Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Äntligen vinst mot Portsmouth?

Mot bakgrund av Liverpools förlust borta mot Charlton Athletic i veckan är kvällens match mot Portsmouth av stor vikt. United ligger i nuläget sex poäng före Liverpool, men med en match mer spelad. De senare möter i dag Wigan borta och har i nästa match Arsenal hemma. Tuffa matcher och om de tappar poäng måste United profitera på detta.

Truppen inför matchen är: Van der Sar, Howard, Neville, Brown, Ferdinand, Silvestre, Vidic, Evra, Ronaldo, Smith, Giggs, Richardson, Fletcher, Park, Van Nistelrooy, Rooney, Saha, Rossi. Således återfinns på skadelistan Gabriel Heinze, Paul Scholes, Quinton Fortune samt John O´Shea. Laget har inte spelat på över en vecka, varför det icke bör bli aktuellt att inte spela någon på grund av viloskäl.

Matchen mot Blackburn Rovers på Ewood Park var undermålig och Sir Alex Ferguson bör vidta en del omdisponeringar i laget i kväll. Försvarsenhetens stomme utgörs som vanligt av Edwin van der Sar. En spelare som varit central i enheten är Rio Ferdinand, som förhoppningsvis spelar ihop med Wes Brown i mittlåset. Ferdinands insats mot Blackburn var inte så dålig som många vill påstå och förmörkas säkerligen av hans utvisning. Emellertid var Ferdinand tillsammans med Brown lysande i mittförsvaret innan Ferguson valde att blanda in Nemanja Vidic. Visserligen kan det argumenteras att Brown var dålig mot Blackburn, men han har alltid trivts bättre med en ”kommunikatör” bredvid sig, det vill säga någon som för kommunikationen i backlinjen samt leder denna. Rio Ferdinand är som gjord för denna roll. Som ytterbackar spelar troligtvis Patrice Evra och Gary Neville.

Mittfältet och anfallet är självklart beroende av vilken disposition Ferguson väljer. Antingen kan den traditionella 4-4-2-modellen spelas, eller ett 4-3-1-2-system med Rooney framför mittfältet. Vid det första systemet bör Ronaldo-Smith (Giggs)-Fletcher-Park spela. Ronaldo gjorde en bra match mot Fulham och dennes roll bör vara otvistlig. I dagsläget är Fletcher den enda renodlade mittfältaren och är en mycket viktig spelare för Ferguson om säsongen skall ge något i längden. Bredvid denne torde Alan Smith spela då han är skadefri. Problemet med detta är att denne och Fletcher är för lika i sin spelstil, varför Giggs likaledes kan spela i positionen. Vad anbelangar Park är det mycket förunderlig om han inte får spela i dag. Sydkoreanen var lysande mot Wolverhampton och att Ferguson inte spelade honom mot Blackburn var suspekt. Det är bara att hoppas att han får fortsätta efter matchen mot Fulham senast. Med denna modell är det frågan om Louis Saha, i storform, får spela? De två anfallspositionerna bör vara reserverade för Ruud van Nistelrooy och Wayne Roney.

Om Ferguson istället insisterar på en 4-3-1-2-modell bör mittfältet utgöras av Ronaldo-Fletcher-Park, med Rooney strax framför dem. I sådana fall kamperar Saha och van Nistelrooy på topp. Bänken i denna match bör bestå av Howard, Rossi (Saha), Silvestre, Giggs (Smith) och Vidic.

Portsmouth har tagit ut följande trupp till matchen: Kiely, Primus, Pamarot, O’Brien, Taylor, O’Neil, Mendes, Davis, D’Alessandro, LuaLua, Mwaruwari, Griffin, Diao, Routledge, Todorov, Hughes, Pericard, Ashdown. Laget leds av den ökände Harry Redknapp, en manager som hittills inte gjort någon succé sedan sin återkomst till sydkusten. Som traditionell engelsk manager väljer han säkert en 4-4-2-modell. I denna lär Kiely stå i mål. Backlinjen torde utgöras av Griffin-O´Brien-Primus-Taylor. Alternativt kan Pamarot spela i defensiven istället för Griffin. Mittfältet är svårare att förutspå. Routeledge, som spelade mot Newcastle senaste, bör förpassas till bänken då Lua Lua torde spela i anfallet. Detta innebär troligtvis att D´Alessandro spelar som yttermittfältare. De övriga tre i mittfältet bör vara Davis, Mendes och O´Neil. Uppe på topp kamperar Lua Lua med nyförvärvet Mwaruwari.

United inte vunnit över Portsmouth på Fratton Park i ligan sedan 1987, men de senare har tidvis legat i undre ligasystem. I dag bryts mönstret. United vinner med 1-0, efter mål av Englands bäste högerback, Gary Neville. Målet blir en kanon från 25,5 meter som otagbart seglar in i Kielys högra kryss.


Av: Bruno K. Öijer [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]