Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Fletcher i rätt position – Succé mot Aston Villa

Med Alan Smith sjuk på grund av influensa fick Ji-Sung Park plats i dagens startelva. Detta innebar även att Darren Fletcher flyttades in från högerkanten till en defensiv central position i mittfältet. Omplaceringen visade sig vara en succé vad gäller Fletcher. Det är otvistligt att skotten gjorde en bra match och fungerade väl ihop med Paul Scholes.

Matchen fördes de första minuterna av Aston Villa, men då United för första gången gick till attack på allvar blev det farligt. Wayne Rooney vände fint på vänstersidan av banan och spelade mycket vackert en djupledsboll till Park, som efter mottagning placerade bollen i stolpen. Park visade med löpningen från kanten att han är ett ständigt hot för motståndarna. Sydkoreanens mångsidighet gör honom till ett farligt anfallsvapen.

Parks löpning skulle även vara en bakgrundsfaktor till första målet som kom i minut nio. Fletcher slog en briljant boll i djupled som sökte sig genom fyra Villaspelare. Ruud van Nistelrooy höll undan för mittbacken Aaron Hughes och lyfte med vänstern in bollen i bortre burgaveln. Mycket vackert. Ytan som holländaren fick underbyggdes av Parks instruktionsenliga löpning på högersidan. Förutom passen tycker undertecknad att Fletcher hade en bra förståelse relativt Paul Scholes löpningar och positioneringar i banan. Då Scholes låg offensivt sjönk Fletcher fint tillbaka och tvärtom. Det kan tyckas grundläggande, men i de senaste två matcherna har detta inte stämt särskilt väl mellan Smith och Scholes. Resultatet har blivit att få ”andrabollar” inte vunnits då de både legat i samma positionsläge. I dag kändes det som om fler bollar av nämnt slag vanns.

En farlig chans i första halvlek som är värd att nämna är den van Nistelrooy hade i 33:e minuten. Efter en relativt svår pass att kontrollera, vid kanten av straffområdet, försökte sig holländaren på en cykelspark, vilken nästan smet över Thomas Sörensen. I stort kändes det som om United hade totalkontroll i halvleken. Innermittfältet stängde effektivt Villas spel i mitten samtidigt som ytterbackarna Gary Neville och John O´Shea hade full kontroll på bland annat den ibland farlige James Miller. Milan Baros, i rollen av ensam anfallare, fick inte mycket understöd.

I början av andra halvlek, matchminut 51, gjorde United 0-2. På högersidan fick Park bollen efter en nickpass från van Nistelrooy. Vid kanten av straffområdet spelade sydkoreanen en fin boll till Rooney, som distinkt sköt stolpe in i bortre burgaveln. Rooney tycks vara i strålande form, efter en liten dipp i formen mot Everton. Kort efter detta mål kunde Ryan Giggs ha gjort Uniteds tredje mål, men walesaren sköt över från vänsterkanten av straffområdet. Passen kom från Rooney.

Emellertid skulle hemmalaget också skapa ett par farliga chanser. Främst tänker en på Baros ribbskott i straffområdet efter ett fint inlägg från Juan Pablo Angel på vänstersidan. Anfallaren byttes in istället för Miller i halvtid. United tappade lite i koncentration efter det andra målet, en tendens vi sett många gånger förut. Det kan många gånger straffa sig och känns väldigt onödigt med vetskapen att laget har kapacitet att göra fler mål. Relativt detta missade United väldigt mycket i slutet av matchen. Ronaldo hade ett fint nickläge i straffområdet, men Sörensen räddade väl. Det var emellertid trevligt att se hur Ronaldo återigen hamnade i heta situationer. Vidare hade han ett fint inlägg till van Nistelrooy, som slarvigt missade från nära håll. Tidigare skulle holländaren ha gjort mål då han blev framspelad av Rooney på högersidan. Skottet var alldeles för lamt och täcktes av en Villaback.

Sammanfattningsvis tycks inte segern mot Wigan i veckan ha varit en engångshändelse. Laget verkar vara på gång efter den mindre goda insatsen mot Everton förra helgen. Det vore dumdristigt av Ferguson att ändra på laget, och då särskilt mittfältet, inför nästa match. Kombinationen Fletcher och Scholes var bra i dag samtidigt som kantspelet tycks fungera bra. Därför kanske det är värt att låta Ronaldo vila i ytterligare en match. Portugisen visar framsteg i sina inhopp och är förhoppningsvis tillbaka i gammal god form snart. Mindre roligt är att se hur laget missar chans efter chans. Det kunde ha blivit minst fyra mål i dag. Aston Villa var ganska uddlöst, vid ett annat tillfälle hade straffet kunnat bli annat än mindre plusstatistik i målskillnaden. Bäst på plan var Fletcher (läs ovan) tillsammans med Rooney som vid de tillfällen han får bollen alltid gör något vettigt med den.

Laguppställningar:

Aston Villa: Sörensen, Delaney, Hughes, Ridgewell, Bouma, Milner, Bakke, Davis, McCann, Barry, Baros. Avbytare: Hendrie, Angel, Taylor, De la Cruz, Moore.

Manchester United: Van der Sar, Neville, Ferdinand, Brown, O’Shea, Fletcher, Park, Scholes, Giggs, van Nistelrooy, Rooney. Avbytare: Howard, Ronaldo, Bardsley, Jones, Rossi.

Målgörare: Ruud van Nistelrooy 9 min. och Wayne Rooney 51 min.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]