Scott McTominay

Scott McTominay, som har skotska rötter och valde det skotska landslaget, föddes i Lancaster i december 1996. Han är en produkt ur Manchester Uniteds akademi och gjorde a-lagsdebut som inhoppare mot Arsenal i maj 2017.

McTominay inledde karriären i Manchester Uniteds juniorlag säsongen 2013/14. I juniorlaget fick han begränsad speltid och så förblev det även när han flyttade upp till U21 säsongen 2015/16. Under sina tre första säsonger i United startade han bara 13 matcher totalt.

Säsongen 2016/17 etablerade han sig dock som ordinarie i reservlaget och våren 2017 figurerade han överraskande även i a-laget för första gången. Han fick göra a-lagsdebut som inhoppare mot Arsenal och startade sedan i ligamatchen mot Crystal Palace.

Sommaren 2017 fick McTominay följa med a-laget på försäsongsturnén och han krönte det med ett mål i träningsmatchen mot Vålerenga. McTominay flyttades sedan på riktigt upp till a-lagstruppen och han fick överraskande stort förtroende säsongen 2017/18, då han med 23 matcher etablerade sig som en a-lagsspelare i United.

Säsongen 2018/19 fick han inledningsvis sparsamt med speltid och det spekulerades i att han skulle lämna på lån i januari 2019. Han blev dock kvar i klubben och skulle sedan slå sig in i laget. Våren 2019 gränsade han så till en ordinarie plats.

McTominay inledde säsongen 2019/20 som ordinarie. Sedan blev han emellertid skadad och när han var tillbaka i spel lyckades han inte återta platsen. Han skulle sedan vara mestadels ordinarie säsongen 2020/21 och han började i allt större utsträckning bidra med mål, ofta i viktiga matcher.

Född i England men med skotska rötter kunde McTominay välja om han skulle spela landslagsfotboll för Skottland eller England. Han valde Skottland och han landslagsdebuterade i mars 2018. Sommaren 2021 spelade han EM för Skottland.

Spelarkaraktär

I grunden är McTominay en fysisk mittfältare, även om han i unga år ofta spelade anfallare. Vissa tror att han har sin framtid som mittback.

McTominay är en intelligent och hårt jobbande spelare med stor energi och löpkapacitet. Han är noggrann i spelet och gör få misstag. Samtidigt brister hans teknik och hans offensiva bidrag är inte tillräckligt stort. McTominay är också ganska långsam.

Rekommenderad läsning

 • Adepterna: Angel Gomes, Scott McTominay och Demetri Mitchell

  Adepterna: Angel Gomes, Scott McTominay och Demetri Mitchell
  mu_oldtrafford_ne

 • Det är inte Scottår varje år

  Det är inte Scottår varje år
  mu_oldtrafford_ne

Senaste artiklarna om Scott McTominay

 • Scott McTominay med i morgondagens trupp

  Scott McTominay med i morgondagens trupp

 • Pogbas situation / Telles och McTominay i träning / Slakter i landslagsspelet

  Pogbas situation / Telles och McTominay i träning / Slakter i landslagsspelet

 • Matchtrupp Newcastle United

  Matchtrupp Newcastle United

 • Han kommer definitivt vara på planen; det har varit en fars

  Han kommer definitivt vara på planen; det har varit en fars

 • Duo tillbaka i träning; Van de Beek talar ut; Dystra nyheter inför Young Boys

  Duo tillbaka i träning; Van de Beek talar ut; Dystra nyheter inför Young Boys

 • "Cristiano vet var vi finns"; van de Beek utanför Hollands trupp; Transfernytt

  "Cristiano vet var vi finns"; van de Beek utanför Hollands trupp; Transfernytt

Biografin uppdaterad i juli 2021 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.