Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Kassaskåpssäker seger mot Albion!

Det blev en enkel seger mot West Bromwich Albion i eftermiddag efter mål av Paul Scholes, Rio Ferdinand och Ruud van Nistelrooy. Segern underlättades av att Albions dittills duktige mittback Paul Robinson, som hanterat Wayne Rooney mycket väl, blev skadad efter ungefär 30 minuter. Därefter kunde Albion inte stå emot och efter två snabba mål i avslutningen av första halvlek blev den andra en transportresa.

United ställde som väntat upp med Edwin van der Sar i mål och en backlinje med Gary Neville, Ferdinand, Wesley Brown och John O´Shea. På mittfältet spelade Ji-Sung Park, Scholes, Darren Fletcher och Ryan Giggs. Anfallet bestod av Rooney och van Nistelrooy. Därmed behöll Sir Alex Ferguson den uppställning som besegrade Aston Villa i förra matchen.

Albion ställde upp med en 4-5-1-formation för att försöka stänga av speluppläggare Scholes på mitten och förflytta spelet till kanterna. Detta tycktes fungera till en början och kalla kårar började kännas då cirka 30 minuter var spelade. United fann inget flyt alls i spelet. Den enda riktigt farliga chansen skapade laget i den tredje minuten. Neville slog, djupt nere på högersidan, ett mycket vackert inlägg som Scholes från nära håll nickade över. Det skulle ha varit mål i detta läge, särskilt av Scholes som har ett välrenommerat huvudspel.

Relativt denna chans är det värt att ta upp hur United formerade backlinjen vid anfallsläge i denna match. Ferdinand går långt ut till höger, och Neville flyttar långt upp på samma kant. Vidare blir Brown ensam mittback och O´Shea behåller givetvis sin vänsterbackspositon. Detta taktikdrag är att vitsorda mot lag som försöker spela defensivt på Old Trafford. Samtidigt var nog Albions plan att förflytta spelet ut på kanterna, varför variationsmöjligheterna blev mindre. Visserligen kan laget bli sårbara för kontringar, men å andra sidan spelade Albion med fem man på mitten. Fördelen är uppenbar med Neville som väldigt offensiv tillsammans med Park.

Passningsspelet var inte särskilt bra fram till dess att nämnd Robinson skadade sig. Främst O´Shea hade stora problem med flera felpass. Rooney kom ingen vart mot Robinson. Överlag hade Rooney ingen större eftermiddag, men att Robinson gjorde ett bra jobb råder det inget tvivel om. Skadan på Robinson, efter en kollision med egen spelare (och Rooney?), var otäck och domaren lade till sex minuter av första halvlek.

Efter uppehållet för skadan stod Ferdinand för ett fint initiativ. En snabb rusch längs högersidan resulterade i ett lågt inlägg som hamnade hos Park. Sydkoreanen kämpade, efter att bollen styrts till honom, fram bollen till Scholes i central position, som med vänsterfoten sköt mål i målvaktens vänstra hörn. Målet var symptomatiskt med tanke på Scholes inledande chans samt hans goda form i övrigt. Samtidigt skall Park återigen ha beröm som ständigt varierar sitt spel och ofta löper inåt i banan.

Strax efter målet fick United en hörna. Denna omhändertogs av Giggs, som fann Ferdinand och det stod 2-0. Väldigt kul för Rio som nu är uppe i två (!) mål denna säsong. Bra för laget som nu också presterar på fasta situationer. Under resten av halvleken hände i stort inget.

Då andra halvlek sparkade igång hade United bytt Brown mot Kieran Richardson. Det är osäkert vad som förorsakade bytet, men O´Shea gick följdaktigen in som mittback med Richardson som vänsterback. Richardson hade för övrigt ingen större halvlek mot sina forna lagkamrater. Passningsspelet var stundtals undermåligt och positionsspelet varierande, vilket ledde till att Albions Albrechtsen kom fram på högersidan med ett par inlägg.

I stort var andra halvlek en transportsträcka. United tycktes mest vilja spela slut på tiden. Scholes byttes så småningom ut mot Smith. Denne var central i det tredje målet. Den konstruktive Park slog en fin passning längs högersidan och Smith sprintade förbi Albions spelare och slog ett vackert inlägg som van Nistelrooy, via banan, nickade i mål. Väldigt vackert och Ruud var noga med att markera sin fröjd över Smiths passning efter målet.

Även Louis Saha byttes in tämligen kvick efter det tredje målet. Fransmannen syntes inte mycket och till hans försvar var supporten limiterad. Rooney var som sagt anonym, men visade vid ett tillfälle kapacitet. Efter att ha fått bollen precis efter mittlinjen avancerade han, fintade bort en försvarare och sköt ett pressat skott strax ovan målvaktens vänstra kryss. Det kunde blivit ett drömmål…

Avslutningsvis tycker undertecknad att Park var väldigt bra i dag med inblanding i två av målen och irrationellt spel. Även Neville skall ha beröm för sina offensiva insatser. Vidare tycktes samarbetet mellan Fletcher och Scholes fungera bättre efter 1-0-målet. Fletcher har funnit sin position i central position på mittfältet. Det enda som var lite tråkigt är att Richardson inte kan visa mer med 45 minuters speltid. Det känns i nuläget avlägset att han skall slå sig in i laget.

United: Van der Sar, Neville, Ferdinand, Brown (Richardson 45), O’Shea, Park, Fletcher, Scholes (Smith 61), Giggs, Rooney, van Nistelrooy (Saha 66).
Avbytare som inte nyttjades: Howard, Bardsley.

WBA: Kuszczak, Albrechtsen, Curtis Davies, Gaardsoe (Gera 67), Robinson (Kamara 32), Watson, Chaplow, Wallwork, Carter, Greening, Ellington (Campbell 61). Avbytare som inte nyttjades: Horsfield, Kirkland.

Målgörare: Scholes 35 min., Ferdinand 45 min. och van Nistelrooy 63 min.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]