Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Varför Sir Alex?

Det blev delade poäng i stormötet på Old Trafford. United ägde första halvlek men sjönk för långt ned i andra, vilket straffade sig.

Mourinho startade med väntat lag, Geremi tog högerbacken och Shevchenko to plats bredvid Drogba på topp. Inga överraskningar alltså.
Sir Alex valde Gabriel Heinze före Patrice Evra på vänsterbacken, något som skulle visa sig vara helt rätt.

Båda lagen kände på varandra i den första halvlekens inledning. United var dock det lag som ville mest framåt, man tog över mer och mer och var till slut bra mycket bättre än Chelsea under halvleken. Chelsea hade en chans, ett skott från 25-30 meter av Geremi, givetvis inga större problem för Edwin van der Sar. United skapade inte särskilt mycket heller, men var inne i straffområdet en hel del, något som Chelsea knappast var bortskämda med.
United’s första rejäla chans kom på frispark efter att Ballack tagit med handen. Ronaldo fick på ett av sina “vobblande” skott vilket tvingade Cudicini att tippa till hörna.
Efter en halvtimmes spel, där United var klart bättre, och solitt försvarsspel från båda håll kom det förlösande första målet. Rooney passade Saha som höll i och höll i tills dess att en lucka uppstod bredvid täckande Carvalho och Terry, då pricksköt han vackert in 1-0 tätt intill Cudicini’s högra stolpe.
Mycket mer i chansväg hände inte. Det mest anmärkningsvärda var att Drogba fick stanna kvar på planen efter en ful armbåge på Vidic. På reprisen ser man att han tittar bak på Vidic innan han sätter in armbågen, riktigt fult och milsvis fulare än det Rooney blev avstängd för i en träningsmatch under sommaren!!
Tur var det också att Giggs har kvar snabbheten i fötterna efter en riktigt vårdslös tackling av Carvalho, som dock inte träffade.
Michael Carrick var bäst på plan i första halvlek, han var vida överlägsen samtliga andra mittfältare och var överallt på plan, han lyckades med allt. Paul Scholes bidrog också starkt till att United var klart bättre än Chelsea på det centrala mittfältet, trots att de spelade 4 mot 2 där.
I försvaret raderade suveräne Vidic ut Drogba och Shevchenko tillsammans med säkre Rio Ferdinand. Gabriel Heinze mycket bra till vänster.

I den andra halveken var det som ett helt nytt United kom ut på plan. Den öga aggressiviteten och pressen var som bortblåst, istället sjönk man allt längre ned i banan och därmed kom Chelsea upp betydligt lättare i planen. Bortalaget hade flera avslut, dock inte många mot mål. Lampard skött flera gånger, men då inget av hans skott träffade någon på vägen så blev det inga mål.
Det var dock bara en tidsfråga innan kvitteringen skulle komma. Att Sir Alex inte gjorde något åt mittfältet var mycket märkligt. Giggs var blek och hjälpte inte till centralt som han borde gjort, Ronaldo var brilljant offensivt men är ingen defensiv spelare. Här borde Fletcher eller O’Shea satts in redan efter en kvart.
Det blev inte så, istället så fick Chelsea en hörna, vi en Chelsea-spelare såg det ut som. Lampard slog den, Terry höll ner Vidic med armarna (har vi sett det förr?) och bollen nådde Carvalho som är huvudet högre än Heinze, 1-1. Saha var på bollen och nickade in den, om inte så hade Van der Sar tagit den. Fullt rättvist i detta läge, Chelsea var nu klart bättre även om man sällan avslutade innanför straffområdet.

Efter målet ryckte United upp sig igen och tog tag mer i spelet, man var det något bättre laget de sista 15 minuterna. Saha hade innan Chelsea’s mål en jättechans då han skulle slå in bollen efter ett Heinze-inspel. Terry trillade dock framför mål vilket ställde Saha helt, skottet uteblev. Även Rooney hade ett inspel som så när nådde både Saha och Ronaldo. United kunde mycket väl ha lett med 2-0 innan Chelsea’s kvittering.

En mycket bra fotbollsmatch, troligen säsongens bästa, av ligans 2 bästa lag (för tillfället) slutade rättvist 1-1. Chelsea vann bollinnehavet mycket tack vare sen fina 25-minutersperiod i andra halvlek, det var dock United som hade de bästa chanserna.

Bäst på plan var Michael Carrick tillsammans med en återigen helt fenomenal Nemanja Vidic. Vidic visade återigen att han är ligans bäste mittback för tillfället. Heinze var lysande i andra halvlek, kanske har han hittat tillbaka till sin normala form igen efter skadeproblem. Ronaldo var mycket bra på kanten, Ashley Cole hade stundtals stora problem, till slut skadade han Ronalodo då den sistnämnde försökte undvika en “tackling” och sedan landade illa.

Domare Howard Webb var sammantaget mycket bra. Han gjorde ett par missar, som exempelvis att inte visa ut Drogba i första, eller att inte varna Heinze på en tackling på Drogba. Annars skötte han sig med den äran.

Att säga att Chelsea inte har ligans starkaste trupp är att ljuga, den är grymmt bra. Igår kom Robben och Cole in från bänken bl.a. Men startelvorna är i princip lika bra, det är om skadorna på United’s förstaelva kommer som jag blir riktigt orolig. Att United hänger med så här pass bra nu är et bevis på kvalitet, men djupet i truppen kan fälla avgörandet till slut är jag rädd.

Till slut måste jag bara nämna detta:
Jag läste en pinsam artikel om gårdagens match i Dagens Nyheter. En så kallad fotbollsexpert hade analyserat matchen på förhand. Carrick och Scholes är ett mycket överskattat mittfält. Scholes var bättre för 2-3 år sedan, för det har ju expert Hysén sagt, och Carrick slår inga längre bollar och bara alibispelar. Ferdinand och Vidic är dåliga mot snabba passningskickliga spelare och längs marken. Till slut så hänger allt på Rooney, utan honom är United ingenting…
För det första så har Scholes gjort sin bästa säsong på länge hittills, Carrick lämnade svar igår. För det andra så nämn ett mittbackspar som är bättre längs marken än Ferdinand / Vidic i nuläget. För det tredje så har Rooney inte varit särskilt bra denna säsongen, han var dessutom avstängd i början av säsongen och därefter riktigt usle i 3-4 matcher….

Avdelningen “Fotbollsexperter” alltså. Vad skall man göra, skratta eller gråta?

Nästa match på onsdag kväll mot Everton…


Av: Johan Nilsson [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]

Res med oss till Manchester!