Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Friedel räddade Rovers från storförlust

Manchester United nådde i går finalen i Carling Cup genom att besegra Blackburn Rovers med 2-1 på Old Trafford. United skapade mängder av chanser, men Brad Friedel följde sin vana trogen och gjorde några fantastiska räddningar. Wayne Rooney följde däremot inte sin vana och letade efter möjligheter till bråk (enligt Peter Wennman på Aftonbladet). Istället stod Robbie Savage och Rio Ferdinand för denna biten under halvtidsvilan.

United startade lite oväntat med ett relativt starkt lag, utan regelbundna reservlagsspelare som Rossi och Pique. Härmed fick Edwin van der Sar stå i mål. Backlinjen var ordinarie (från höger) med Gary Neville, Wesley Brown, Rio Ferdinand samt Patrice Evra. Därmed fick inte Nemanja Vidic spela denna match heller. Samtidigt signalerade detta att Sir Alex Ferguson tog allvarligt på matchen.

Mittfältet bestod av Wayne Rooney, Darren Fletcher, Ryan Giggs och Kieran Richardson. På topp spelade Ruud van Nistelrooy och Louis Saha. Bänken bestod av Tim Howard, Vidic, Mikael Silvestre, Giuseppe Rossi samt Alan Smith.

I början av matchen var det svårt att positionera mittfältet samt anfallet. Spelarna tycktes närmast alternera mellan olika positioner på mittfältet. Troligtvis var det en taktisk instruktion att skära av innermittfältet och pressa Rovers till att distribuera sina uppspel längs kanterna. Matchens första riktiga målchans resulterade i mål. Rovers vänsterback Gray stod för ett undermåligt uppspel, varpå Rooney tog bollen och försökte nå van Nistelrooy till höger i straffområdet. Bollen var inte perfekt, utan tog på den tillbakarusande Gray, varpå van Nistelrooy stack fram ett ben och rullade bollen lågt i Friedels långa högra hörna.

Den eminente TV-kommentatorn Glenn Hysén passade i samband med detta på att ålägga Wes Brown direkt ansvar för sex till sju mål United släppt in denna säsong genom dåligt positionsspel. Detta innebär således att Brown totalt är ansvarig för 7 / (20 (PL) + 4 (CL) + 5 (CC)) = 24 % av Uniteds insläppta mål under säsongen. Visserligen är Brown inblandad i ett par insläppta mål, men Hyséns kommentar är i det närmaste löjeväckande för den som följt Browns insatser. De flesta är nog överens om att Brown denna säsong hittills har varit mycket bra och minskat de misstag han förr kunde göra. Istället visar spörsmålet att Hysén inte förfogar över den analysförmåga som exempelvis Jens Fjellström besitter, utan satsar på ett sammelsurium av insinuationer, dåligt underbyggda argument och ett allmänt svammel. För ironins sak gjorde Brown minuten efter detta argument ett fullständigt briljant avvärjande när en boll höll på att nå Rovers anfallare Kuqi. Brown följde nogsamt och visade god positioneringsförmåga.

Förutom den tvivelaktiga kommentatorsinsatsen fortsatte eländet genom en skada på Giggs. Walesaren blev utbytt efter tretton minuter. Rapporter talar om en ljumskskada, vilket kan innebära en konvalescens mellan en- till fem veckor. Detta var vad United minst av allt behövde, särskilt med Giggs goda insats mot Liverpool i färskt minne.

Efter ledningsmålet hade United det mesta av bollinnehavet utan att skapa särskilt mycket. Pressen låg högt upp med ett trångt innermittfält, vilket minskade Rovers kreativa förmåga. Istället tände matchen till rejält i 27:e minuten när den inbytte Alan Smith gjorde en väldigt ful tackling på Robbie Savage. Smith var sen in i en tackling och touchade Savages smalben med en rak sula. Tilläggas skall emellertid att Savage tycktes göra mer av situationen än vad den egentligen innebar. Detta fråntar inte domarens korrekta beslut att ge Smith gult kort (jämför med Ronaldos röda i matchen mot City).

Strax efter denna situation kvitterade Blackburn, tillsynes orättvist med tanke på bollinnehavet. Rovers Gray slog ett inlägg till vänster som Richardson, med mindre god förmåga, lyckades slå på Brown, varpå bollen hamnade hos Reid. Högeryttern sköt ett hårt lågt skott under van der Sar. Strax efter kvitteringen fumlade Neville med en höjdboll, vilket innebär att van der Sar fick rusa ut och ta bollen, vilket resulterade i en krock med den osynlige Pedersen. Straff var inte att tala om.

Istället fick United i matchminut 41 en straff. Ruud van Nistelrooy kom med fart in mot Rovers straffområde från vänster. Då han chippade bollen tog den på Khizanishvili hand, men försvararen kunde knappast undslippa att få den på handen, varför straffen får anses tvivelaktig. Emellertid missade van Nistelrooy straffen genom att slarvigt slå den i perfekt höjd i Friedels högra hörna.

Halvleken slutade oavgjort, men då spelarna sprang in i spelartunneln för vila utbröt tumult. Savage var till synes irriterad på van Nistelrooy, sedan denne fått gult kort och i övrigt var inblandad i ett par incidenter. Ferdinand skall ha konfronterat Savage, varpå denne sprungit efter engelsmannen i spelartunneln. Övriga spelare skall sedan ha avstyrt vidare handgemäng Savage och Ferdinand emellan.

Andra halvlek började med ett frisparksläge för United, men Rooney sköt relativt centralt på Friedel. Nästa chans skulle kräva en briljant räddning från amerikanen. Saha, som inte gjorde någon större första halvlek, tog sig fint fram på högerkanten och måttade ett utmärkt inlägg till van Nistelrooy i central position. Holländaren valde att nicka den i marken mot Friedels vänstra hörn. Många var säkert säkra på mål, men Friedel gjorde en av säsongens räddningar då han fick upp handen och avvärjde till hörna.

Ett ledningsmål låg i luften och skulle infalla strax efter den makalösa räddningen. Tugay drällde med bollen på mitten, vilket fick till följd att Fletcher mycket fint tog bollen och avancerade i banan. Skotten passade till Rooney strax till vänster utanför straffområdet. Rooney sprang diagonalt med bollen, fick på sig markering, för att sedan chippa bollen in i straffområdet från högerposition. Då motståndarna koncentrerade sig på den unge engelsmannen kunde Saha, något turlig, men yttersidan av vänsterfoten skjuta bollen i Friedels högra hörna. Det skulle ett mycket lurigt skott till för att lura den storspelande amerikanen.

Blackburn skulle sedan, mot bakgrund av straffen i första halvlek, haft en andra straffspark i matchen. Efter en tilltrasslad situation tog bollen på Ferdinands hand. Rio kunde liksom Khizanishvili i första halvlek inte försvinna och en får ha förståelse för Mark Hughes besvikelse på Graham Polls bedömning. Det måste vara lika för alla.

Matchen kontrollerades United genom i stort ett mycket hårt arbetande United. Fletcher, Smith, Richardson och Rooney löpte kopiöst och tacklade aggressivt. Blackburn hade egentligen inga alternativ och lyckades knappt komma igenom. De gånger Bentley och Pedersen lyckades få bollen skötte Uniteds ytterbackar sig fint. Vidare stod Ferdinand och Brown för ännu en fin insats.

Matchen skulle innehålla ytterligare två bra chanser. Den första inträffade i mitten av andra halvlek då Rooney mycket fint spelade fri van Nistelrooy. Holländaren var inte lika precis som vanligt då han sköt på Friedel från nära håll. Totalt var situationen en kombination av mindre god placeringsförmåga samt en reflexräddning av Friedel. Den sista heta chansen stod Rooney för (vem annars?) när han, efter att ha fått bollen av Ruud till vänster i straffområdet, sköt lågt i Friedels högra hörn. Ännu en fin räddning av en av matchens föregrundsgestalter. Det skall också nämnas att Vidic fick göra sin debut, men han syntes inte mycket då United ivrigt försvarade sig i slutet.

Totalt slet United oerhört för att vinna matchen. Det var mer en kämpainsats än skönspel som låg bakom segern. Emellertid skall en inte förglömma det fina spel Friedel stod för. Matchen blev mer spännande en den kunde varit med en annan målvakt. Amerikanen var tillsammans med Rooney matchens lirare. Rooney stod som vanligt för en fin arbetsinsats och kombinerade denna med kreativa finurligheter då han fick bollen. En vågar inte ens tänka tanken på vad som skulle hända om han blev skadad. Troligen skulle det kreativa spelet fallera totalt. Det är vidare tveksamt hur länge United med det relativt tunna mittfältet kan arbeta sig till segrar. Skadeläget kan, tyvärr, innebära att finalen i denna cup blir den enda realistiska chans till en titel denna säsong…

United: Van der Sar, Neville, Ferdinand, Brown, Evra (Silvestre 80), Rooney, Fletcher, Giggs (Smith 13), Richardson, Saha, van Nistelrooy (Vidic 86).
Avbytare som inte nyttjades: Howard, Rossi.

Rovers: Friedel, Neill, Nelsen, Khizanishvili, Gray, Reid, Savage, Tugay (Peter 86), Pedersen, Kuqi (Emerton 76), Bentley. Avbytare som inte nyttjades: Enckelman, Todd, Mokoena.

Mål: van Nistelrooy 8 min., Reid 32 min. och Saha 52 min.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]