Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Tack för allt, Henke!

Sagan är över. Sagan om Edvard Henrik Larsson. Tänka sig att tre månader kan gå så fort, tänk att allt plötsligt är över. När Henke lämnar Manchester och återvänder till Helsingborg är det inte bara Sir Alex Ferguson och United som kommer känna saknad. Hela den brittiska ön kommer somna in till minnena av den briljanta supersvensken.

Nyheten nådde jag via ett sms. I meddelandet stod det:
“Henrik Larsson till United!”.
Jag trodde inte det är sant. Känslan jag fick är obeskrivlig, men ändå:
“Nej, det är förstås bara något slags skämt”.
Några minuter senare är nyheten bekräftad och mitt stora leende lyste upp den annars mörka skolkorridoren. Tänka sig, det var ju faktiskt sant!

Jag som tidigare hyllat Henke och favoriserat honom framför en rad svenska fotbollstjärnor. Henrik Larsson var störst, sedan kom Henke och Edvard. Därefter kom Zlatan eller Ljungberg smygandes jäms med sidlinjen. Ända sedan Henrik Larsson för första gången närmade sig United, någon gång på slutet av 90-talet, har jag älskat tanken att se honom hos oss. Det var en tid när United fortfarande sponsrades av Sharp och Henke bar rastaflätor. Sedan den dagen, en evighets tid sedan, har jag önskat att han ska dra på sig världens finaste dräkt. Att det fabulösa klubbmärket med det framforcerande skeppet skulle finnas vid sidan av Henrik Larssons hjärta. Till slut blev det ju så. Tänka sig.

Henke har en förmåga att bli älskad. Det är en mycket fin förmåga att sitta på. I Sverige har han alltid varit stor. I Skottland blev han Gud. I Spanien blev han “El rey de Catalonia” (Kataloniernas kung) och i England blev han snabbt älskad, precis som vanligt. Målskytt i debuten och sedan hyllningar och åter hyllningar. Nytt mål, spekulationer, stanna, lämna, spekultationer, sista målet och så till slut ett farväl.

Nu är det tack och adjö. Ett sista farväl blir det på Old Trafford i en uppvisningsmatch nästa vecka. Henrik Larsson har spelat i United under tre månader, men ändå hyllats som en hjälte med en tio-årig karriär i industristaden bakom sig. Det är stort. Tänka sig, va. När vi trodde allt var över. Den där magiska kvällen i Champions League. Då Henke på allvar visade vad han betydde för FC Barcelona, det var då vi trodde vi sett det bästa av Henke. Vi trodde fel, han knäppte oss på näsan. Tänka sig.

Därefter erövrade fältherren från Helsinborg Europa, ännu en gång.
Tack för alla fina minnen, dem jag kommer somna in till ikväll, imorgon och för evigt. Och förresten, lycka till i Helsingborg!


Av: Jimmy [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]