Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Adebayor sänkte United

Årets första förlust är ett faktum. I slaget om England besegrade ärkefienden Arsenal United med 1-0 efter ett sent mål inprickat av Emmanuel Adebayor.

Tanken var att ge Arsenal deras sämsta resultat på en inledande säsong någonsin, tanken var att ta tre nya viktiga poäng. Tanken var att återta förstaplatsen i ligan, från Portsmouth.

Sir Alex gjorde tre ändringar jämfört med införrapporten. Edvin van der Sar var sjuk och tvingades lämna återbud. Tomasz Kuszczak stod givetvis därför i mål och han skulle stå i händelsernas centrum.

I försvaret spelade Neville, Ferdinand, Brown och Silvestre. Den sistnämnde byttes dock ut skadad efter 24 minuter, Evra ersatte.

På mittfältet ställde United upp med Fletcher till höger, och otippat nog med O’Shea istället för Carrick bredvid Scholes. Ronaldo spelade till vänster på mittfältare.

På topp spelade Saha och Rooney, Rooney som var osäker för spel inför matchen spelade ända fram till den 77:e minuten.

Arsenal valde att, i Henrys och van Persies frånvaro, spela med fem naturliga mittfältare. Emmanuel Adebayor spelade på topp, en spelare som hade ett par duster med United-keepern Kuszczak.

Inför 75595 förväntansfulla åskådare, återigen PL-rekord, inleddes matchen på Old Trafford. Högt tempo och mycket boll till Arsenals fördel var synonymt med matchens inledning. Det tog dock bara ett par minuter innan Ronaldo skulle få ett bra läge. Det var efter ett felaktigt(?) domslut då Lehmann varnades efter att ha tagit upp bollen utanför straffområdet. Ja, enligt domaren alltså. Ronaldo tackade och tog emot, men sköt över.

Tomasz Kuszczak skulle sedan visa att vem som var målvakt i dagens United, ville han presentera sig inför sin nya hemmapublik eller var det bara för att öka på spänningen? Kanske någon slags klumpighet och skicklighet på samma gång? Först fällde han en framrusande Adebayor i straffområdet, och sedan räddade han Gilberto Silvas straffspark. 1-0 i baken efter 11 minuter hade knappast varit ett drömscenario, sett ur Unitedögon förstås.

Rio Ferdinand rensade sedan till hörna. En hörna som skulle få hela Unitedpubliken att hålla andan. En nick från William Gallas via Kuszczak i stolpen och sedan en tillfällig rensning från Scholes på mållinjen och sedan efter mycket om och men, andas ut!

Sedan kom nästa Arsenalattack, i den 19:e minuten. Efter en lång svepande passning från försvar till anfall kunde Adebayor nicka ned bollen till Tomas Rosicky skjuta ett distinkt skott på halv volley. Kuszczak gjorde en ny fin räddning.

Bara någon minut senare kom nästa chans, äntligen för Uniteds del. Scholes slog en fin djupledsboll till Rooney som avancerade men skjöt utanför. Det märktes att det var en toppmatch, för det höga tempot och så mycket chanser var högst sevärt. Även om det uppstod en del svettiga situationer, inte bara för Rio och grabbarna utan även för oss i TV-soffan.

Det kan hända att det var en match i matchen mellan Adebayor och Kuszczak. Men på andra sidan planen spelade Ronaldo match mot Lehmann. Den tyske fantomen räddade samtliga avslut, nämligen tre från Ronaldo innan pausvilan. Vid ett av avsluten knockades Lehmann fullständigt sedan Ronaldo från endast ett par meter skjutit bollen på volley i målvaktens ansikte. Lehmann kunde trots det fortsätta matchen.

Arsenal var något vassare än United efter den första halvleken. Endast en straffmiss från 1-0 var en av punkterna som pekade på att The Gunners var värda ett mål, faktiskt. Det ska då tilläggas att man saknade sina, förmodligen, två bästa offensiva spelare. Thierry Henry och Robin van Persie missade som nämnt matchen på grund av skador.

Den andra halvleken inleddes bäst av Arsenal, en halvlek som inte var riktigt lika bra somd en första. Det var Adebayor, Adebayor och åter Adebayor. Trots det hade Louis Saha ett riktigt bra läge efter en timmas spel, men nicken blev inte speciellt bra och Lehmann behövde inte ingripa.

Det var också denna Emmanuel Adebayor som skulle tysta drygt 75000 åskådare på Theatre of Dreams. Efter slarv från Ronaldo på egen planhalva kunde Fabregas bryta och lyckades efter ett magiskt nummer springa sig förbi ett antal motståndare och spela bollen i djupled mot Adebayor. Kuszczak hann inte fram och Adebayor avgjorde matchen!

Sir Alex hade tidigare gått upp till 4-3-3 med Solskjaer, Saha och Ronaldo på topp. Carrick kom in istället för O’Shea.
Supersub Ole Gunnar Solskjaer fick dock ett ypperligt läge att bli hjälte, men en enastående räddning från Lehmann stoppade Uniteds drömmar från en seger.

Adebayor vann kampen mot Kuszczak, Ronaldo förlorade sin. Men var det verkligen Adebayor som sänkte United? Visst han gjorde målet, men det var Fabregas som spelade fram. Med närmare eftertanke gjorde Jens Lehmann en jättematch. Det var den trion som spelade stor roll till att matchen slutade 0-1. Det var en dag då Arsenal hade allt på sin sida, dagen då det vände för The Gunners. Dagen då det vände för United.

Men redan på lördag är vi redo för nästa match, en förlust kan man ta även om det svider extra att se de gulklädda få jubla på våran hemmaplan. Segern var dessutom inte alls orättvis, tyvärr. Där borde de oskrivna lagarna säga att här vinner vi, här jublar vi och ingen annan!

United (4-4-2):

Kuszczak
Neville (K), Ferdinand, Brown, Silveste (UT 24)
Fletcher, O’Shea (UT 77), Scholes, Ronaldo
Saha, Rooney (UT 77)

Bänken: Evra (IN 24), Carrick (IN 77), Solskjaer (IN 77), Vidic, Heaton.

Bäst i United var återigen Louis Saha. Paul Scholes gjorde också en bra match på mitten, en kreaktör som behövs. Thomasz Kuszczak gjorde också en bra match, den första någonsin för United i en riktig tävlingsmatch.


Av: Jimmy [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]