Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför Liverpool – Manchester United (FA-Cup)

Efter två raka vinster i ligan väntar i morgon en av säsongens höjdpunkter, den svåra bortamatchen mot Liverpool i FA-Cupen. Mycket av försnacket har berört Gary Nevilles målfirande på Old Trafford, där United vann med 1-0. Att Neville kommer att hånas av publiken på Anfield råder det inga tvivel om och United får svårt att upprätthålla sitt goda facit mot Liverpool i den aktuella cupen.

Matchen är historiskt en klassiker. Lagen har spelat mot varandra tretton gånger i detta sammanhang. Emellertid är det 85 år sedan Liverpool lyckades vinna. Den gången, år 1921, vann Liverpool med 2-1 i en omspelsmatch. Det är första gången sedan 1999 som lagen möts. Då vände United en tät match på Old Trafford, efter mål av Dwight Yorke och Ole Gunnar Solskjaer, och vann med 2-1.

I United är skadeläget inte förändrat. Detta innebär att Gabriel Heinze och Paul Scholes inte är tillgängliga. Quniton Fortune rapporteras ha börjat träna igen, men det är ännu för tidigt för Sydafrikanen att spela match. Vidare är således Edwin van der Sar och Ryan Giggs åter efter mindre skavanker efter matchen mot Portsmouth. De uttagna i den preliminära truppen är: Van der Sar, Howard, Neville, Bardsley, Ferdinand, Brown, Silvestre, Vidic, Evra, Richardson, Ronaldo, Park, Smith, Fletcher, Giggs, Rooney, Saha, van Nistelrooy, Rossi.

Det är förvånande om Sir Alex Ferguson inte väljer att ändra den defensiva enhet som spelade mot Portsmouth i senaste matchen. Främst torde detta gälla ytterbackspositionerna. Troligtvis spelar Gary Neville på högerbacksposition istället för Wesley Brown. Brown trivs bäst i mittförsvaret och då Neville är tillbaka faller detta byte naturligt. Likaledes bör Patrice Evra spela istället för Mikael Silvestre. Den senare gjorde en ganska blek insats mot Portsmouth. Främst kännetecknades detta av många felpass, konstiga positioneringar och dåliga inlägg. Emellertid skall en betänka att Silvestres självförtroende säkert inte är det bästa efter köpet av Evra. Den förras framtid i United bör betecknas som osäker. Evra, å andra sidan, har i varje match gjort små framsteg. Från en försiktig start visar han stegvis glimtar av irrationella löpningar i offensivt manér. Att Rio Ferdinand spelar bör det inte råda tvivel om. Vem som kamperar med honom är mer osäkert. Många United-fans känner att Ferdinand och Brown är ett utmärkt mittbackspar, men det är tveksamt om Ferguson resonerar på samma vis. Intentionerna tyder på att det blir Vidic som spelar bredvid Ferdinand i morgon. Serben har, precis som Evra, blivit bättre i sitt spel. Han kommer ofta rätt i positioneringsspelet och är mycket svår att överlista i man-mot-man-situationer. Det är inte troligt att Ferguson väljer att bryta samarbetet mellan Ferdinand och Vidic inför en match av denna dignitet.

I de senaste matcherna har Ferguson valt att spela med en klassisk 4-4-2-modell, varför undertecknad tror att så blir fallet även i morgon. Efter form och tillgänglighet bör formationen bli densamma som i matchen mot Portsmouth. Detta innebär, från vänster, Ji-Sung Park, Ryan Giggs, Darren Fletcher och Cristiano Ronaldo. Frågetecken finns emellertid om en jämför detta med Liverpools mittfält. I detta brukar Sissosko och Alonso spela centralt, där Gerrard tar en högerposition med frihet att röra sig inåt banan. Kewell brukar återfinnas på vänsterkanten. Kvintessensen blir att det är ett mycket fysiskt starkt mittfält som United möter. Fletcher gjorde i matchen på Old Trafford ett strålande arbete defensivt och löpte i sönder motståndarnas mittfält. Frågan är om han orkar göra det i morgon? Alternativet, för att bättre balansera mittfältet mot Liverpools, är att låta Alan Smith spela central och flytta ut Giggs till vänsterkanten, på bekostnad av Park. Fördelen hade varit att låta Giggs, likt Gerrard, få fritt utrymme att arbeta inåt banan. På så vis hade United kunna kombinera Smiths styrka och Giggs kreativitet. Hur som helt är det tveklöst så att den förstnämnda mittfältskombinationen är den mest kreativa. Fletcher trivs också bäst med en offensiv ”innermittfältare” (läs Giggs) bredvid sig.

På topp spelar, som vanligt, Ruud van Nistelrooy och Wayne Rooney. Bänken torde, med ovanstående bakgrund, utgöras av Tim Howard, Silvestre, Smith (Park), Kieran Richardson och Louis Saha.

Liverpool kommer till denna match stärkta av en vinst mot Arsenal i veckan. Denna var de väl värda. Jens Lehman i Arsenals mål gjorden en fantastisk match och räddade sånär returen, vilken Luis Garcia slog in. Robbie Fowler, en spelare som firar sina mål på ett beskedligt och sobert vis, är inte tillgänglig för spel. Detta därför att han representerat Manchester City i cupspel. Vidare är José Reina åter tillgänglig för spel efter tre matchers avstängning. Frågan är om Reina petar Jerzy Dudek från målvaktspositionen? Dudek har sett relativt stabil ut då Spanjoren inte varit tillgänglig, kanske främst i matchen mot Wigan Athletic borta. I övrigt är Peter Crouch tveksam för spel på grund av en mindre skada i hälen.

Oavsett målvakt spelar Liverpool med all säkerhet följande försvarslinje: Steve Finnan, Sami Hyypia, Jamie Garragher och John-Arne Riise. Mittfältet utgörs troligtvis av Steven Gerrard, Xabi Alonso, Mohamed Sissoko och Harry Kewell. Emellertid kan Garcia bli aktuell på högerkanten, vilket troligen innebär att Sissoko petas till fördel för Gerrard. Anfallslinjen företräds av Fernando Morientes, troligen kamperande med Djibril Cissé i fall Crouch inte blir spelklar. Detta är ett mycket starkt lag med en kraftig dynamik. Att tänka på är att Ronaldo får ett stort defensivt ansvar tillsammans med Neville. Riise är mycket offensiv och bör helst undanhållas från skottläge, då detta är en styrka han har. Likaså bör United inte vara för aggressiva utanför straffområdet. Riise är nämligen en god frisparksskytt också. Vidare får United se upp med Gerrards offensiva löpningar, främst vid andrabollar då han ofta bryter in från sin högerposition. Således får den som spelar vänsterytter ett extra ansvar.

Matchen sänds på Viasat Sport 2 med sändningsstart 13.25. I det fall Glenn Hysén kommenterar matchen råder jag Er att trycka ”Mute” på fjärrkontrollen och endera lyssna på ventilationstrumman i rummet eller slå på en god mp3:a. Hyséns kommentatorinsats mot Blackburn Rovers i Carling Cup var flegmatisk och mannen är alltid blasfemisk relativt United. Det är menlöst att sitta och lyssna på dåligt underbyggda insinuationer och felfakta.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]