Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Eminent laginsats gav tre poäng

Efter en mindre god insats i första halvlek, innebärande underläge med 0-1, lyckades United i går vända matchen mot Wigan till seger med 3-1. En eminent laginsats, där främst Ryan Giggs och Wayne Rooney var instrumentala. Vad som också gladde United-fansen var det faktum att Ole Gunnar Solskjaer, med bravur, gjorde sista målet.

Sir Alex Ferguson gjorde, kanske inte helt oväntat, ett par ändringar i laguppställningen sedan senaste matchen. Till att börja med Spelade Wesley Brown istället för Gary Neville och John O´Shea istället för Darren Fletcher. Dessutom startade Ole Gunnar Solskjaer, Louis Saha och Wayne Rooney, då Cristiano Ronaldo inte kunde medverka. Totalt fick detta för effekt att United opererade med Rooney och Solskjaer på kanterna, innebärande att Paul Scholes, Michael Carrick och O´Shea spelade centralt.

Matchen kunde inte ha börjat sämre. Efter fem minuter fick Wigan frispark, relativt långt ut, till höger. Leighton Baines fick sitt livs tillslag med vänsterfoten och bollen flög otagbart in vid van der Sars vänstra stolpe. Det fanns inget att göra, men scenariot är inte alltför ovanligt när United möter lag i mitten och nedåt i tabellen. Ofta startar laget mer eller mindre i underläge.

Spelet kändes allmänt förvirrat under de första tjugofem minuterarna. Passningsspelat var dåligt, många passar var alldeles för hårda. Dessutom var positionsspelet dåligt. Spelet längs vänsterkanten var stundtals undermåligt. Undertecknad betänker då Patrice Evras svårighet att avväga spelet. Antingen var han för offensiv eller för defensiv i sitt spel. Rooney hade tydliga problem att samarbeta med honom.

I den tjugofemte minuten blixtrade så Rooney till, detta blev något av en vändningspunkt i matchen. Engelsmannen tog elegant ner en höjdboll på bröstet, lyckades med styrka springa förbi Wigan-backarna och avlossa ett skott med högerfoten från högerposition. Bollen tog i ribban och ut. Synd, då den förtjänade ett bättre öde. United hade i princip inget mer än ett par halvchanser efter detta, men lyckades nu skapa något i alla fall. Solskjaer spelade bra från sin position till höger. Norrmannen var nära att spela in till Saha med en fin boll, men Wigan-försvaret avvärjde väl. Evra hade också ett skott på mål, men precisionen var alldeles för svag. Under denna halvlek drog både Ferdinand och O´Shea på sig dubiösa gula kort.

I andra halvlek var det inte enbart Rooney som spelade bra, utan hela laget. Ferguson gjorde ett taktiskt korrekt drag när han bytte ut Brown mot Giggs. Således fick O´Shea spela högerback och Rooney flyttades upp i en renodlad anfallsroll. Giggs var, tillsammans med Rooney, makalös denna eftermiddag. I det närmaste varenda dribbling lyckades walesaren, hans betydelse för laget kunde inte manifesteras mer tydligt än så här. Det kändes som om alla i laget helt plötsligt kom rätt i positionerna. Scholes och Carrick dominerade fullständigt på mittfältet. Den förra spred som vanligt väl avvägda passar mot kanterna och Carricks passningsspel var också bra. Totalt sett vann det välbalanserade mittfältet matchen.

Första chansen föll till Solskjaer, som från höger sköt över ribban. Något som kan oroa många fans är hur många chanser Louis Saha missar. Tydligt visades detta i kring den 60 minuten, när Rooney hittade fransmannen med en pass från yttersidan av foten. Det syntes som att Saha kunde ha skjutit direkt med vänsterfoten, men istället valde han att vända bort en Wigan-back och skjuta med högerfoten. Skottet gick otroligt nog precis utanför Chris Kirklands högra stolpe. Ibland känns Saha för komplex i sitt spel, vilket kan vara hans största svaghet.

Två minuter vände matchen definitivt, när fick United hörna, till höger. Giggs slog denna och Nemanja Vidic for fram som en ångvält och nickade, med kraft, in det förlösande 1-1-målet. Serben blev tokig av glädje och sprang fram till United-fansen med två armar mot skyn. Kul att se.

Att Rooney börjat hitta tillbaka till form gick att se ytterligare fyra minuter senare. Från vänsterkanten slog han ett magnifikt inlägg till Saha, som denne tog ner med stor akrobatik. Med högerfoten sköt fransmannen sedan distinkt in 2-1, via stolpen. Det kändes som om inget kunde gå fel nu, Wigan hade inte kraft att resa sig mot Uniteds väl spelande mittfält.

Med sex minuter kvar att spela dribblade sig Giggs in mot straffområdet, där han blev neddragen av Arjen de Zeeuw vid straffområdeslinjen. Kanske skulle det ha varit straff, men domaren valde att låta spelet fortgå, något som gjorde att Saha fick en utmärkt chans att göra mål. Emellertid sköt Saha rakt på Kirkland. I detta läge måste han göra mål.

På stopptid Kunde istället Solskjaer avsluta matchen på bästa sätt. Norrmannen sköt, efter en lätt pass från Rooney, bollen lågt nere vid Kirklands vänstra stolpe. Prestationen var mycket skicklig av norrmannen med tanke på att han ställde målvakten totalt med ett oväntat vänsterskott. Det var träffande att spelarnas glädje över Solskjaers mål fick avsluta matchen. En storartad kollektiv insats!

Wigan: Kirkland, Boyce, Hall, De Zeeuw, Baines, Teale (Valencia 69), Landzaat, Scharner, Kilbane (Todorov 69), Camara (McCulloch 60), Heskey. Abytare som inte nyttjades: Pollitt och Jackson.

United: Van der Sar, Brown (Giggs 45), Ferdinand, Vidic, Evra, Solskjaer, Carrick, O’Shea, Scholes, Rooney, Saha. Avbytare som inte nyttjades: Kuszczak, Smith, Richardson och David Jones.

Mål: Baines 5 min., Vidic 62 min., Saha 66 min. och Solskjaer 90 min.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]