Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mållös tillställning på Highbury

I en mållös tillställning gjorde den så ofta kritiserade Darren Fletcher en mycket bra match. Skotten tog det ansvar som behövdes i Paul Scholes frånvaro. Förutom Fletcher gjorde Edwin van der Sar åter en bra match med ett par avgörande räddningar. Resultatet innebar emellertid att Chelsea definitivt kan titulera sig mästare. Avståndet till United är nu icke intagbara 13 poäng.

United mönstrade ett mindre starkt lag och bänk än vad en hade hoppats på. Undertecknad tänker då främst på mittfältet där John O´Shea spelade istället för den sjuke Scholes. Att irländaren spelade på mittfältet var en följd av att Sir Alex Ferguson något överraskande valde att spela Wes Brown direkt efter skada. Ingen kan dock klandra Ferguson. Brown var grym i går och syntes fungera väl ihop med Rio Ferdinand i mittlåset. Detta fick också till effekt att Mikael Silvestre spelade vänsterback. Gary Neville var högerback som vanligt. Mittfältet bestod, förutom nämnda Fletcher och O´Shea, av Ryan Giggs och Cristiano Ronaldo. Wayne Rooney och Ruud van Nistelrooy spelade anfallare.

Arsené Wenger mönstrade en något annorlunda modell än vanligt då han spelade 4-5-1 med Fabregas, Gilberto och Hleb som innermittfältare. Att Cygan spelade vänsterback var det som överraskade mest med tanke på Ronaldos stegrande form. Slutligen innebar detta att Neville ställdes mot Reyes och Silvestre mot Pires.

Första halvlek, och i synnerhet de första trettio minuterna, var ingen större fotbollspropaganda. Främst United var mycket avvaktande och verkade tillfredsställda med att ligga långt ner i försvarspositioner. Arsenal skapade den första chansen då Fabregas sköt tätt utanför efter att Fletcher nickat undan Henrys frispark. I ett fint anfall, där Farbregas passade ut till Pires i högerposition, räddade van der Sar vid sin vänstra stolpe. Skottet såg farligare ut än vad det var, men markeringen av Pires skulle ha varit bättre från Silvestre. Henry hade förutom nämnda chanser en bra frispark som gick tätt utanför van der Sars vänstra kryss. I slutskedet av halvleken fick United sin enda riktigt farliga chans. Van Nistelrooy sköt, efter ett mycket fint avancemang och pass från Giggs, bollen i Lehmans högra hörna. Den tyske målvakten räddade, men inte mer än att bollen gick ut till Ronaldo. Denne sköt emellertid bollen högt över mål. Portugisen skulle åtminstone ha träffat målet.

Arsenal syntes till en början ha haft ett övertag med tre centrala mittfältare, men detta ändrades alltmer i halvleken. Främst O´Shea hade initialt problem att hitta rätt i positionsspelet och passningarna var inte alltid väl avvägda. Detta rättade efter han till sig och irländaren samspelade relativt bra med Fletcher, främst i andra halvlek. En får också ha förståelse för att irländaren inte befann sig i optimal position, då han normalt spelar innerback, samt det faktum att Ferguson knappast hade några större alternativ sett till bänken.

Andra halvlek exploderade relativt den första. Båda lagen tycktes nu satsa offensivt för att få de tre poängen. Uniteds innermittfält fungerade också bättre vilket gjorde att laget kunde mobilisera kraft. Tio minuter in i andra halvlek crossade Ronaldo en diagonalboll till Giggs, som sköt högt över. Portugisen visade härmed att formen är på väg uppåt. Arsenal hade också ett par farliga chanser. Till en början kan nämnas det skott Gilberto avfyrar, då han snabbt vänder i straffområdet efter en tilltrasslad situation. Brown blockerade emellertid och United undvek därmed ett baklängesmål. Brown var mycket bra i går. Förutom den nämnda avvärjningen hanterade han och Ferdinand hemmalagets Henry på ett mycket bra sätt. Passningsspelet var dessutom bra från Browns sida. Det känns som om Brown, snarare än Silvestre, är den som skall kampera med Ferdinand i mittlåset. Det skall bli intressant att se hur Ferguson hanterar Vidic relativt det ovan diskuterade. Den andra farliga chansen som hemmalaget producerade räddade van der Sar mycket fint. Henry dribblade, efter att ha fått bollen centralt utanför straffområdet, mot höger i detsamma och passade bollen snett inåt mot landsmannen Pires. Denne styrde bollen mot van der Sars högra stolpe, men holländaren avvärjde åter.

Att intensiteten steg tycktes också få till följd att vissa spelare inte kunde bete sig. Det är för undertecknad ett känt faktum att många spelare filmar i någon utsträckning. United faller numera offer för Ronaldos tidiga filmkonster då portugisen sällan får någon frispark, trots ibland tydliga övergrepp från motståndarna. Emellertid stod Lauren för riktiga pajaskonster då han efter en situation med van Nistelrooy tar sig för huvudet. Detta tre till fyra sekunder efter det att spelarna haft kontakt och då Lauren dessutom spelat vidare som inget hänt. Lauren är en duktig spelare och skall inte idka sådana infantila aktiviteter.

Mellan Arsenals ovan nämnda chanser fick van Nistelrooy ett bra läge efter ett misstag av hemmalaget. Campbell slarvade vid en höjdboll och holländaren fick ett bra skottläge. Som så ofta när chanserna kommer plötsligen väljer anfallare att satsa på kraft istället för känsla. Detta var inget undantag och skottet gick långt över. Van Nistelrooy var också när att göra mål på en hörna, men Hleb avvärjde försöket.

Arsenal ville ha straff när Fabregas tacklades av Neville i straffområdet. Emellertid syntes domaren Graham Poll göra rätt när han lät spelet fortlöpa. Tacklingen var förvisso väldigt brysk, men Neville tog initialt på bollen. Det skall också nämnas att Rooney, efter att ha fått ett gult kort för en tackling på Reyes, undkom ett rött då domaren missade att han tycktes toucha med handen på en höjdboll. Mot slutet av matchen fick United ytterligare två farliga chanser. Den första föll till Neville som, efter en mycket fin löpning på högersidan, fick bollen i straffområdet av Rooney. Från nära håll kunde högerbacken endast styra bollen i burgaveln. Brown var sedan nära att nicka bollen i mål på hörna, men Eboue avvärjde vid mållinjen.

Det kan tyckas som en besvikelse att gå mållös från denna match och se Chelsea som oantastliga, men undertecknad tycker att en skall se positivt på insatsen. Att United saknar Scholes och ändock spelar upp sig i andra halvlek samt skapar en del chanser var stärkande. Fletchers fina spel värmer och inte minst att han tar ansvar i en match av denna dignitet. Skotten var den som manade på United genom sina tacklingar och ständiga löpningar som gör det svårt för motståndarna. Fletchers styrka ligger just i att han underlättar för sina medspelare genom att låta dem sköta merparten av det kreativa spelet. Vidare är det mycket trevligt att se hur Brown spelade i mittförsvaret. Trots en del skador tycks han konservera sin goda form. Det blir svårt för Ferguson att peta Brown i nuläget…

Arsenal: Lehmann, Lauren, Toure, Campbell, Cygan, Pires, Fabregas (Flamini 80), Silva, Hleb (Bergkamp 73), Reyes (Eboue 89), Henry.
Avbytare som inte nyttjades: Almunia, Senderos.

United: Van der Sar, Neville, Ferdinand, Brown, Silvestre, Ronaldo, Fletcher, O’Shea, Giggs (Park 73), Rooney, van Nistelrooy.
Avbytare som inte nyttjades: Howard, Saha, Bardsley, Pique.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]