Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför Man Utd – Man City

Storebror mot lillebror, rött mot blått, Fergie mot Psycho, Scholes mot Barton. Kalla det vad ni vill, årets första Manchesterderby är i alla falla här! Glöm inte att City har skapat problem för oss tidigare, ett derby är alltid ett derby. Allt kan nämligen hända!

Manchester United
Nu kan vi lägga CL åt sidan för ett tag, vinsten mot Benfica kändes inte bara viktig utan även oerhört skön. Fokus kan nu läggas helt åt ligamatchen mot Manchester City. Matchen innebär inte bara spel om tre poäng, utan även om en hel del prestige. Samtidigt möter Chelsea Arsenal. Det innebär att topplagen har två tuffa matcher framför sig. Kanske kan vi lyckas rycka ifrån?

Man Utd:s preliminära trupp lyder enligt följande:
Van der Sar, Kuszczak, Neville, Brown, Ferdinand, Vidic, Silvestre, O’Shea, Evra, Heinze, Ronaldo, Scholes, Carrick, Fletcher, Giggs, Richardson, Rooney, Solskjaer, Saha.

Sir Alex kommer inte göra några större överraskningar i valet av sin startelva. Startuppställningen lär vara helt ordinarie, med undantag för Patrice Evra som meddelats vara mycket osäker till spel. Enligt mig sänker det inte kvaliteten på laget, Heinze som har ett imponerande fighterhjärta passar utmärkt till morgondagens match och ersätter givetvis Evra. Van der Sar vaktar målet, precis som vanligt. Neville och redan nämnda Heinze fyller ytterbackspositionerna. Den centrala muren med Ferdinand och Vidic kan mycket väl vara världens just nu bästa, inga förändringar där såklart. Ronaldo, Carrick, Scholes och Giggs spelar på mittfältet, förhoppningsvis vinner de mittfältskampen. Något som kommer bli mycket avgörande för matchens utgång. På topp ser jag inget annat alternativ än firma Saha/Rooney. Det gör antagligen inte Sir Alex heller!

Trolig startelva (4-4-2):
Van der Sar
Neville (K), Ferdinand, Vidic, Heinze
Ronaldo, Carrick, Scholes, Giggs
Saha, Rooney

Manchester City
Lillebror ser matchen som årets allra största, kampen mot storebror är en stor ära att vinna. Det kan faktiskt rädda en hel säsong! City är laget som kan besegra alla men också laget som kan få stryk av alla. Varierande insatser har legat till grund för mittenplaceringen i tabellen. T ex hemmaslog man Arsenal med 1-0 tidigt in på säsongen medan man senare förlorade med 4-0 borta mot Wigan. City ligger idag på plats nummer 12 i Premier League.

Nyckelspelaren för Man City är mittfältsgeneralen Joey Barton. En bollvinnartyp, krigare i defensiven men även en offensiv spelare med ett hårt och bra skott. Faktum är att Barton leder Citys interna skytteliga med fyra mål! Bartons heta temperament kan ibland förvandla hans krigarattityd till ren galenskap. Det kan och kommer bli en del heta dueller mellan honom och Paul Scholes. Vem går segrande ur striden då? Svaret kommer med högsta sannolikhet påverka slutresultatet.

Man City:s preliminära trupp lyder enligt följande:
Weaver, Hart, Isaksson, Onuoha, Richards, Dunne, Distin, M Mills, Thatcher, Jordan, Trabelsi, Reyna, Barton, Hamann, Ireland, Vassell, Corradi, Dickov, Samaras.

Trolig startelva (4-4-2):
Weaver
Richards, Dunne, Distin, Thatcher
Trabelsi, Barton, Reyna, Vassell
Corradi, Samaras

Notera att Andreas Isaksson satt på bänken i Citys oavgjorda match (0-0) mot Watford i måndags. När debuten sker är fortfarande osäkert. Weaver har dock imponerat och lär få förtroendet igen. City saknar Sun Jihai och Trevor Sinclair, båda är skadade.

Kuriosa
Matchresultaten har under de senaste åren varit mycket varierande. Lite kuriosa kring derbyt säger att City vunnit tre matcher under de senaste fem åren. Fyra matcher har slutat oavgjorda och United har gått segrande ur striden vid tre tillfällen. United har dessutom en vinst i cupspelet. Noterbart är att City inte vunnit på Old Trafford sedan 1974, en fin statistik som förhoppningsvis håller länge till. I den senaste matchen lagen emellan vann City med 3-1 på hemmaplan, Cristiano Ronaldo blev då utvisad för sin ”brutala” tackling på Andy Cole.

Ryan Giggs gör imorgon sin 688:onde match för Manchester United. Det innebär att han blir den spelare som gjort näst flest matcher, tillsammans med Bill Foulkes, för United genom tiderna. Den enda spelaren som gjort fler är Sir Bobby Charlton. Han har mäktat med hela 759 matcher!

City har en bedrövlig bortastatistik den här säsongen. Det har än så länge blivit en vinst, en oavgjord och hela sex förluster på åtta matcher. United har omvänd hemmastatistik med sex vinster, en oavgjord och en förlust. Detta talar givetvis för hemmalaget. Det gör det mesta, förutom att lagen kommer från samma stad- Manchester. I ett derby spelar det ingen större roll vilka namn det står på tröjorna, eller vilket klubbmärke som sitter på. Det handlar om en sak, att kriga bäst. Joey Barton vs Paul Scholes. Krigskämparna som ska leda sina lag till seger, vem som vinner återstår att se…

Matchen sänds på Canal+ Sport 1 klockan 13.45.

Ge allt grabbar, visa att Manchester är våran stad!


Av: Jimmy [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]