Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Christian Eriksen
Han ska vara i sin prime nu, så förhoppningarna blir stora

Manchester United meddelade tidigare i veckan att Christian Eriksen är klar för spel i klubben. Här går vi igenom vad redaktionen har att säga om värvningen.

Manchester United har presenterat det andra nyförvärvet för sommaren och den här gången är det ett välkänt namn i form av Christian Eriksen. Vad är dina tankar om värvningen?

Jonathan Gren: En intressant och bra värvning. Vi såg under förra säsongen att han fortfarande är en riktigt bra fotbollsspelare som kommer bidra med lite välbehövlig kreativitet till detta laget.

Peter A Lilja: En bra värvning måste jag tillstå när vi knyter honom på fri transfer. Har haft svårt att ogilla Eriksen även som motståndare. Kreativ, bollsäker och väldigt fin assiststatistik.

Mikael Österdahl: Det känns spännande. Ska bli mycket intressant att se hur laget formeras.

Gustav Brinck-Larsen: Att få in en spelare som Eriksen gratis, det är något man bara trodde man kunde drömma om. Riktigt bra.

Elias Hallström: Hade väl inte sett den här värvningen framför mig men tycker det känns intressant. Vi behöver förstärkning på mittfältet och Eriksen behärskar de flesta rollerna, tack vare att han är en oerhört kompetent fotbollsspelare. Tror han kan bidra mycket.

United plockar Eriksen på fri transfer efter att danskens korttidskontrakt löpt ut med Brentford tidigare i somras. Det här kontraktet är dock längre, nämligen till 2025. Tankar om det?

Jonathan Gren: Kanske något år för långt i mitt tycke, men samtidigt så tror jag inte att han kommer att vara en mycket sämre fotbollsspelare om tre år så det är okej för mig.

Peter A Lilja: Känns ok, möjligen kunde det varit ett år kortare för att se om han ännu håller på högsta nivå. Perioden i Brentford vittnar dock om att han gör det i nuläget.

Mikael Österdahl: 2+1 hade väl känts rimligt för en 30-åring. Men det kan tänkas att Eriksen ville ha tre år och det är oavsett inte så mycket att orda om.

Gustav Brinck-Larsen: Rimlig kontraktslängd i förhållande till ålder, så inga konstigheter där.

Elias Hallström: Inget konstigt. En fotbollsspelare som idag är 30 år är knappast att betrakta som ålderstigen. Känns rimligt.

Eriksen kan spela lite varstans på mittfältet men gör sig förmodligen allra bäst i en framskjuten roll centralt. Hur tror du Erik ten Hag kommer vilja använda honom?

Jonathan Gren: Tror att han kommer att använda honom på en del olika sätt. Han kommer säkert att spela en del på Brunos plats i vissa matcher, men jag tror också att han skulle kunna spela djupare också, beroende på vem han spelar med.

Peter A Lilja: Det ryktas ju om att han vill använda honom just så men med en Fernandes i form och frisk känns det mer rimligt att använda honom som bollhållande CM i uppspelsfasen. Där behöver vi verkligen förstärkning. Frågan är väl mest om han kan få det defensiva stöd runt om som behövs i nuläget.

Mikael Österdahl: Mycket intressant fråga. Det finns väl ett alternativ med Eriksen eller Bruno som en av tre anfallare men jag gissar att de kommer att spela bredvid varandra (alternativt Eriksen mellan Bruno och en defensiv mittfältare) i ett gäng matcher.

Gustav Brinck-Larsen: Jag tycker Uniteds bästa uppställning nu vore med en sexa av hög klass bakom Bruno Fernandes och Eriksen. Nu spelar ju United inte så, så frågan är om Ten Hag tänker att Eriksen kan spela bredvid McTominay eller Fred, bakom Bruno.

Elias Hallström: Beror väl lite på vad mer som kommer in, om det kommer in nåt mer på mittfältet. Passar förmodligen bättre i ett 4-3-3-system än 4-2-3-1, med tanke på att Bruno inte flyttas på som tia. Svårt att sia om.

United uppges som bekant även vara ute efter Frenkie de Jong, som i så fall också ska klämmas in på mittfältet. Tror du värvningen av Eriksen är oberoende en eventuell De Jong-värvning?

Jonathan Gren: Ja absolut. Dock tror jag att Eriksen kommer att få mindre speltid i en djupare roll om De Jong kommer in då han gillar att plocka upp bollen från mittbackarna och driva framåt.

Peter A Lilja: Allt tyder ju på att den är oberoende De Jong. Men i den soppan vet man inte längre varken ut eller in.

Mikael Österdahl: Tycker det har varit tydligt att de båda jagades oberoende av varandra. Däremot tycker jag att det är förvånande att det inte ryktas om någon utpräglad defensiv mittfältare. För en trio med Eriksen, De Jong och Fernandes känns väldigt obalanserad. Måste ha någon som kan vinna boll.

Gustav Brinck-Larsen: Det har väl mestadels ryktats att den inte skall vara det, men hur man skall kunna klämma in Eriksen, De Jong, Bruno, McTominay, Fred och samtidigt ge unga killar som James Garner, Hannibal Mejbri och Zidane Iqbal välförtjänta chanser är svårt att se. Sen finns ju dessutom Donny van de Beek som väl skall ha en chans att göra bra idéen sig under Ten Hag igen. Men tjae, bredd är ju bra.

Elias Hallström: Ja, det tror jag. Känns rätt uppenbart att Ten Hag vill ha Eriksen oavsett vad som händer.

Dansken är mest förknippad med sin sejour i Tottenham Hotspur men han har även representerat Ajax, Inter, och nu senast alltså Brentford. Hur hög nivå kan man tänka sig att Eriksen håller idag, med beaktande av att han också råkade ut för ett hjärtstillestånd för ett drygt år sedan?

Jonathan Gren: Tycker att han visade förra säsongen att han fortfarande håller hög klass. Tycker att han ganska komfortabelt är vår näst bästa mittfältare och bör därmed få ganska bra med speltid.

Peter A Lilja: Väldigt svårt att säga. Han har bevisat en hög nivå även efter hjärtstilleståndet och är en typ av spelare United behöver som jag ser det. Kanske kan vi ändå tro på en form av andra liv för dansken där han spelar med självförtroende, trygghet och lugn. Inget mer ont kan drabba honom liksom och därför kan han säkert spela avslappnat.

Mikael Österdahl: Ingen aning egentligen, men statistiken indikerar att han var väldigt bra i Brentford.

Gustav Brinck-Larsen: Jag tycker han visade i Brentford att kvalitén fortfarande är god. Tycker också hans fina fot passar perfekt in tillsammans med våra snabba, löpstarka yttrar/anfallare. Eriksen borde kunna få sig ett gäng assist och hockeyassist genom att sätta dem i bra lägen.

Elias Hallström: Håller fortfarande hög Premier League-klass. Var väl att det blev ett långt uppehåll efter hjärtstilleståndet men att han skulle ha tappat så mycket i kvalitet kan jag inte se.

Vad har du för förväntningar på Eriksen i United?

Jonathan Gren: Att han ska komma in och bidra med kreativitet, vilket vi behöver mycket av.

Peter A Lilja: De måste vara rimliga men ändå rätt höga. Förväntar mig många assist, starka och farliga bidrag på fasta situationer samt lugn, trygghet och en ”visa-vägen-mentalitet”.

Mikael Österdahl: Fasta situationer som inte är usla? Det skulle vara nåt! Sen förväntar jag mig att han spelar bollen där lagkamraterna vill ha den. Han ska ändå vara i sin prime nu, så förhoppningarna blir stora.

Gustav Brinck-Larsen: Att han bidrar med det han är bra på, och tar en mer eller mindre ordinarie plats i elvan.

Elias Hallström: Att han bidrar till att vi får ett mer fungerande mittfält samt bidrar med en del poäng. Han är ju lite definitionen av en poängspelare med sina ruggigt vassa fötter.