Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Välkommen till United, Donny van de Beek

Manchester United v Leeds United - Premier League

Donny van de Beek är nu officiellt en Unitedspelare. Vad tycker vi egentligen om det? Jo, det diskuterar vi i den här frågeasken.

Uniteds första värvning det här fönstret är klart, och det blir den 23-årige innermittfältaren Donny van de Beek från Ajax som kommer. Dina spontana tankar om det?

Mikael Österdahl: Det var då sannerligen på tiden! Egentligen ingen prioriterad position men det borde åtminstone göra oss avsevärt starkare när någon spelare saknas.

Marcus Beijar: Först och främst är det ju positivt att vi får ”tummen ur” och värvar. Då andra klubbar plockat in spelare har vi, som vanligt, suttit stilla. Jag tycker det känns som en bra och rimlig värvning, det är trots allt ingen större trängsel då det kommer till kvalitet på det centrala mittfältet.

Adam Fröberg: Roligt och skönt. Inte för att det är en spelare på en position vi främst behöver förstärka, men för att vi faktiskt värvar en (bra) spelare som givetvis också kommer fylla en viktig funktion.

Marcus Eriksson: Positivt överraskad. Gillar verkligen värvningen av Van de Beek och skönt att vi för ovanlighetens skull verkar ha genomfört en värvning utan utdragna förhandlingar. Mycket bra.

Elias Hallström: Det kom väl ganska plötsligt och det var inte heller den spelaren man trodde på i första hand. Men helt klart en smart värvning. Fyller dock inte någon lucka på en specifik position, vilket man hade kunnat önskat. Det finns sannerligen hål att täppa igen.

Gustav Brinck-Larsen: Jag är oerhört positiv. Att ha en spelare som ömsom kan lira med och ömsom avlasta Pogba och Bruno var nödvändigt, och Van de Beek är en av de bättre tillgängliga som kan göra det.

Victor Laag: Perfekt! Uniteds kanske allra största problem förra säsongen var att bredden var för dålig. Istället för att spela Pereira, Lingard och Mata så fort det ska roteras är van de Beek nu mannen att sätta stärka laget breddmässigt.

Övergångssumma landade på 39 miljoner euro plus 5 miljoner i bonusar. Vad tycker du om det?

Mikael Österdahl: Spontant tänker jag att det känns rimligt.

Marcus Beijar: Hade det varit för 10-12 år sedan hade det varit sanslösa summor. Nu känns han nästan billig. Jag kan tycka att det i sammanhanget är otroligt vettigt att lägga de här pengarna på Donny van de Beek än att lägga uppemot det dubbla på Jack Grealish eller James Morrison.

Adam Fröberg: Rimligt sett till rollen han får i truppen, meritlistan, åldern och potentialen. Vissa tycker att det är dyrt – det håller inte jag med om.

Marcus Eriksson: Återigen är jag positivt överraskad. Känns spontant som ett mycket bra pris för en så bra mittfältare. Särskilt eftersom så många andra europeiska toppklubbar har kopplats samman med honom.

Elias Hallström: Brukar inte bry mig om övergångssummor särskilt mycket, men i detta fall känns den fullt rimlig.

Gustav Brinck-Larsen: Billigt. Kanske är det corona, men närmare det dubbla hade inte förvånat mig.

Victor Laag: Ja… Låter helt rimligt.

Hur mycket har du sett honom i spela under hans tid i Ajax och det holländska landslaget?

Mikael Österdahl: Inte mycket alls.

Marcus Beijar: Inget alls i Ajax, några få matcher i orange tröja.

Adam Fröberg: En del. Främst i Champions League men även i Eredivisie och landslaget. Omkring 15 matcher totalt.

Marcus Eriksson: Under säsongen 2018/2019 såg jag alla Ajax matcher i Champions League. Då spelade han i en offensiv roll på mittfältet. Den förra säsongen såg jag inte lika mycket av honom. Men de matcher jag kollat har han figurerat i en lite lägre utgångsposition. Där har han imponerat på mig med sitt lugn och sin fina passningskvalitet.

Embed from Getty Images

Elias Hallström: Inte mycket. Ett par matcher i Champions League med Ajax har det väl blivit. Det jag har sett är framför allt en klok spelare som är duktig i bägge riktningarna. Skicklig på att läsa situationer och positionera sig rätt.

Gustav Brinck-Larsen: Har sett lite Champions League och landslag, men jag är verkligen ingen expert på honom.

Victor Laag: Kan inte sitta och påstå att jag följt Ajax nära, förutom förra årets Champions League-slutspel. Ändå varit lite av en spelare jag hoppats skulle tas in.

Vilken roll ser du framför dig att han får i laget? Blir han ordinarie eller en rotationsspelare?

Mikael Österdahl: Jag landar i att han blir en rotationsspelare sett till att han inte får en tydlig plats i laget. Däremot tror jag att han blir ordinarie sett till speltid. Ser framför mig att han får speltid på alla positioner på det centrala mittfältet och även att vi ibland skiftar till en mittfältsdiamant när vi önskar en defensivare balans.

Marcus Beijar: Det beror ju på hur han ska användas, förstås. Är det tänkt att vi ska spela med Pogba bakom honom och Fernandes så lär det ju bli mycket speltid. Jag tycker i grunden att det är fel position för Pogba, så därför är jag lite fundersam kring hur det hela ska läggas upp. Å andra sidan ska det spelas matcher nästan varje dag den kommande säsongen, så speltid blir det oavsett.

Adam Fröberg: Rotationsspelare i grunden. Skulle jämföra honom med t.ex. Ilkay Gundogan i Manchester City: start i ungefär varannan match i snitt, med potential till mer beroende på form och skadeläge.

Marcus Eriksson: Jag tror att han kommer att starta majoriteten av våra matcher. Han är mångsidig och kan spela där Bruno spelar. Men han kan också spela bredvid Pogba i en lite mer tillbakadragen roll. Till skillnad från Fred, McTominay och Matic har han utöver sin fina passningsfot och spelsinne och mer kreativa kvaliteter. Så, jag tror att han kommer starta fler matcher på plan än på bänken.

Elias Hallström: Kommer nog pendla lite men är övertygad om att vi mestadels får se honom på planen.

Gustav Brinck-Larsen: Det känns ju konstigt att en spelare som var nominerad till Ballon d’Or förra säsongen skulle värvas som en rotationsspelare, men lite så är det ju. I en förstaelva mot andra topplag är jag inte säker på att han går in (om vi har alla friska), men hemma mot ett lag United ska dominera mot kan jag se att han är med i den tänkta förstaelvan. Sammantaget tror jag att han kommer få speltid i nivå med en helt ordinarie spelare, ibland roteras han mot Pogba och Bruno, ibland spelar han tillsammans med dem.

Victor Laag: Tror han blir ordinarie, men inte den spelaren som kommer spela 90 minuter varje match, lex Bruno. Någon hybrid mellan dessa två lägen.

Vad har du för förväntningar på honom?

Mikael Österdahl: Även om det är ett stort steg från den nederländska ligan till Premier League så har han ganska stor erfarenhet av internationell fotboll, framför allt i Champions League 2018/19. Att han inte spelade fotboll i somras bör också hjälpa honom. Under debutsäsongen tänker jag att han är bättre än Fred och McTominay men sämre än Pogba och Bruno.

Embed from Getty Images

Marcus Beijar: Jag förväntar mig att han ska komma in och bidra till en starkare offensiv. Tror att han på sikt kommer att bli en nyttig spelare, frågan kanske om han blir det direkt.

Adam Fröberg: Ganska höga. Inte minst att han ska göra fallhöjden från startelvan till bänken väldigt mycket mindre. Förväntar mig en hel del poäng sett över säsongerna som kommer också.

Marcus Eriksson: Höga förväntningar. Han är en sådan spelare som gör sina medspelare bättre. Han är bra med boll och utan boll. Dessutom otroligt välskolad från Ajax och en proffsig attityd och inställning. Jag tror att han kommer bli mycket bra för oss.

Elias Hallström: Inte hunnit bygga upp några förväntningar än, men i siffror räknar jag åtminstone med 5+5.

Gustav Brinck-Larsen: Att han fortsätter vara den spelare alla påstår att han är, det vill säga en oerhört smart spelare som jobbar stenhårt och sätter sina lagkamrater i bra lägen men även gör en del mål själv.

Victor Laag: Att han kommer höja Uniteds bredd och kvalitet. Att han kommer bidra med en del poäng också.

Det är lite drygt två veckor till säsongspremiär. Tror du United lyckas värva in någon mer spelare tills dess?

Mikael Österdahl: Magkänslan säger en spelare till innan premiären och sedan en till innan fönstret stänger. Är det två spelare som kliver in i startelvan har vi gjort ett okej fönster, men vi borde ha varit betydligt ambitiösare. Vi har bättre förutsättningar än nästan alla andra, men det tycks våra ägare inte vara intresserade av att utnyttja.

Marcus Beijar: Jag har svårt att se det.

Adam Fröberg: Innan Uniteds ligapremiär känns högst osäkert. Innan fönstret stänger den 5 oktober räknar jag med minst två till (även om det inte känns allt för optimistiskt just nu). Min känsla är att vi inte löser någon mer värvning innan premiären.

Marcus Eriksson: Det hoppas jag, vi är i stort behov av det. Med det sagt tror jag att det kan bli svårt. Sancho som är vår högsta prioritet har dragit ut på tiden och om man ska tro på det som skrivs kommer den fortsätta att göra det. Det hade varit optimalt att få in honom innan matchen mot Palace. Men jag tror det kan dröja längre än så. Utöver honom är det väl främst lite lösa rykten kring Thiago, Upamecano och Badiashile. Tror ingen av de ovan nämnda kommer att komma till oss, inte det här året i alla fall.

Elias Hallström: Rykten hit och rykten dit, men det känns inte som att det finns något riktigt konkret för tillfället. Det blir ett nej på den frågan.

Gustav Brinck-Larsen: Spontant nej, men samtidigt kom ju denna värvning lite från ingenstans så kanske kan United hinna få in en till innan serien drar igång. Tror dock inte den spelaren kommer vara Jadon Sancho eller Dayot Upamecano.

Victor Laag: Ja, men tror jag väl ändå. Men blir på håret.