Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Adepterna: Angel Gomes, Scott McTominay och Demetri Mitchell

Vi fortsätter att presentera de Manchester United-spelare som tar klivet upp från akademin till a-laget. Den här gången har det blivit dags för Angel Gomes, Scott McTominay och Demetri Mitchell, tre spelare som alla gjorde a-lagsdebut i våras. McTominay och Mitchell har även varit med a-laget under försäsongen medan det nog dröjer några år för Gomes.

Angel Gomes

Angel Gomes föddes den 31 augusti i London. Gomes flyttade dock tidigt till Manchester eftersom hans far, Gil Gomes, flyttade till Manchester för att spela fotboll där. De blev sedan kvar i Manchester och Angel växte upp i staden och han har spelat i United sedan han var sex år gammal. Gomes har alltid setts som en jättetalang och ständigt spelat med spelare som är några år äldre än honom. Hans klimax nåddes när han blev den yngsta debutanten i Uniteds a-lag sedan Duncan Edwards 1953.

Spelarkaraktär

Gomes är en bollskicklig mittfältare som trivs bäst bakom anfallaren centralt eller på en kant. Han är målfarlig och gjorde flest mål av alla spelare i U18 förra säsongen men är samtidigt en ännu bättre framspelare.

Man kan lugnt säga att han trivs med bollen vid fötterna och bollen trivs vid hans fötter, det är sällan man ser honom få en dålig touch eller tappa bollen enkelt. Han flyter fram på planen och den spelare man närmast kan jämföra honom med är Andres Iniesta. Likt Iniesta har inte Gomes storleken som adelsmärke, men kompenserar med kvicka fötter, blick för spelet och ett enormt mod samt en boll som tycks vara klistrad vid foten.

Framtidsutsikter

Det är svårt att säga något annat än att Angel Gomes kommer spela a-lagsfotboll för Manchester United. På sätt och vis har han redan gjort det, och han gjorde det redan när han var 16 år och 263 dagar gammal.

Gomes storlek kan förstås ställa till det, men han är såpass smart, såpass kvick och såpass skicklig att jag tror han fixar det. Så frågan är egentligen bara när han tar det riktiga klivet upp, han behöver fortfarande förbättra sin fysik och det är egentligen det man väntar på innan hela världen får uppleva hans underbara spel.

Angel Gomes

Namn: Adilson Angel Abreu de Almeida Gomes
Född: 2000-08-31, i London, England
Längd/vikt: 168 cm/52 kg
Position: offensiv mittfältare
Till United: 2016-07-01, egen junior
Andra klubbar: inga andra klubbar
Landslag: har representerat Englands U16 och U17

Karriär

Säsongen 2014/15MatcherMål
Juniorlaget0 (1)0
Säsongen 2015/16MatcherMål
Juniorlaget10 (8)3
Säsongen 2016/17MatcherMål
Juniorlaget19 (2)12
A-laget0 (1)0
TotaltMatcherMål
Juniorlaget29 (11)15
Reservlaget0 (0)0
A-laget0 (1)0

Scott McTominay

Scott McTominay föddes i Lancaster den 8 december 1996. United upptäckte honom tidigt, redan som 5-åring på ett träningsläger i Preston. McTominay inledde som striker men har mer och mer utvecklats till en innermittfältare. McTominay har dock haft stora problem, då han växte snabbt och missade hela säsongen 2014/2015 till följder av det. McTominay har skotskt påbrå och har uttalat sig om att spela landslagsfotboll för Skottland, men än så länge har han inga u-landskamper för något land.

Spelarkaraktär

McTominay är en tuff mittfältare, och har fungerat som en box to box och är väldigt allround. Han har öga för mål och är stor och stark, utan att samtidigt förlora allt för mycket i teknik och spelskicklighet.

Embed from Getty Images

McTominay spenderade hela säsongen 2016/2017 som striker i reservlaget, en position han inledde sin karriär som, men det var inte alls lyckat och McTominay gjorde inga större avtryck. Han har bra inställning och ger alltid allting han har.

Framtidsutsikter

Mourinho har uppenbarligen att gott öga till McTominay. En spelare som inte utmärkte sig i reservlaget men som fått stort förtroende av Mourinho. Rimligtvis är det McTominays storlek och inställning som gjort att Mourinho tagit honom till sig. Som nämnt är han stor och stark samt en väldigt tuff spelare med bra inställning. Även om McTominay har en del kvaliteter i sig så tror jag inte dessa kvaliteter är nog stora för att han ska ha någon större framtid i Manchester United. Mitt utgångstips blir att han gör några strömatcher här och där innan han till slut försvinner från klubben.

Scott McTominay

Namn: Scott McTominay
Född: 1996-12-08, i Lancaster, England
Längd/vikt: 193 cm/88 kg
Position: central mittfältare
Till United: 2013-07-01, egen junior
Andra klubbar: inga andra klubbar
Landslag: inget landslagsspel

Karriär

Säsongen 2013/14MatcherMål
Juniorlaget1 (4)0
Säsongen 2014/15MatcherMål
Juniorlaget5 (3)0
Säsongen 2015/16MatcherMål
Juniorlaget2 (0)0
Reservlaget5 (5)1
Säsongen 2016/17MatcherMål
Reservlaget18 (0)3
A-laget1 (1)0
TotaltMatcherMål
Juniorlaget8 (7)0
Reservlaget23 (5)4
A-laget1 (1)0

Demetri Mitchell

Demetri Mitchell föddes den 11 januari 1997 i Manchester. Mitchell inledde sin karriär i Fletcher Moss Rangers. Mitchell kom sedan till United och debuterade i U18-laget säsongen 2012/2013 med ett inhopp. Han inledde sin karriär som en snabb yttermittfältare, där han alltid varit högt rankad i Uniteds ungdomsled. Han var bland annat med och vann U17-EM med England sommaren 2014 och Mitchell har massvis med u-landskamper på sitt CV.

Mitchell har sedan dess besvärats av massvis med skador och fick till slut ta steget ned som ytterback under säsongen 2016/2017, och där kom Mitchells stora genombrott. Han blev nominerad till årets reservlagsspelare (som sedan Axel Tuanzebe vann), var sedan med på bänken när United förlorade mot Tottenham med 2-1 och fick till sist debutera när han spelade 90 minuter hemma mot Crystal Palace i den avslutande ligaomgången.

Spelarkaraktär

Mitchell inledde som tidigare nämnt som en yttermittfältare, och hans största styrkor där var snabbheten, tekniken och hans skicklighet i en mot en situationer. Mitchell spelade även mycket som anfallare och är en vass avslutare. Som ytterback har Mitchell närmast varit sensationellt stark, han har inte visat några större svagheter i försvarsspelet, främst har han imponerat i en mot en situationer där han är väldigt noggrann.

Embed from Getty Images

I sin debut mötte han Wilfried Zaha, som är en av Premier Leagues bästa spelare i en mot en situationer, och han skötte sig utmärkt. Samtidigt har han bibehållit sin offensiva kvalitet. Mitchell imponerar i stort sett varenda gång jag ser honom just nu.

Framtidsutsikter

I dagens Manchester United är vänsterbacksplatsen definitivt en plats som är öppen för tillfället. Luke Shaw är mest skadad, Daley Blind är otroligt långsam och svag, Darmian är stabil men ganska begränsad och inte helt naturlig som vänsterback medan Rojo också är skadad. Det har öppnat för Mitchell.

Jag hade gärna sett att han fått spela ännu mer under försäsongen, särskilt eftersom United testade att spela med wingbacks och där håller varken Darmian eller Blind någon vidare klass offensivt. Det är svårt att säga i dagsläget hur Mitchells framtidsutsikter ser ut, klart är att han erbjudet något helt annat än alla andra vänsterbackar i United, med undantag för Shaw. Samtidigt verkar det inte som att Mitchell kommer vara involverad särskilt mycket den här säsongen, vilket är synd. Hade jag fått bestämma hade han varit en fast punkt i a-laget nu. Jag tror på honom, men har en känsla av att Mourinho inte tror lika mycket.

Demetri Mitchell

Namn: Demetri Kareem Mitchell
Född: 1997-01-11, i Manchester, England
Längd/vikt: 181 cm/71 kg
Position: ytterback, yttermittfältare
Till United: 2013-07-01, egen junior
Andra klubbar: inga andra klubbar
Landslag: har representerat Englands U16, U17, U18 och U20

Karriär

Säsongen 2012/13MatcherMål
Juniorlaget0 (1)0
Säsongen 2013/14MatcherMål
Juniorlaget19 (5)6
Säsongen 2014/15MatcherMål
Juniorlaget9 (4)5
Reservlaget1 (0)0
Säsongen 2015/16MatcherMål
Reservlaget2 (5)0
Säsongen 2016/17MatcherMål
Reservlaget14 (6)5
A-laget1 (0)0
TotaltMatcherMål
Juniorlaget28 (10)11
Reservlaget17 (11)5
A-laget1 (0)0

Statistiken för reservlaget inkluderar Premier League 2, U21 Premier League, Premier League International Cup, Manchester Senior Cup och Lancashire Senior Cup. Statistiken för juniorlaget inkluderar U18 Premier League, FA Youth Cup, Milk Cup och Uefa Youth League. Statistik för andra klubbar (endast a-lag) och a-laget inkluderar samtliga tävlingsmatcher.