man i första hand gör upp med Luton Town och Nottingham Forest.

Trots det kniviga tabelläget är självförtroendet och stämningen nog ändå relativt god i truppen. På presskonferensen inför underströk Kompany att det är kontinuitet som bidragit till de positiva resultaten den senaste tiden. Han nämner också att det är matcher likt morgondagens man vill spela, mot storlag, inför många åskådare och kameror.

Vad gäller skadeläget är det inte heller en jättelång lista belgaren har att ta hänsyn till. Där finns två väletablerade namn som är långtidsskadade i form av Aaron Ramsey och Nathan Redmond. Forwarden Lyle Foster är tveksam till spel, men bör vara aktuell imorgon.

Möjlig startelva:

Historik

På den här sidan millennieskiftet har United ett väldigt bra facit mot Burnley. På 19 matcher sedan 2002 har man endast förlorat två men då ska det också sägas att lagen inte mött varandra varje år i och med att Burnley pendlat upp och ner i ligasystemet. Senaste mötet var i september förra året på Turf Moor och då vann United med 1-0. Målskytt? Bruno Fernandes.

Visste ni att…

 • Burnley har vunnit den engelska ligan vid två tillfällen? Säsongen 1920/21 samt 1959/60.
 • I Burnley spelar den svenske mittbacken Hjalmar Ekdal?
 • Unitedmålvakten Tom Heaton spelade för Burnley mellan 2013 och 2019?

Matchinformation

Manchester United
Burnley
Turnering: Premier League, omgång 35
Tid: Lördagen den 27 april 2024, 16.00
Plats: Old Trafford, Trafford, Manchester
Domare: John Brooks
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Lindelöf (muskelskada, maj)
 • Malacia (knä, juni)
 • Martial (skadad, inget datum)
 • Martínez (muskelskada, maj)
 • Shaw (skadad, maj)
 • Varane (muskelskada, maj)
Tveksamma:

 • Mount (skada, stor chans)
 • Evans (muskelskada, liten chans)
 • Kambwala (skada, liten chans)
 • Rashford (skada, liten chans)
 • Shoretire (oklar status, liten chans)
FORM
O30/3BrentfordBPL1-1
F4/4ChelseaBPL3-4
O7/4LiverpoolHPL2-2
O13/4BournemouthBPL2-2
O21/4CoventryNFA3-3VS
V24/4Sheffield UHPL4-2

Burnley

Skador och avstängningar:

 • Ramsey (knä, slutet av 2024)
 • Beyer (lår, sommar)
 • Redmond (lår, sommar)
 • Al-Dakhil (skada, sommar)
 • Koleosho (knä, maj)
Tveksamma:

 • Foster (smäll)
FORM
V16/3BrentfordHPL2-1
O30/3ChelseaBPL2-2
O2/4WolvesHPL1-1
F6/4EvertonBPL0-1
O13/4BrightonHPL1-1
V20/4Sheffield UtdBPL4-1

United mot Burnley

Totalt:13667-24-45234-190
Hemma:6740-13-14147-79
Premier League:1710-5-226-11
SENASTE MÖTENA
V2021-12-30HPL3-1
O2022-02-08BPL1-1
V2022-12-21HLC2-0
V2023-09-23BPL1-0
SENASTE HEMMAMATCHER
F2020-01-22HPL0-2
V2021-04-18HPL3-1
V2021-12-30HPL3-1
V2022-12-21HLC2-0