Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Newcastle – Man Utd 2-2

United fick inte den start på det nya året som man önskade sig. ”Bara” 1 poäng borta mot Newcastle borde varit mer, men oskärpa och missade målchanser satte stopp för detta.

Hemmalaget saknade 12 man; reservmålvakten Steve Harper, försvararna Stephen Carr, Craig Moore, Titus Bramble, Peter Ramage, Celestine Babayaro och Oliver Bernard, mittfältarna, Damien Duff, Nicky Butt och Charles N’Zogbia samt. anfallarna, Michael Owen och Shola Ameobi.
Detta gjorde att Solano fick fortsätta som högerback och att unge David Edgar fick ta vänsterbacken, i mittförsvaret fanns Steven Taylor och Paul Huntington. Ung och talangfull backlinje (3 utav dom åtminstone) men inte något som borde rendera United något större problem i normala fall.
Mittfältet var dock lika starkt som vanligt, det var inte här skadeproblemen fanns, i anfallet fanns hypersnabbe Obafemi Martins, strax bakom sig hade han nickstarke Antoine Sibierski.

United saknade Alan Smith och reservmålvakten Tomasz Kuszczak, ingen avdom hade dock ändå spelat, i övrigt var det ett skadefritt lag som gästade St.James Park denna nyårsdag. Sir Alex valde dock att vila Michael Carrick från start till förmån för Darren Fletcher. Lite märkligt med tanke på att detta var en match som United skulle föra spelmässigt, då är Carrick helt klart att föredra mer framför grovjobbaren Fletcher.

Första halvlek:
United (Manchester alltså) började bäst, inte förvånande. Louis Saha serverade en fin pass i djupet till Ryan Giggs, som fri med Given sköt strax utanför, 0-1 borde ha kommit redan där. Något senare var det omvända roller, Giggs levererade en fin pass och friställde Saha, men fransmannen lyckades skjuta rakt på Given. Tyvärr har fransmannen en tendens att missa 75% av sina chanser, i detta fallet hade han enkelt kunna rulla in bollen på den enorma ytan bredvid Given istället för att skjuta rakt på honom.
Det var en fysiskt tuff match på många håll. Paul Scholes blev varnad i en situation på mittplan då han fällde Martins, situationen föranleddes av att Parker tryckt undan en i ur balans (stod på ett ben) Ronaldo på kanten, den klara frisparken där uteblev dock. Det var dock INTE Scholes som fällde Milner, som Newcastle.redaktionen på Svenska Fans helt felaktigt skrev i sin rapport och som t.o.m ledde till en omröstning på startsidan av England-sidan. Det var Neville som fällde Milner då han behövde läkarvård, alltså skulle INTE Scholes blivit utvisad, som det skrattretande nog påstods att han borde ha blivit. Rätt skall vara rätt.
Newcastle hade ett par halvchanser i form av långskott från Dyer och Parker innan deras högst orättvisa ledningsmål kom. Milner skar in i banan från vänster och fick på en riktig rökare från 25 meter upp i Van der Sar’s vänstra kryss. Holländaren var skymd av Ferdinand och var helt chanslös på skottet.
Efter detta hade Saha en ny bra chans då Giggs tog sig fint fram på högerkanten. Hans inspel nådde dock aldrig Saha utan träffade en Newcastle-spelare precis framför mål, det blev dock ingen hörna. Detta var det sista vi såg av Saha då han sträckte sig i samma situation, han ersattes av Ji-Sung Park. Giggs klev upp på topp och Park in till höger.
Ronaldo, märkbart sliten efter hårt matchande på slutet, blixtrade till och serverade Rooney en fin pass som Rooney direktskarvade mot mål, Given ”idioträddade” dock. Det var en sådan där dag alltså.
Den rättvisa kvitteringen skulle dock komma. Fletcher jobbade starkt fram bollen till Giggs som levererade bollen till en framstörtande Scholes som tofflade in 1-1 bakom Given. Minst sagt rättvist.
Hemmalaget hade en ypperlig chans att återta ledningen då Solano’s inlägg hittade Sibierski helt fri framför mål, hans nick räddades dock brilljant genom en fotparad av Van der Sar.
Halvlekens sista chans fick Park. Rooney tog sig fram i straffområdet, bollen låg fri och Park nådde först på den men hans träff var inte 100%, utan bollen tog i Given’s vänstra stolpe.
United borde lett med 2 bollar i paus, ineffektiviteten och oskärpan i avsluten var mördande.

Andra halvlek:
Den andra halvleken startade United bra, och man tog också ledningen redan efter 23 sekunders spel. Ronaldo fick bollen strax till vänster utanför straffområdet, spelade bakåt till Scholes som sköt ett skott som turligt gick igenom benen på 2 motståndare innan den landade i nät bakom Given. Ett mål som speglat matchen, United hade varit bättre hittills.
Efter detta så hände inte särskilt mycket i chansväg. United kontrollerade matchen men hemmalaget spelade en bra fotboll. Framför allt Martins på topp var riktigt bra, Emre och Parker centralt gjorde en bra match och matchade Scholes / Fletcher mer än väl.
Bortalaget hade bra kontroll på matchen tyckte man, därför var kvittering inte särskilt logisk, men sådant som händer då man slappnar av på mittfältet. Park sprang och yrade långt nere vid Neville och tappade sin ”gubbe” David Edgar, som fick bollen, såg inga alternativ, och provade ett skott som tog på Scholes och borrade sig in nere vid Van der Sar’s vänstra stolpe. Scholes var alltså inblandad i 3 av de 4 målen.
Efter detta slängde Sir Alex in Michael Carrick, något som borde gjorts tidigare, och United tog helt över mitten igen och började få mer fart framåt. Ett par riktigt bra chanser skapades. Den första fick Rooney efter att Carrick mycket fint spelade fram honom i straffområdet. Rooney’s skott var signifikativt för en spelare som inte är i form för tillfället, träffen var riktigt dålig och skottet gick en bit utanför i mycket bra läge. Den andra chansen, och sista bra chansen, var en nick av Ronaldo som räddades på mållinjen av Solano.

Det var en match som lika gärna kunde ha slutat 3-6 eller något sådant. Jag räknade till 5 riktigt bra chanser för United, förutom målet, det håller inte att missa så mycket om man vill vinna matcherna. Försvarsspelet var återigen bra när Vidic och Ferdinand var tillbaka tillsammans, målen man släpper in är långskott som i 9 fall av 10 inte går in. Detta kan man inte klandra försvaret för, däremot mittfältet som hade 0 press. En eloge till Newcastle dock, de krigade för varje boll och stressade United högt.

United gör ingen dålig match, man har spelat betydligt sämre tidigare, men utdelningen framåt är fortfarande för dålig med tanke på alla chanser som skapas. 22-8 i ”målchanser” säger egentligen allt som behöver sägas i denna match.
Paul Scholes var bra på mitten, Fletcher och Giggs gör bra ifrån sig. Ronaldo märkte man var att han var sliten efter mycket spel sista tiden, han hade inte samma ”spring i benen” denna gången. Rooney på topp fick ett par smällar och är i en formsvacka sedan länge. Det skulle förvåna mig mycket om dessa båda spelar från start på söndag mot Aston Villa i FA-cupen.

Man Utd:
Van der Sar
Neville, Ferdinand, Vidic, Evra
Ronaldo, Fletcher, Scholes, Giggs
Saha, Rooney

Bänk: Heaton, Heinze, O’Shea, Park (in i 36:e för Saha), Carrick (in i 77:e för Fletcher)


Av: Johan Nilsson [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]