Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Rio matchhjälte på Old Trafford!

Rio Ferdinand blev en oväntad matchhjälte på Old Trafford då han nickade in matchens enda mål i sista ordinarie spelminuten. United gjorde en heroisk insats med tanke på förutsättningarna.

Det var dagen då Liverpool för en gångs skull var favoriter på Old Trafford. Laget hade inte förlorat på 12 ligamatcher, man hade fått igång sitt spel och självförtroendet var på topp. United hade bara vunnit 1 utav sina 5 matcher under 2006, mot amatörlaget Burton, dessutom så kom man från en derbyförlust mot det lilla laget i staden. Det var upplagt för en bortavinst för Liverpool, men United ville annorlunda.

Rafael Benitez valde att spela med Djibril Cissé på topp istället för Fernando Morientes, varför kan man undra. Ville han ha mer snabbhet eller var Morientes (som satt på bänken) småskadad? Om det var det första alternativet så är Benitez dåligt påläst om United. Varken Ferdinand, Brown eller Silvestre (som inte startade, men det visste ju knappast Benitez innan) tillhör de mest orörliga mittbackarna i ligan, tvärtom så är de bland de snabbaste, framför allt Brown och Silvestre. Det man skall göra mot United är att försöka slå höjdbollar för skarvningar etc., där är United relativt svaga.
Annars var det den väntade startelvan, med Steven Gerrard till höger i en fri roll, han höll sig sällan där.

Sir Alex fick problem på matchdagen då det visade sig att Alan Smith inte kunde spela, som om det inte vore nog med problem på mittfältet redan innan alltså. Paul Scholes, Ji-Sung Park och Alan Smith var samtliga skadade, Cristiano Ronaldo var avstängd, 4 av de 6 mittfältare som figurerat mest denna säsongen fanns alltså inte med. Hur löste nu den gamle detta? Han valde att placera Darren Fletcher till höger, trots att han är ordinarie centralt normalt sätt, John O’Shea fick spela i mitten tillsammans med Ryan Giggs av alla! Giggs har inte spelat en hel match i mitten på åratal, trots att jag följt laget sedan 80-talet kan jag inte minnas att han övehuvudtaget spelat där. Kieran Richardson tog hand om platsen till vänster.
I backlinjen så startade Patrice Evra till vänster, denna gången hade han dock Wes Brown innan om sig och inte Silvestre (på bänken). Det beslutet tackar vi gudarna för idag, men varför gjordes detta inte förra helgen? Gary Neville och Rio Ferdinand tog de 2 andra platserna som vanligt.
På topp fanns som väntat Ruud Van Nistelrooy och Wayne Rooney. Rooney hade sin vana trogen en fri roll och fanns överallt på planen.

Det fanns egentligen inte så mycket att rapportera om i chansväg från den första halvleken. Lagen tog ut varandra och det var mycket spel på mittfältet. Båda lagen fick vars en varning då Richardson och Sissoko brakade samman en bit in på Liverpool’s planhalva. Dessutom undgick Steven Gerrard en klar varning då han gjorde ned Rooney utan en chans på bollen.
Liverpool’s bästa chans fick Peter Crouch då han tog tillvara på en nickskarv från Cissé, Wes Brown slängde sig dock i vägen och blockerade skottet.
Rooney hade en liten uppvisning längs med sidlinjen, skar in mot straffområdet och fick så när fram passen till Giggs vid straffområdesgränsen, John-Arne Riise fick dock en tå på bollen och redde upp situationen.
United’s bästa chans kom i sista minuten då Ruud van Nistelrooy fick en bra boll i djupet, holländaren kom dock lite ur läge och avslutade med ett svagt skott rakt på Reina i bortalagets mål.
Ingen halvlek som går till historien direkt. Mycket kamp på mitten, dock utan att vara särskilt fult.

Den andra halvleken blev inte mycket bättre. Ännu mer kamp och hårdare spel fick vi se.
Sir Alex tvingades plocka av John O’Shea då denne fått en smäll över revbenen i första halvlek. Ännu en mittfältare, även om han var en nödlösning där, borta alltså. Det fanns inte fler att tillgå, så istället valde Sir Alex att spela med 3 man på topp, med Rooney som släpande anfallare (något till höger) bakom Nistelrooy och inhoppande Louis Saha. Detta ställde oerhörda krav på United’s båda ytterbackar, Neville och Evra, då de tvingades agera både ytterbackara och yttermittfältare. En uppgift de klarade prickfritt. Fletcher flyttades in centralt till sin favoritposition, något som kan ha avgjort matchen då han var helt lysande i andra halvlek.
Liverpool tog över bollinnehavet men satte förvånansvärt lite press mot United’s mål. De båda ytterbackarna, Riise och Finnan, var knappt över planhalvan kändes det som, kantspelet till höger var nästan obefintligt då Gerrard oftast befann sig mer centralt i banan. Ändå var det på högerkanten som Liverpool’s absolut bästa chans i matchen dök upp. Richardson och Evra slummrade till någon sekund, ett snabbt bortainkast hittade då fram till Sissoko som slog ett inlägg mot Cissé. Ferdinand han mellan men bollen gick mot det tomma målet, mittbacken han dock fram och rensade bort bollen ett par decimeter från mållinjen. Bollen hamnade hos Harry Kewell som fick på ett lågt bra skott som Van der Sar räddade, returen gick till Cissé som på något märkligt sätt sköt över mål från 3 meter! Där hade hemmalaget turen på sin sida. Det intressanta i sammanhanget var att Cissé låg skadad på gräset, när bollen väl dök upp framför honom så var han plötsligt hur frisk som helst. Något konstigt i gräset på Old Trafford månne?
De sista 10-15 minuterna tog hemmalaget över nästan helt och vaskade fram ett par bra chanser. Van Nistelrooy fick bollen vid straffområdesgränsen, med 2 man i ryggen lyckades han ändå vända bort båda men fick inte träff på bollen, Reina räddade enkelt. Rooney fick sedan från ingenstans på ett mycket bra skott strax utanför Reina’s högra stolpe.
Evra hälsades välkommen till Premier League av Gerrard då han träffades av en ful tvåfotare, bollen gick till inkast….. för Liverpool! Förvisso var Gerrard på bollen först men satsningen var knappast snygg, att det sedan inte blev varning, än mindre frispark till United, är skrattretande. Ronaldo blev utvisad förra veckan för en liknande satsning, då träffade han inte ens. Inkonsekvens är ordet.
När klockan tickat fram till den 89:e minuten så fick United frispark efter att Evra fastnat på 2 Liverpool-spelare. Giggs slog frisparken perfekt på huvudet på Rio Ferdinand (ja, han kan tydligen nicka) som nickade in 1-0 via Reina’s hand upp i nättaket! Markeringen på Rio var inte särskilt bra, nicken var det dock. På de 2 tillagda minuterna hände ingenting, United vann på Old Trafford med 1-0. Glädjen gick inte att ta miste på, Rooney firade framför kamerorna och Neville framför Liverpool-klacken (avstängning att vänta på Neville?).

United vinner denna match av 2 anledningar. Det första är mittbacksspelet från Rio Ferdinand och Wes Brown, båda var helt outstanding. Att Rio håller världsklass visste vi redan, det visade han återigen nu. Att Brown var bra visste vi också, men så bra han varit sedan han kom tillbaka från sin skada har han inte varit på länge. Spelar han som han gör nu så kan inte Svennis undgå att plocka med honom i England’s VM-trupp, det finns bara inte.
Det andra är att United i andra halvlek lyckades låsa Liverpool’s mittfältsspel, mycket tack vare en fenomenal Darren Fletcher. Ligans mest underskattade mittfältare jobbade ofta ensam mot 3 centrala (Gerrard drog ju sig oftast inåt) mittfältare i bortalaget. Han vek sig inte en tum och var bäste mittfältare på Old Trafford denna söndagseftermiddag.
Wayne Rooney var återigen helt suverän. Han fanns överallt på planen, slet som ett djur och stod för det mesta i offensiv väg för United. Tillsammans med Rio och Brown så var han United’s bäste spelare denna dag.
Noterbart var att Nemanja Vidic deltog i sin första match sedan övergången från Spartak Moskva. Han satt på bänken hela matchen men lär få det svårt att ta platsen bredvid Rio så länge Brown spelar som han gör just nu.

United:
VDS
Neville (c), Ferdinand, Brown, Evra
Fletcher, O’Shea, Giggs, Richardson
Rooney, RVN

Bänk: Howard, Vidic, Silvestre, Rossi, Saha


Av: Johan Nilsson [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]