Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Förtrollningen bruten

United vann igår kväll mot Blackburn på Ewood Park med matchens enda mål. Det satt hårt åt, men nu är en 8 år gammal förtrollning bruten.

Mark Hughes fick tillbaka Brett Emerton till startelvan, därmed var det försvar som fansen önskar, tillbaka tillsammans. Lukas Neill flyttade över till vänster och Emerton tog högerbacken med Khizanishvili och Ooijer i mitten, ett högst kompetent försvar i mina ögon. På mitten saknades rivjärnet Robbie Savage, i hans ställe spelade Aaron Mokoena, en klar försvagning. Steven Reid saknades oxå, men det är mer tveksamt om han hade startar ändå. På topp kom inte Jason Roberts till spel, men hade han startar före Nonda och McCarthy? Tveksamt.

Sir Alex hade bästa tänkbara startelva, åtminstone i Heinze’s nuvarande matchträning. Skador på Ole-Gunnar Solskjaer och Ji-Sung Park hade inte ändrat startelvan.

Första halvlek:
United inledde som vanligt bra och hemmalaget pressades långa stunder bakåt i banan. Första chansen hade Saha, vars nick, på ett inlägg från Giggs, gick klart utanför. Nästa chans föll till hemmalaget. Nonda sköt från långt håll, bollen träffade Vidic och seglade meter över mål.
Efter detta var det Rooney’s tur att missa, och det rejält. Först knep han bollen från Emerton och sköt ett lågt skott från dålig vinkel som Friedel räddade. Sen så serverade Ronaldo honom med ett suveränt inlägg, fri framför mål hade Rooney bara att raka in bollen, men en kombination av dålig koncentration och dålig plan gorde att han märkligt nog missade att ge United ledningen. Rooney’s tredje chans i första halvlek kom efter ett skott från Saha som Friedel räddade fint, returen gick till en helt fri Rooney som återigen oförklarligt inte ens fick bollen på mål.
Hemmalaget hade en halvchans då Nonda, hårt markerad, försökte sig på en cykelspark, dock långt över.
I slutet på halvleken så sparkade Tugay fult ned Ronaldo, 2 meter från bollen, men årets mest givna varning missade Mike Riley. Dock tog han istället en skitvarning på Vidic, same old Riley.

Andra halvlek:
John O’Shea kom in i paus för en skadad Neville. O’Shea började med att fint servera Ronaldo i djupet bakom Neill, tyvärr så slarvade Ronaldo med att skjuta högt över i bra läge.
Blackburn var betydligt bättre, åtminstone den första halvan av andra halvlek, då hade man stundtals lite tryck på Untied, och spelet var jämnt. Bl.a så missade man ett fint frisparksläge du Khizanishvili nickade strax utanför på en frispark från Gamst Pedersen. Minuter senare fick Blackburn en hörna som Pedersen skruvade i ribban. Ser man på reprisen så ser man också klart och tydligt att Van der Sar drar bort händerna i sista stund, och alltså släpper bollen. Efter dessa chanser så hade inte Blackburn mycket mer än någon chans i slutet då United försvarade sin kommande ledning.
Med kvarten spelad av andra halvlek så borde Rooney återigen ha gjort mål då han fick sin tredje jättechans. Han fick en perfekt pass från Carrick och fintade bort Oooijer dubbelt upp, sköt ett bra skott som Friedel gjorde en mycket bra räddning på. Rooney borde nu ha gjort minst 2 mål på sina chanser. Matchens enda mål kom istället i matchminut 64. O’Shea slog ett inlägg som Giggs skickligt nådde innan kortlinjen, Giggs inspel hittade Saha framför mål och fransmannen hittade målet.
Ronaldo var ständigt farlig och hade ett par bra skottlägen efter att flera gånger ha gjort bort Neill på kanten
Hemmalaget hade 2 bra lägen i slutet. Ett inlägg från Bentley hittade sånär pannan på McCarthy, Van der Sar slängde sig dock framför och boxade undan bollen. Med ett par minuter kvar så missade Tugay ett skott efter hörna, bollen hittade ändå fram till McCarthy som sköt ett volleyskott rakt på Van der Sar.
Matchen slutade rättvist med United-seger, man hade flest klara chanser och borde (Rooney) ha gjort minst 2 mål ytterliggare. United hade inte vunnit på Ewood Park i ligan sedan 1998, en svit som nu är bruten alltså.

I United var försvaret återigen mycket bra. Nemanja Vidic är ett monster för tillfället och är ligans bäste mittback just nu, helt suverän. Rio Ferdinand var också mycket bra, men hamnar ändå i skymundan av Vidic. Evra gjorde åter en bra match på vänsterbacken även om han missade i defensiven ett par gånger.
På mitten var Cristiano Ronaldo bäste man på plan sett över hela matchen. Han gjorde i stort sätt vad han ville med stackars Neill. Paul Scholes var brilljant framför allt i första halvlek, både offensivt och defensivt, och styrde spelet mycket bra. Michael Carrick gjorde återigen en bra match med säkra pass och bra positionsspel i defensiven. Ryan Giggs gjorde ingen av sina större matcher men låg ändå bakom målet.
På topp överglänste Louis Saha sin kollega idag med skickligt “target-spel” och bra “link-up”. Wayne Rooney borde, som redan nämnt ett par gånger, ha gjort minst 2 mål, men han var i övrigt bra.

United:
Van der Sar
Neville (ut i 46:e), Ferdinand, Vidic, Evra (ut i 89:e)
Ronaldo (ut i 93:e), Carrick, Scholes, Giggs
Saha, Rooney

Bänk: Kuszczak, Silvestre (in i 89:e), Brown, O’Shea (in i 46:e), Fletcher (in i 93:e)

Nästa match är borta mot Sheffield United på lördag, innan dess är det landslagsspel


Av: Johan Nilsson [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]