Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför Man Utd – Liverpool

Säsongens kanske viktigaste ligamatch hittills knackar på dörren i morgon eftermiddag. Liverpool kommer på besök, man gör det med 11 segrar på 12 senaste ligamatcherna, en svår nöt att knäcka för ett extremt decimerat United.

Då Rafael Benitez i morgon eftermiddag kommer på besök med sitt Liverpool så är det som det näst formstarkaste laget i ligan. Man har tagit imponerande 33 poäng av 36 möjliga på de 12 senaste matcherna och man har faktiskt imponerat även spelmässigt, i jämförelse med tidigare. Jag säger “faktiskt” p.g.a det faktum att laget varit enormt trist att se på under de senaste 4-5 säsongerna. Nu har det under Benitez ledning blivit klart bättre.
Man köpte inför säsongen målvakten Pepe Reina, mittfältarna Bolo Zenden och Momo Sissoko samt. anfallaren Peter Crouch, för att nämna de viktigaste. Reina har varit bra och endast släppt in 11 mål i ligan, 9 mål bättre än United’s Van der Sar. Det skall dock sägas att det inte enbart beror på att Reina är så mycket bättre än Dudek, Liverpool spelar nämligen väldigt disciplinerat i försvaret och ligger lågt med försvarslinjen och det defensiva mittfältet. Till skillnad mot United då som har ett mycket offensivare försvarsspel. Zenden har figurerat sporadiskt och kan inte anses vara ett köp som gynnat Liverpool mer än breddningen av truppen. Sissoko är i mina ögon en av de fulaste spelarna i ligan, väldigt mycket fula tacklingar delas ut, han har också “belönats” med 6 gula kort, ett par för lite anser jag. Han är dock helt klart en bra spelare och lär få starta som defensiv mittfältare i morgon bredvid spelgeniet Xabi Alonso. Peter Crouch, 2 meter lång (ser dock ut som 3 meter då hans har väldigt smala och långa ben) inledde säsongen mycket dåligt. Inget mål på de första 18 matcherna imponerade knappast på någon, de senaste 9 matcherna har han dock kommit igång och gjort 4 mål. Han startar med all säkerhet i morgon. Liverpool’s anfallsspel går i mångt och mycket ut på att slå en hög boll på Crouch som skarvar vidare till en djupledslöpande spelare, eller nickar ner till Gerrard / Alonso utanför straffområdet som då går på skott. Mot United är ett sådant spel effektivt då United inte har några tröga fyrtorn i mitten som kan matcha Crouch i luften.
Nu i januari handlade Benitez mittbacken Daniel Agger från Bröndby och högerbacken Jan Kromkamp från Villarreal, ingen av dom lär starta i morgon.
På skadelistan för Liverpool finns Zenden och spanjoren Luis Garcia, ingen av dom hade dock startar mest troligt.

Troligt Liverpool-lag:
Reina
Finnan, Carragher, Hyypiä, Riise
Gerrard (c), Alonson, Sissoko, Kewell
Crouch, Morientes

Bänken: Carson, Agger, Kromkamp, Hamann, Cisse

United kommer till matchen efter den svidande derbyförlusten mot City, som för övrigt är tillbaka till normal standard igen. Man har dock stora problem, framför allt på mittfältet. Paul Scholes och Ji-Sung Park är båda skadade och missar matchen, båda hade troligen startat matchen (ja, Park har flest starter av de 3 yttrarna). Dessutom är Cristiano Ronaldo avstängd efter sin utvisning i derbyt, han hade med all säkerhet också startat på bekostnad av, en ur form Ryan Giggs, till vänster. United saknar alltså 3 mittfältare som skulle ha startat matchen i morgon. Den fjärde som får beräknas som ordinarie vid “full styrka”, Darren Fletcher, är dock med – och på hans axlar vilar mycket i morgon. Tyvärr får vi nog se honom till höger på mittfältet, där han inte alls är lika bra som i mitten av banan, p.g.a de 3 spelare som saknas. Centralt lär vi få se Alan Smith (tillbaka efter skada) och John O’Shea, 2 spelare som inte direkt är några bollgenier, de lever på sin styrka och kämpaanda, frågan är om det håller mot Liverpool? Till vänster spelar då Giggs, om inte Sir Alex väljer att flytta ut Giggs till höger (där han spelat mot Pool tidigare) och använda Kieran Richardson till vänster. Normalt är det ganska jämnstarka mittfält (möjligen med en liten fördel för Pool), dock inte i morgon eftermiddag. Som sagt, STORA problem på mitten.
I försvaret finns ett par problem också. Nye mittbacken Nemanja Vidic har inte spelat sedan i mitten av november och anses inte vara fulltränad ännu, han finns dock med i truppen. Vidic är väl annars den som kanske hade kunnat matcha Crouch i luften på pastejerna som kommer skickas mot honom. Nye vänsterbacken Patrice Evra fick ingen bra debut i derbyt och byttes ut i halvtid, han var dock knappast sämre än någon annan och definitivt inte så dålig som det gavs sken av. Det ryktas att Sir Alex har sagt att Evra kommer att starta matchen i morgon, vilket då bekräftar att O’Shea troligen spelar på mitten. Vem som spelar i mitten ihop med Rio Ferdinand är dock den stora frågan? Wes Brown har varit helt felfri då han spelat efter sin skada, likväl så valde Sir Alex att sätta Silvestre i mitten i derbyt. Det var det som fällde avgörandet (tillsammans med en svag domartrio) då, Silvestre har varit väldigt osäker denna säsongen och gav bort det andra målet. Silvestre spelade p.g.a att han är fransman och då kunde kommunicera bättre med Evra än vad Brown kan!!
I anfallet är det dock inga frågetecken, ligans bästa anfallspar, Rooney / Nistelrooy, spelar självklart. Rooney var bra i derbyt, Nistelrooy ganska osynlig (målet till trots).
Förutom redan nämnda Scholes, Ronaldo och Park så saknas fortfarande Heinze, och det rejält. Det är United som har skadeproblemen, Liverpool har varit väl skonade från detta under säsongen, en orsak till att spelet flyter på så bra nu också givetvis.

Nyckeln till vinst för United är att stoppa Steven Gerrard, som är inne i en bra period just nu, samt. att få bukt med höjdbollarna mot Crouch. Lyckas United med detta så vinner man.

Troligt lag:
Van der Sar
Neville (c), Ferdinand, Silvestre, Evra
Fletcher, O’Shea, Smith, Giggs
Rooney, RVN

Bänken: Howard, Brown, Richardson, Bardsley, Saha

Matchen sänds på Canal+ Sport med start 17.00


Av: Johan Nilsson [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]