Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United straffade med mardrömsscenario

Två fasta situationer. Två vänsterfötter. En frispark och en straff. Allt hade varit så enkelt utan dem. Nakamura tog chansen och gjorde 1-0 till Celtic med en vacker frispark, Boruc räddade Sahas straff och United står nu inför en måstematch mot Benfica i den sista omgången.

Sir Alex Ferguson valde att göra en förändring jämfört med undertecknads analys kring startelvan. Patrice Evra bänkades medan Gabriel Heinze återtog sin vänsterbacksplats efter upprepade skador. Det vill säga att Van der Sar vaktade målet. Neville, Ferdinand, Vidic och Heinze utgjorde backlinjen, Evra byttes in när tre minuter återstod. Detsamma gällde John O’Shea som då ersatte Michael Carrick. Övriga spelare på mittfältet var Ronaldo, Scholes och Giggs. I anfallet spelade formstarka Wayne Rooney tillsammans med Louis Saha, mannen som till stor del utsågs till huvudperson på Celtic Park igår.

Första halvlek:
Den mäktiga Celtic-publiken utbrast i sång, precis som vanligt, samtidigt som de 22 inbjudna spelarna klev in på den mäktiga fotbollsfesten. United hade bollen och kontrollerade den första halvleken, precis som i den andra. Celtic fick kriga och jaga, medan United lirade boll. Celtic var dock på förhand inställda på att få kriga och taktiken fungerade utmärkt. Positionsspelet var korrekt och United hade svårt att få att få till det där riktiga avslutet som skulle resultera i mål. Redan i inledningen fick Saha sin första, av många, målchanser sedan Balde slarvat. Skottet från nära håll räddades enkelt av Artur Boruc. Gary Neville tog sedan en fin löpning då Rooney sökte honom på djupet, men avslutet med huvudet skapade ingen oro för Boruc. Sedan slog Paul Scholes en djupledspassning mot en framrusande Ryan Giggs, men denna misstog sig vid mottagningen. United låg på och pressade hemmalaget. Ryan Giggs slog ett inlägg mot Rooney som precis mot Sheffield United försökte sig på ett volleyskott, men bollen gick utanför. Den bästa målchansen i den första halvleken kom återigen efter ett misstag från Bobo Balde. Efter flertagliga försök att få kontroll på bollen vid mittplan bröt Cristiano Ronaldo och satte fart. Precis vid avslutsläget hann Balde ikapp och tacklade Ronaldo vilket avlägsnade målchansen och Boruc kunde utan vidare problem rädda. Celtic hade egentligen ingenting värt att kallas målchans, Celtic var utspelade men ändå inte. Vi styrde matchen dit vi ville, men fick inte in bollen då Celtic stretade emot. Men snart skulle det väl ändå lossna, eller?

Andra halvlek:
Gordan Stratchan lät inte bytena vänta och ersatte genast Sno och Zurawski med Maloney och Jarosik. Det var ett nytt Celtic som äntrade planen. Det var inte bara inhopparna som var nya, de övriga nio spelarna var så mycket hetare än tidigare. Några minuter in i den andra halvleken avlossade Gravesen ett distansskott, Van der Sar klarade. På andra sidan planen handlade det mesta om Ronaldo, Giggs, Saha och Rooney. Men inga bollar ville gå i mål. Å andra sidan var varken Celtic eller United tillräckligt skickliga vad gäller skapandet av chanser för att överlista de båda målvakterna. Men slutligen skulle en av dem få ge vika. Nämligen Edvin van der Sar. Celtic hade blivit allt offensivare ju närmre klockan kom 90 minuter och det skulle ge resultat. Det var efter att Nemanja Vidic “kapat” inhopparen Jarosik som läget dök upp. Frisparken var placerad dryga 25 meter från målet. Precis som på Old Trafford steg Shunsuke Nakamura fram. Frisparken var av det vackrare slaget. Den vänsterfotade japanen skruvade bollen upp i Van der Sar vänstra kryss. Celtic Park visste inga gränser och exploderade i glädje. Nio minuter återstod. Matchen var inte över, långt ifrån över. Louis Saha skulle få två målchanser till. Den ena efter en magnifik lyftning av Rooney som friställde fransmannen i boxen, av en inte helt oförståelig anledning verkade Saha nonchalant i sitt avslut. Förmodligen trodde han att det var offside, vilket det också var. Domaren blåste dock aldrig och Saha fösökte lobba bollen över Boruc, men misslyckades. Ronaldo fick även ett bra frisparksläge, men skottet tog tog rakt på Maloneys hand. Domare blåste korrekt för straffspark. Fram stegade Louis Saha. Klockan pekade på 89 minuter. Mål nu och United var vidare i Champions League. Saha kliver fram, skjuter till vänster. Boruc räddar. Saken var klar. Manchester United var besegrat!

Efter slutsignalen:
Artur Boruc hade straffat United. Celtic passerade United och leder nu gruppen på målskillnad. Benfica besegrade FCK med 3-1 och är därmed två poäng efter United. FCK är utslagna, Celtic är vidare. Regissören kan givetvis räkna ut att United och Benfica möter varandra i den sista matchen och en poäng för hemmalaget United är ett måste!

“Det är två matcher kvar, en poäng behövs för vidare avancemang. Visst kan det hetta till i Glasgow och tänk om det skulle bli förlust. Då står vi där alldeles utlämnade till den sista matchen mot Benfica och m å s t e ta poäng. Tänk om mardrömsscenariot vill vara med i leken, den vackraste av alla lekar. Nämligen fotbollen.”
Undertecknads analys efter förlusten mot FCK…

Nu står vi där mitt i mardrömsscenariot. Jag vill dock inte fortsätta spå någon framtid, jag går genast tillbaka till matchen…

Jag undrar om vi verkligen var inbjudna till den där fotbollsfesten för precis när det var som roligast (det var upplagt för fest när Saha fick sin straff), då blev vi utslängda av Artur Boruc. När slutsignalen väl ljöd sjöng skottarna “You’ll never walk alone” i en sällan skådad orkester på Celtic Parks läktare. Det var vackert, till och med vackrare än Shunsuke Nakamuras frispark.

Celtic (4-4-2):

Boruc
Telfer, Balde, McManus, Naylor
Nakamura (Miller, 85), Gravesen, Lennon (K), Sno (Maloney, 46)
Vennegoor of Hesselink, Zurawski (Jarosik, 46)

Bänken: Marshall, Wilson, McGeady, O’Dea

Manchester United (4-4-2):
Van der Sar
Neville (K), Ferdinand, Vidic, Heinze (Evra, 87)
Ronaldo, Carrick (O’Shea, 87), Scholes, Giggs
Saha, Rooney

Bänken: Kuszczak, Brown, Richardson, Fletcher, Silvestre

Bäst i United var Cristiano Ronaldo men matchens stora profil var Artur Boruc såklart. Det var också svårt att utse någon vinnare i mittfältskampen, det blev inga riktiga dueller i det centrala spelet även om matchen i sin helhet var fylld med kamp. Vi hade mest boll men Celtic spelade smart. Tillräckligt smart.

Nu gäller det att ladda om till söndagens match. Chelsea gästar Old Trafford, fotbollsfest igen!


Av: Jimmy [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]

Res med oss till Manchester!