Christian Eriksen

Den danska mittfältaren Christian Eriksen blev Manchester United-spelare sommaren 2022.

Christian Eriksen föddes i danska Middelfart i februari 1992. Han inledde fotbollskarriären i den lokala klubben Middelfart G&BK och stod tidigt ut som en mycket lovande spelare. I de tidiga tonåren flyttade han vidare till Odense Boldklub och snart var han på provspel i åtskilliga europeiska toppklubbar.

I oktober 2008 flyttade Eriksen till Ajax akademi. Ett drygt år senare debuterade han i a-laget och han etablerade sig direkt, om än han ofta agerade inhoppare. Säsongen avslutades med att han vann sin första titel, då Ajax tog hem nederländska cupen.

Den efterföljande säsongen prisades han som årets unga spelare i Nederländerna, då han hjälpte Ajax att bli mästare. Han blev även utsedd till årets danska spelare för första gången.

Efter att ha hjälpt Ajax till ytterligare två ligatitlar flyttade han i augusti 2013 vidare till Tottenham. Eriksen gjorde sju säsonger i Tottenham. Han utsågs till årets spelare i klubben 2014 och 2017 och 2018 tog han plats i säsongens lag i Premier League.

Något titel blev det emellertid inte under tiden i Tottenham. Det blev det däremot 2021, då han blev italiensk mästare med Inter, som han hade signerat för i januari 2020.

Sommaren 2021 drabbades Eriksen av hjärtstopp under en EM-match, varefter han fick en implanterbar defibrillator inopererad. Regelverket i Italien tillät honom inte att spela med en sådan och i december 2021 kom han överens med Inter om att bryta kontraktet.

I januari 2022 signerade han för Brentford för återstoden av säsongen och han återanpassade sig till den professionella fotbollen.

Som fri agent skrev Eriksen sedan på för Manchester United sommaren 2022. Under debutsäsongen i United var Eriksen given i startelvan, vanligen på en defensivare utgångsposition än tidigare i karriären. Under våren var han borta ett par månader på grund av en fotskada, därmed missade han bland annat Ligacupfinalen som United vann.

Christian Eriksen spelade för Danmarks U17, U18 och U19 innan han i mars 2010 debuterade i a-landslaget. Nyss fyllda 18 år blev han den fjärde yngsta spelaren i det danska landslaget. Några månader senare representerade han Danmark i VM.

Snart var Eriksen given i landslaget och han är bland de som har gjort flest landskamper såväl som mål för Danmark. Han spelade EM 2012 och VM 2018.

I Danmarks EM-premiär mot Finland 2021 kollapsade Eriksen av ett hjärtstopp. Han skulle emellertid återhämta sig och i mars 2022 gjorde han comeback i landslaget.

I slutet av 2022 spelade Eriksen sin tredje VM-turnering.

Spelarkaraktär

Christian Eriksen är en mångsidig spelare som har använts på alla offensiva positioner och han har även spelat som central och defensiv mittfältare. Allra bäst trivs han i rollen som tia.

Eriksen är en mycket bollskicklig spelare med utmärkt vision och en högklassig högerfot. Han är en kreativ spelare som bidrar med många mål och assists och han är en expert på fasta situationer.

Rekommenderad läsning

 • Han ska vara i sin prime nu, så förhoppningarna blir stora

  Han ska vara i sin prime nu, så förhoppningarna blir stora

 • Eriksen klar!

  Eriksen klar!

 • En pånyttfödd dansk är precis vad United behöver

  En pånyttfödd dansk är precis vad United behöver

Senaste artiklarna om Christian Eriksen

 • Mainoo imponerade mest ikväll!

  Mainoo imponerade mest ikväll!

 • Kobbie äntrar landslagsscenen

  Kobbie äntrar landslagsscenen

 • Ratcliffe i ny intervju / Mainoo till Englands landslag / Eriksen missnöjd

  Ratcliffe i ny intervju / Mainoo till Englands landslag / Eriksen missnöjd

 • Van Persie är "prao" / Maguires överklagan skjuts upp / Frank intresserad av Eriksen igen

  Van Persie är "prao" / Maguires överklagan skjuts upp / Frank intresserad av Eriksen igen

 • En omvänd önskelista

  En omvänd önskelista

 • Den största anledningen att kolla på Manchester United

  Den största anledningen att kolla på Manchester United

Biografin uppdaterad i juli 2023 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.

Senaste artiklarna