Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Pinsamt spel innebar poängförlust

Som sades i införrapporten så var inget annat än vinst mot Birmingham på bortaplan godkänt, det är det fortfarande inte. Det United presterade igår kväll är knappt värt en matchrapport ens.

Sir Alex fick problem på matchdagen. Wes Brown kunde inte spela eftersom han inte återhämtat sig från sin ljumsskadam och då Mikael Silvestre redan var borta så innebar det att John O’Shea fick spela i mitten ihop med Rio Ferdinand. Detta förlorade United tyvärr matchen på. O’Shea är en högst ojämn spelare som varvar bra insatser med direkt usla, både som ytterback och innerback. Som ytterback är det dock lättare att “gottgöra” sina misstag, som innerback finns det inte utrymme för misstag.
Detta innebar att Kieran Richardson fick spela vänsterback, han gjorde en bra sak under hela matchen, resten var han som vanligt då han spelar där; alldeles för klen i närkampsspelet, vann inte en nickduell, och slog bort otaliga pasningar helt i onödan.
Som om inte detta vore nog så hade Louis Saha dragit på sig en förkylning, samma som tidigare däckat Alan Smith troligen. Han ersattes dock på bänken av Ole-Gunnar Solskjaer, en legend var tillbaka efter mer än 18 månader på sidlinjen p.g.a en knäskada.
På mittfältet hade Sir Alex märkligt nog valt att spela med 1 ytter och 3 centrala spelare där Paul Scholes fick täcka upp vänsterkanten, Cristiano Ronaldo huserade till höger. United har 3 högklassiga yttrar normalt sätt, då förutsätter man att 2 av dessa roterar hela tiden, inte att 2 av dessa sitter på bänken!! Dessutom så var Ji-Sung Park en av dessa 2, Giggs var den andre, som satt på bänken. Park har visat mycket bra form den sista tiden och var bäste man på plan mot W.B.A, han belöning blev alltså en bänkplats!! Låt vara att spelschemat är tight men en sådan spelare som Park kan spela hur mycket som helst, han är ung och har en otrolig kondition. Att då sätta honom på bänken och bara använda 1 ytter är sanslöst märkligt.
Alan Smith fick chansen på nytt tillsammans med Darren Fletcher i mitten. Att dessa 2 inte kan spela samtidigt centralt fick vi se bevis på otaliga gånger. De sprang i vägen för varandra och täckte samma ytor i defensiven, det var orsaken till att Birmingham styrde spelet stundtals helt.
På topp fanns givetvis Ruud Van Nistelrooy tillsammans med Wayne Rooney.

Matchen som sådan var riktigt dålig, framför allt då från United. Hur man kan ha ett så bra passningsspel och komma till avslut så ofta i en match, för att sedan spola ner allt detta i toaletten till nästa, är för mig helt obegripligt. Jag räknade till 4 ordentliga avslut mot Maik Taylor i hemmakassen på hela matchen, 4!!!
Den första chansen blev det mål på. Scholes slog en delikat passning ut på vänsterkanten till en fint löpande Richardson som slog ett inlägg längs med marken till en framstormande Van Nistelrooy. Holländaren gjorde inget misstag utan stötte in 0-1 redan efter 4 minuter. Då trodde jag på en utskåpning a la W.B.A, det trodde säkert de flesta. Istället så slutar United helt att spela fotboll, slår bort passningar, tar inga löpningar (var fanns Park då? Just det, på bänken) och förlorade alla närkamper.
Birmingham tog över taktpinnen och började spela det spel som fungerar mot United, höga bollar in i straffområdet mot fyrtornen Heskey och Jarosik. Fruktansvärt tråkigt att titta på men ack så effektivt då United saknade Brown och Silvestre bredvid Ferdinand. Även om O’Shea är mycket längre än både Brown och Silvestre så är han klart sämre i luften, och framför allt klenare. Steve Bruce visste naturligtvis detta och hade givetvis satt det i system att de höga bollarna skulle gå mot O’Shea, vet inte om han vann en enda nickduell på hela matchen faktiskt. Ferdinand däremot var mycket bra matchen igenom och kan inte lastas för något negativt igår, han vann ofta duellerna mot Heskey och Jarosik (hur kan man förresten vara 2 meter och trilla som en säck potatis i närkamperna?).
Kvitteringen för hemmalaget var frukten av en pinsamt dålig domarinsats från huvudomaren Howard Webb och hans assistent på kanten. Ronaldo driver upp bollen, kapas bakifrån av Nicky Butt men får ingen frispark. Webb är ganska nära situation, för att inte tala om den assisterande domaren som är ungefär 5 meter därifrån, båda hade troligen luggen i ögonen. United var på väg upp med laget när detta hände, istället kontrar då hemmalaget och efter växelspel mellan Heskey och Clapham så skjuter den senare 1-1 mellan benen på Edwin van der Sar, som kanske skulle tagit skottet. Det var för övrigt Clapham’s första mål på över 3 år, förvånande att en sådan kille gör mål mot United? Knappast.
Efter målet så spelade United som ett gäng nackade kycklingar, fruktansvärt förvirrat i positionsspelet och med en Scholes placerad till vänster så visste man inte om man skulle skratta eller gråta.
Birmingham hade en bra målchans till. En billig frispark sköts bra av Jarosik nere vid Van Der Sar’s högra stolpe. Holländaren räddade dock fint och lämnade ingen retur.
United hade 2 halvchanser, båda med Van Nistelrooy inblandad. Den första var på ett bra skott vid straffområdesgränsen efter pass av Rooney, skottet tog dock rakt på Taylor i hemmamålet. Den andra chansen var efter att Taylor fumlat och tappat bollen framför fötterna på holländaren. Ruud hann dock inte riktigt fram.

Den andra halvleken började precis som den första, United spelade som man skall och hemmalaget rörde knappt bollen. Ett par ändringar i laget i form av positionsförändringar hade gjorts. Smith spelade till höger på mitten, Fletcher och Scholes centralt samt. Ronaldo till vänster. Varför inte Ronaldo spelade på vänsterkanten från början är en gåta. Hemmalagets högerback Kenny Cunningham tillhör ligans sämre och kan knappt flytta sig i sidled.

Rooney gjorde ett “magiskt nummer” efter ett par minuter då han vände bort en försvarare och sköt strax utanför.
1-2 kom sedan som ett brev på posten. Smith spelade in bollen från höger, Van Nistelrooy hoppade över den och Rooney ställdes fri mot Taylor och gjorde inga som helst misstag. Återigen invaggades man i en falsk säkerhet om att det skulle ordna sig, för nu såg det ju trots allt bra ut igen. Men ack så fel man hade.
Hemmalaget tog återigen tag i spelet och satte press mot United’s mål med sina fina fotboll i form av höjdbollar. Närmare en ett par nickar över kom man dock inte just då.
Rooney visade återigen att han är en av världens absolut bästa spelare för tillfället då han tunnlade Martin Taylor och försökte chippa in bollen i det vänstra krysset, tyvärr gick bollen decimetern utanför.
Med kvarten kvar kom Birmingham’s kvittering och matchens sista mål. En höjdboll, vad annars, slängdes in i straffområdet. Fletcher och Richardson lyckades med konststycket att missa båda två. Damien Johnson fick bollen och skickade in den framför mål där inhoppande Pandiani i misstänkt offsideposition stötte in 2-2.
Den resterande tiden hände i stort sätt ingenting, utan matchen slutade med delade poäng. Eftersom Chelsea lyckades vinna borta mot Man City och Everton var lika dåliga som vanligt (förutom mot United då de ju gjorde sin bästa match för säsongen) i derbyt mot Liverpool, så innebär det att United nu är 11 poäng efter Chelsea och 4 före Liverpool (med 2 matcher mer spelade).

Igår bevisades det varför Sir Alex valt att köpa in Nemanja Vidic. För när Brown saknades igår så var allt det säkra försvarsspelet som bortblåst. O’Shea är tyvärr alldeles för ojämn och skall inte spela mittback i United. Han får hålla till godo med att spela til vänster tills dess att Heinze är tilbaka, något annat håller inte i dagsläget.
Domarteamet var igår helt katastrofalt, på båda hållen. Ett par tacklingar borde helt klart ha renderat i ett gult kort, istället “varnade” han bara spelarna. Flera konstiga beslut av de assisterande domarna var också iögonfallande. Det man mest minns var ju naturligtvis det ödesdigra beslutet att inte ge Ronaldo en frispark strax innan hemmalagets kvittering. Sådant får inte ske när det är så klart som det var. Tyvärr har United ett problem där. Så fort Ronaldo får bollen så buas det från hemmapubliken och domarna “ser mindre” än de borde i och med detta. Sen har ju Ronaldo en benägenhet att trilla för enkelt också, vilket påverkar domarna.
Kanske var den egentliga anledningen till förlusten Sir Alex märkliga beslut. Att starta med 1 ytter borta mot ett lag som Birmingham är tjänstefel. Att desstom vänta med att byta in spelare till kvarten var kvar är ännu mer fel.

I United så ger jag bara 4 spelare godkänt igår. Paul Scholes och Rio Ferdinand var båda mycket bra. På topp gjorde Rooney och Van Nistelrooy sitt jobb. Resten får underkänt. Ett par spelare, Richardson och O’Shea var riktigt usla och förtjänar inte att spela på lördag mot Bolton. O’Shea lär ju dock få göra det eftersom skador i backlinjen tvingar Sir Alex till det. Det positiva med matchen igår var inhoppet från Solskjaer med 10 minuter kvar lite drygt. Han såg av naturliga skäl lite rostig ut, men kommer han igång ordentligt så blir han väldigt användbar resten av säsongen.

Ny match på lördag på lördag mot Bolton på Old Trafford. Ett Bolton som passande nog ställde in sin match igår och därmed får mer vila inför matchen!


Av: Johan Nilsson [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]