Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

“Veteran Vikings” hjältar på Old Trafford

Några sekunder av tystnad, några sekunder av magi och några sekunder av Henrik Larsson förvandlade Old Trafford till extas. Henke blev målskytt i debuten och Ole Gunnar Solskjaer, den andra nordiska anfallaren, avgjorde sedan matchen i slutminuterna. United besegrade Aston Villa med 2-1 och är nu vidare till den fjärde omgången av FA-cupen.

Martin O’Neill gästade Old Trafford med sitt Aston Villa. På andra sidan planhalvan skulle storfavoriten Manchester United befinna sig, dessutom med ett nyförvärv från start. O’Neill och Larsson hade en lång sejour tillsammans i Celtic. O’Neill valde att starta med fem mittfältare och låta colombianen Juan Pablo Ángel spela ensam i anfallet. Gareth Barry, som var avstängd senast, tog en plats till vänster på mittfältet. Olof Mellberg missade som bekant matchen på grund av en avstängning.

Sir Alex Ferguson valde att ställa över ett par spelare- Van der Sar, Vidic och Scholes. Louis Saha missade matchen på grund av skada och Alan Smith är ännu inte i tillräckligt god form. Det innebar att Kuszczak vaktade målet. Neville, Ferdinand, Brown och Evra utgjorde försvaret. På mittfältet spelade Ronaldo till höger, Park till vänster medan Carrick och Giggs befann sig centralt. På topp ändrade sig Sir Alex till slut och lät Rooney spela, istället för Solskjaer, tillsammans med Henke Larsson.

Första halvlek:
I inledningen av matchen gick spelet och chanserna åt båda håll. Inget av lagen lyckades ta något grepp om FA-cupens tredje omgång, istället fick lagen halvchans efter halvchans. Villa med endast en anfallare hade givetvis inte som målsättning att ligga på i offensiven. En kvart in i matchen lyckades dock United ta över matchen, ett oerhört bollinnehav och så flera utmärkta målchanser borde ha resluterat i mål. Det var just efter 15 minuter som Henrik Larsson fick sin första målchans för Manchester United- någonsin. Cristiano Ronaldo slog ett inlägg som Henke nickade på, det blev dock inga problem för inlånade målvakten Gábor Király (Villa är för övrigt det enda lag i PL som kan jämföra sig med Chelseas målvaktsbekymmer, både förstamålvakten Sörensen och andramålvakten Taylor är skadade). Redan en minut senare kom nästa Larssonchans, efter att ha passerat Cahill fick Henke en fin möjlighet att spräcka nollan, resultatet blev ett lågt skott rakt på Király. United dominerar här den första halvleken totalt. Det enda Villa kunde hoppas på var att en fast situaiuon skulle uppstå och att bollen på något vis skulle trilla in. I hemmalaget var det upprepade löpningar från Park och utmaningar från Ronaldo. Det var genomskärare från Giggs och öppnade passingar från Rooney. Och så målchanserna för Henke Larsson! I den 37:e minuten fick först Rooney en målchans sedan Henke passat fram, en Rooney utan självförtroende snubblade dock bort den möjligheten. Istället var det Larsson själv som fick första halvleks bästa målchans. Carrick slog en fin djupledspassning till Henke som kom fri med Király, bollen placerade han till vänster men en fin benparad från målvakten räddade Aston Villa- den gången. Henke var bara centimetrar från att ha gjort 1-0, så nära var verkligen United!

Andra halvlek:
När den andra halvleken inleds fortsätter United sin dominans, Martin O’Neill och hans Aston Villa kom ingenstans mot ett samlat Unitedförsvar. En osynlig Juan Pablo Ángel byttes sedan ut, knappt tio minuter in i andra halvlek. Milan Baros byttes in och det skulle visa sig vara ett klokt val av O’Neill. Strax efter bytet, i den 55:e minuten, fick Ronaldo bollen strax utanför straffområdet. Han spelade bollen till Rooney som fintade och i nästa ögongblick serverade Henrik Larsson. Henke tog emot passningen och sköt sedan in 1-0 högt uppe i den chanslöse Királys nät. Henrik Larsson hade gjort det, i den första matchen för Manchester United! Bara någon minut senare blåste domaren frispark till United sedan Ronaldo rivits ner av McCann. Ryan Giggs slog frisparken och var ytterst nära ett 2-0-mål. Frisparken träffade oturligt nog ribban! Efter målet tog jag för givet att Villa skulle bli offensivare och att United inte längre skulle kunna hålla samma massiva tryck, men jag hade fel. United fortsatte att styra och kontrollera matchen, dock utan att skapa de där riktigt heta chanserna. Villa gjorde sedan ett andra byte, Petrov gick ut och Samuel kom in. Strax därefter bytte United ut Park och Fletcher kom in. Det öppnade för Villa då Uniteds offensiv trappades ned. Sir Alex ville förmodligen täppa till luckorna på mitten samtidigt som O’Neills mannar ville framåt. Villa fick en hörna och Cahill nickade strax utanför. Barry spelade sedan fram Osbourne till en bra målchans men Neville stressade honom till ett svagt avslut. Aston Villa var med i matchen! Sedan kom inhopparnas minut, först ordnade J’Lloyd Samuel em hörna och den skulle inte bli resultatlös. McCann slog hörnan, Cahill “missade” sitt skott men det hela blev en framspelning till inhopparen Milan Baros som lyckades kvittera. Tankarna om omspel var i det här läget avskräckande i mitt huvud, skulle vi tvingas nöta på spelarmaterialet i omödan? Skulle matchen mot Newcastle spelas upp i repris? Nej, Sir Alex valde att byta ut en fantastisk Henrik Larsson till förmån för Ole Gunnar Solskjaer. Det skulle visa sig vara avgörande. Efter en sanlös målchanskavalkad från United efter kvitteringsmålet kunde till slut, inte ens, Gábor Király stå i vägen. Rooney spelade bollen till Solskjaer ute på högerkanten, norrmanen sköt ett skott mot den främre stolpen och den ungerske målvakten lyckades släppa bollen under sig. Ett stort misstag blev till en stor seger för United, för Henke och för arbetsron!

Manchester United (4-4-2):

Kuszczak
Neville (K), Ferdinand, Brown, Evra
Ronaldo, Carrick (O’Shea, 88), Giggs, Park (Fletcher, 69)
Rooney, Larsson (Solskjaer, 78)

Bänken: Van der Sar, Heinze.

Aston Villa (4-5-1):

Király
Hughes, Ridgewell, Cahill, Bouma
Agbonlahor, Petrov (Samuel, 66), McCann, Osbourne, Barry
Ángel (Baros, 53)

Bänken: Olejnik, Davis, Whittingham.

United visade sin klass och var väl värda en seger och ett avancemang i FA-cupen. Hade rättvisan varit fulländad hade Baros aldrig kvitterat. Han gjorde det, men det räckte inte till. Henrik Larsson var lysande i sin debutmatch och gjorde dessutom mål, vad mer kan man begära? En 35-årig svensk superman som löpte, kämpade, slet och ständigt var aktiv. Det var precis så han var. Eller som de där riktiga slagorden i den där Cinderella Man-historien skulle få- han var alldeles, alldeles underbar.

Det var Henrik Larsson som var matchens stora profil, även om Ronaldo precis som vanligt var en av planens bästa. Dessutom gjorde Patrice Evra åter en mycket bra insats.

Ole Gunnar Solskjaer skickade United rakt in i den fjärde omgången av FA-cupen, motståndet blir Portsmouth.

Kanske en ny möjlighet för “The veteran vikings” då?


Av: Jimmy [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]