Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Man Utd utslagna mot Southend

Årets äventyr i Carling Cup är över, redan i den fjärde omgången alltså, efter att Freddy Eastwood avgjort. Rooney och Ronaldo spelade från start tillsammans med flera andra ordinarie spelare…

Enligt brittiska medier skulle Sir Alex satsa mer på Carling Cup i år än någonsin. Från början var det, också enligt brittiska tabloider, flera reservlagsspelare som skulle spela från start. Så blev det inte. Istället ställde Sir Alex upp med en startelva som skulle skrämma vilket Championshiplag som helst. Tja, förutom Southend då.

Tomasz Kuzsczak stod i mål. Framför sig hade han John O’Shea till höger och Gabriel Heinze till vänster. Den sistnämnde fick dessutom 90 minuter i kroppen. I mitten spelade Wes Brown och Mikaël Silvestre. På mittfältet ställde de regerande mästarna upp med Cristiano Ronaldo till höger och Kieran Richardson till vänster. Mittfältet fullbordades med David Jones och Darren Fletcher centralt. I anfallet valde Sir Alex att spela Wayne Rooney bredvid Alan Smith.

Första halvlek
Det tog fyra minuter innan supergiftiga Freddy Eastwood hade skapat sin första målchans. Wes Brown fanns dock till hands och räddade upp situtationen i tid. Och det var hemmalaget som inledde bäst. Eastwood var hela tiden på språng och skapade ett par chanser i den första halvleken, det skulle även bli mer än bara chanser. Det var efter att Rooney visat upp stora delar av sitt register och sånär gett United ledningen vid två tillfällen. Det var då han klev in i handlingen igen, Freddy Eastwood alltså.

Resultattavlan pekade på 27 minuter. Rooney tappade bollen vid mittplan och Campbell-Ryce ordnade därefter en frispark sedan David Jones jagat ifatt honom. Bollen låg placerad drygt 25 meter från Kuszczak. Eastwood tog sats och frisparken satt klockrent och otagbart bland nätmaskorna. Skyttekungen gav hopp för hemmafansen, drygt 11 000 åskadare.

United inledde som sagt vad ganska svagt men spelade mer och mer in sig i matchen och blev bättre och bättre. Slutligen var det vi som styrde och kontrollerade matchen precis som väntat. Direkt efter ledningsmålet var David Jones nära att ta revansch men bollen träffade stolpen och rullade sedan retligt längs mållinjen och bort från situationen. Sedan försökte vi få till en kvittering men utan att få till någon riktigt bra målchans. I slutet av halvleken hade United ett mäktigt tryck med fina chanser för både Ronaldo och Richardson. Men 1-0 skulle stå sig till halvtid, och otroligt nog ännu längre än så.

Andra halvlek
I den andra halvleken backade Southend hem, vilket var förståeligt. När kontringstillfällena dök upp var Freddy Eastwood inte sen att sätta fart i offensiven. Om Eastwood var bäst i den första halvleken var målvakten Darryl Flahavan bäst i den andra. Eller förresten, han var något mycket mer än så. Pressen mot Flahavan var makalös, men Southend stod i mot. Ronaldo var briljant i offensiven och hade ett volleyskott värt ett bättre öde. Sedan gjorde Flahavan en jätteräddning på en frispark och Ronaldo skapade ännu mer. Det var inte bara Ronaldo som skapade utan hela laget. Spelmässigt sett var United överlägsna och det borde man också vara med tanke på spelarmaterialet. Southend försvarade sig dock mycket skickligt och tvingade United till distansskott och det gav aldrig resultat. Bollen ville inte leta sig in! Southend skulle ha besegrats oavsett vad som än egentligen hände.

Det som hände var att drömträffen från Eastwood gick i mål och att Darryl Flahavan stod i mål. Två spelare utgör givetvis inte ett lag, Southend stred och kämpade på ett imponerande sett i 90 minuter, tillsammans. Hjältarna på Roots Hall besegrade Manchester United.

I slutet av matchen hade Eastwood ytterligare en chans att göra mål, även backen Efe Sodje missade ett ypperligt läge.

Southend vann inte rättvist, men dem gjorde flest mål. Tänk så enkelt det kan vara ibland. 1-0 stod sig alltså tiden ut.

Efter slutsignalen
Det är enkelt att vara kritisk efter en förlust, det är enkelt att peka på saker som var fel men som man ändå inte skulle tänkt på om United vunnit igår. Jag syftar på coachningen, inställningen och motivationen. Efter en timmas spel ligger vi under med 1-0 och då gör Sir Alex sitt första byte, Smith ut och Evra in. Jag får inte ihop det. En defensiv spelare in och en offensiv ut. Vi ställde upp med en stark startuppställning och givetvis borde vi ledat matchen med ett par bollar redan då. Då hade Sir Alex kunnat byta in orutinerade spelare för att låta dem få speltid med A-laget. Istället blev det att vi tvingades byta in spelare som inte alls kunde påverka matchen, faktiskt. Evra, Rose, Lee och Shawcross på bänken och så en trött Smith, vad gör man? Det är till Sir Alex försvar för inställningen och tankarna i huvudet kan inte ha varit som de skulle. En cupmatch är en cupmatch, den bör tas på allvar. Speciellt då Fergie talat om att satsa, hur är motivationen då? Det borde kännas meningslöst för de unga, hungriga talangerna att petas till förmån för spelare som inte tar sitt jobb. Visst var United mycket bättre än Southend, men vi gjorde inga mål. Med spelare som Rooney och Ronaldo känns det nästan pinsamt, så här i efterhand.

Jag känner ingen ilska, frustration eller ens sorg över att vi åkt ut ur Carling Cup. Men jag känner oro, och det är nog det värsta av allt. Visst, det är ju bara en match i skrällarnas turnering. Men hur var det mot Crewe? Och framför allt, hur var det mot FCK? Om detta nu inträffar i ligaspelet kan det kosta oss ett guld. Tyvärr är det faktiskt så. Det finns trots allt positiva delar med den här förlusten, nu kan mer energi läggas på viktigare matcher i både ligan och i Champions League. Men någon ny titel i Carling Cup, det blir det inte.

Southend (4-4-2):
Flahavan
Clarke, Prior, Hunt (Francis, 14), Sodje
Hammell, Hooper (Lawson, 67), Campbell-Ryce, Gower
Maher, Eastwood

Bänken:
Moussa, Wilson, Cole

Manchester United (4-4-2):
Kuszczak
O’Shea (Lee, 74), Brown, Silvestre, Heinze
Ronaldo, Jones (Shawcross, 90), Fletcher, Richardson
Smith (Evra, 60), Rooney

Bänken:
Heaton, Rose

Bäst i United var Cristiano Ronaldo även om det sakandes en sak, givetvis ett mål.

Carling Cup är förbi. Ny match i helgen!


Av: Jimmy [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]