Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Vinst mot Arsenal

United tog 3 sköna poäng på Old Trafford mot Arsenal, Rooney återigen magnifik.

Jag befann mig i Malmö för dagen med ett par goda vänner för att se matchen på Sir Toby’s. Gemensamt för oss alla var att vi var nervösa som fasen, men att detta släppte något då vi nåddes av nyheten att Thierry Henry började matchen på bänken. Märkligt minst sagt, vad vill Arsene Wenger med detta, hur motiverade han detta? Det var bara tacka och ta emot för United, ett stort problem mindre alltså.

Wenger valde alltså att bänka Henry, annars var det ett ganska väntat lag med Robin Van Persie på topp istället för Henry. Noterbart dock att varken Sol Campbell eller Jose Reyes fanns ens på bänken, där fanns dock som väntat Fredrik Ljungberg. Inte heller Dennis Bergkamp fanns med i truppen, vilket vittnar om styrka hos Arsenal.

Arsenal:
Lehmann
Eboue, Toure, Senderos, Flamini
Hleb, Fabregas, Silva (c), Pires
Adebayor, Van Persie

Bänk: Poom, Djorou, Ljungberg, Diaby, Henry

Sir Alex valde att inte ta med Darren Fletcher alls i truppen, något som förvånade oss alla som såg matchen i Malmö, hans defensiva egenskaper skulle kunna komma väl till pass tyckte vi, men inte Sir Alex. Ruud Van Nistelrooy startade dock matchen på bekostnad av Louis Saha, Wes Brown var tillbaka men fick tillbringa hela matchen på bänken. Laget var annars detsamma till 9/11 som spelat de senaste matcherna. Beslutet att ha 3 försvarsspelare på bänken var dock ytterst märkligt, ingen renodlad mittfältare!

United:
VDS
Neville (c), Ferdinand, Vidic, Silvestre
Ronaldo, O’Shea, Giggs, Park
RVN, Rooney

Bänk: Howard, Pique, Brown, Evra, Saha

Arsenal började bra och var klart bäst under de första 25-30 minuterna. Man skapade ett par farliga chanser, bl.a så resulterade så när ett väggspel mellan Fabregas och Hleb, Gary Neville bröt dock föredömligt i förstaläget och Nemanja Vidic rensade undan i det andraläge som uppstod. Robin Van Persie hade ett par bra skott, det bästa nere vid stolpen som Edvin van der Sar precis hann ner på och rädda.
I detta läge var United väldigt dåliga, man hade hamnat fel i positionerna på mittfältet, framför allt John O’Shea och Ryan Giggs centralt, Fabregas fick ha alldeles för mycket boll för min smak.
Detta vände dock allt eftersom matchen gick. O’Shea och Giggs tog helt över mittfältet och Wayne Rooney, osynlig fram tills dess, fick mer boll att jobba på.
Cristiano Ronaldo hade United’s första egentliga skott på mål då hans “vobblande” frispark boxades undan av Jens Lehmann. Strax efteråt fick Rooney på ett fint skott som gick genom alla utom Lehmann som räddade fint nere vid stolpen.
Lehmann räddade på nytt då Van Nistelrooy passade fram Rooney som ur dålig vinkel fick på ett skapligt skott.
Nästa målchans gick till Van Nistelrooy som kom fri efter att Rooney serverat honom, det märktes dock att holländaren inte spelat på ett tag då hans avslut lämnade en hel del att önska.
Nästa chans blev riktigt omdiskuterad, med all rätt. Van Nistelrooy hittade Rooney med en brilljant genomskärare, Rooney rundade Lehmann men fick bollen för långt ifrån sig och kom ur läge något. När väl Rooney fick kontroll igen så sköt han hårt mot den tomma delen av målet, där Phillipe Senderos inte stod. Skottet var välplacerat, men som skjuten ur en kanon kom Kolo Toure farande och svarade för en av säsongens snyggaste räddningar då han boxade bollen i egen stolpe och sedan ut, Lehmann själv hade varit stolt för den räddningen. Av någon anledningen så valde domare Graham Poll att inte blåsa, trots att han befann sig bara 8-9 meter bakom situationen och i perfekt vinkel för att se allt. Riktigt dåligt av Poll – och kanske kan vi en gång för alla få slut på den patetiska diskussionen om att United får lätta straffar på Old Trafford? United-spelarna blev naturligtvis irriterade, med all rätt, men höll ändå sig relativt lugna.
Så mycket mer hände inte första halvlek, en mycket bra och välspelad halvlek.

Den andra blev faktiskt ännu bättre, högt tempo och fint passningsspel gjorde att detta var en av de bättre matcherna jag sett denna säsongen.
United började där man avslutade och hade kontroll på händelserna på planen. Dryga 10 minuter in så skulle man rättvist ta ledningen. Nemanja Vidic gjorde en suverän brytning på Van Persie en bit in på Arsenal’s planhalva. Bollen hamnade hos Mikael Silvestre som slog ett helt perfekt inlägg över Senderos till Rooney som tog ned bollen fint och volleysköt 1-0 bakom Jens Lehmann. Ett perfekt fotbollsmål; kanonbrytning, kanoninlägg och kanonavslut.
Efter detta så hade Arsenal ett par bra chanser. Adebayor fick på ett fint skott strax utanför straffområdet som gick ett par decimeter över. Eboue tog sig sedan förbi Rooney (ja han var där nere också) nere vid kortlinjen och spelade in bollen framför mål där Van Persie stod helt fri, holländaren lyckades dock missade volleyn.
Sir Alex bytte in Louis Saha istället för Van Nistelrooy efter dryga timmens spel. RVN hade skött sig bra, sugit in bollarna fint och serverat ett par ruggigt fina pass, dock så behövdes det lite snabbare ben och en kille som kunde hålla i bollen ännu bättre.
Arsene Wenger satte in Henry efter 70 minuter, men fransmannen rörde inte bollen många gånger under de 20 minuterna han var inne, United hade allt för bra kontroll på spelet och var ruggigt bra i försvaret.
Det avgörande 2-0-målet kom med 12 minuter kvar av ordinarie tid. En fin långboll från Gary Neville hittade Rooney i straffområdet som var satt under press av Senderos. Rooney tog sig förbi schweizaren, trots att denne försökte fälla Rooney, och spelade bollen mot den bortre stolpen där Ji-Sung Park kom före Eboue och stötte in 2-0. Matchen var avgjord.
Den sista chansen i matchen gick till Ronaldo som dock hindrades återigen av Arsenal’s bäste spelare för dagen, Jens Lehmann.

United tog 3 viktiga poäng i kampen om andraplatsen, Liverpool vann också vilket gör att avståndet ner är oförändrade 5 poäng, då har United en match mindre spelad.

I United var hela backlinjen suveränt bra. Ferdinand och Vidic var helt felfria (om man bortser från Vidic’s varning) och svarade för vars en matchavgörande brytning. Silvestre gjorde sin bästa match för United för säsongen och en av de bättre någonsin i United-tröjan.
På mitten var John O’Shea återigen strålande, efter ca. en halvtimmes spel beslöt han sig för att fånga upp Fabregas och sätta honom i bakfickan resten av tiden som Fabregas spelade innan han byttes ut. Giggs var skaplig också, Ronaldo blixtrade till stundtals. Park gjorde dock ingen bra match till vänster, han slarvade mycket och kom inte fram ofta på Eboue’s (bra igen) kant.
På topp var Van Nistelrooy bättre än Rooney under den första halvtimmen, sedan började “Rooney show” då han var helt outstanding resten av matchen.

Domare Graham Poll var ingen höjdare. Han må vara Englands bästa domare, dock är inte konkurrensen så stor kanske, idag missade han dock alldeles för mycket. United fick ett antal relativt billiga friparkar i 50/50-situationer som lika gärna kunde blivit frispark till Arsenal. Missen på den solklara straffen och då även utvisning på Toure skall han sova dåligt över, den FÅR han inte missa. Sen Silvestre’s varning på Ljungberg då svensken fäller sig själv är skrattretande. Som tur var så avgjordes inte matchen p.g.a Poll….

3 sköna poäng, på fredag väntar jumbon Sunderland på Old Trafford. Får vi då se ett par spelare vilas, mest troligt?


Av: Johan Nilsson [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]

Res med oss till Manchester!