Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Ronaldo och Rooney ordnade seger mot Bolton

Efter sju minuter i mötet mellan Manchester United och Bolton gick ett sus genom publiken på Old Trafford. Gary Neville råkade i en situation vika foten, vilket innebär att han är borta i tre veckor (ankelligament). Emellertid tog sig United samman och kunde triumfatoriskt vinna med 4-1 efter storspel av Ronaldo och Rooney.

Sir Alex Ferguson valde att satsa på det lag, vilket rapporten inför matchen indikerade. Sam Allerdyce valde att bänka Stelios Giannakopoulos och satsa på Henrik Pedersen som en av yttrarna. Vidare spelade Kevin Davies istället för El Hadji Diouf.

Neville´s skada är givetvis tråkig med tanke på att situationen vad gäller skador innan matchen var prekär. Skadan på ankelligamentet i högerfoten kommer att ta tre veckor att hela. Emellertid stod Wes Brown för en stabil insats sedan han blev utbytt, varför det inte skall misströstas för mycket. Brown bör dessutom vara motiverad och fräsch, med tanke på att han spenderat större delen av säsongen på bänken.

Inte mycket hade hänt i matchen då Ronaldo accelererade på vänsterkanten och vid kortlinjen (bollen inte helt över) slog bollen mot de centrala delarna av straffområdet. Då bland annat Rooney hade störtat mot den bortre stolpen kunde Ji-Sung Park, från centralt läge, enkelt placera in 1-0 till United i den 14 minuten. Sydkoreanen tog därmed revansch på sig själv, efter att ha missat ett läge framför mål några minuter tidigare.

Publiken hade precis slutat jubla när Ronaldo och Rooney stod för ett mönsteranfall. Rooney klackade en boll på egenplanhalva till Ronaldo, vilken avancerade med hög fart mot motståndarnas mål. Efter att Rooney löpt med portugisen, mottog han bollen i ett fritt läge till vänster i straffområdet. Med en iskall chip kunde han överlista Jaaskelainen och 2-0 var ett faktum.

Denna inledning kändes underlig, då Bolton normalt är starka defensivt och inte särskilt sårbara på kontringar. Att laget inte är i form manifesterades än mer i den 25 minuten. Ronaldo mottog bollen strax utanför bortalagets straffområde. Efter att ha avvaktat ett tag sköt han ett inte alltför märkvärdigt skott med vänsterfoten, vilket Jaaskelainen räddade. Emellertid stötte finnen returen rakt ut mot Park, som enkelt stötte in 3-0 till hemmalaget.

Michael Carrick kunde sedan ha gjort 4-0 då han sköt utanför, efter att Giggs spelat in från vänsterkanten. Engelsmannen valde att skjuta mot den första stolpen, men avslutet var svagt. Bolton å sin sida hade ett par halvchanser på hörnor och frisparkar, men ingenting som var farligt. Nämnas skall att Allerdyce valde att satsa på El Hadji Diouf istället för Pedersen efter 21 minuter.

United fortsatte att spela rolig fotboll under början av andra halvlek. Ronaldo skulle ha gjort mål efter att Heinze slagit ett fint inlägg från vänsterkanten. Portugisen fick emellertid aldrig kontakt med bollen från central position. Giggs kunde sedan ha gjort mål, men ett lobbförsök blev misslyckat. Passen från Brown var mycket fin. Bolton hade en chans då Nicolas Anelka sköt över på volley från centralt läge.

Tydligt i matchen var att Ivan Campo, Kevin Nolan och Gary Speed inte stod upp mot Carrick, O´Shea och Giggs, då den senare agerade mittfältare. De tre senare utgör en dynamisk enhet, men det måste gå att kräva mer av Carrick i fråga om offensiva passar. Under de sista matcherna tycks engelsmannen ha blivit mer ängslig och försiktig i sitt spel. Under större delen av säsongen har han kunnat balansera sitt spel väl och det är nog bara en tidsfråga innan han hittar tillbaka till denna form.

Mot bakgrund av omspelet i FA-Cupen på måndag valde Fergie att ersätta Giggs mot den eländige Richardson i den 56 minuten. Detta var synd för United då de i och med detta gick ner till att spela med tio man. Att Richardson överhuvudtaget kan vara aktuell för ett inhopp i PL är ett svaghetstecken. Han är okoncentrerad, dålig i sitt positionsspel och svag i passningsspelet. Sammanfattningsvis symboliserar han villfarelsen. United´s spel tappade i fart de sista 30 minuterna. O´Shea och Carrick lyckades inte kontrollera mittfältet lika väl som med Giggs i en understödjande roll. Givetvis uppträdde laget med mindre precision, då de ledde med 3-0.

Ronaldo sista avslut i matchen var ett skott som Jaaskelainen räddade fint. Portugisen ersattas av Alan Smith i den 70 minuten och fick stående ovationer från publiken när han gick ut. Smith skulle fyra minuter senare assistera Rooney till United´s fjärde mål. Den forne Leeds-spelaren slog ett fint pass i djupet från mitten av planen. Rooney avancerade i hög fart och kunde, efter att ha låtit bollen studsa i gräset ett par gånger, med en höger yttersida skjuta in bollen i Jaaskelainen´s långa hörn.

Fem minuter från slutet fick Bolton en absurd straff. Domaren ansåg att Vidic knuffat till Faye i ryggen vid en höra. På reprisen syntes att serben knuffat Faye, men ingalunda så hårt att denne skulle ha tilldömts en straff. Gary Speed slog den efterföljande straffen i mitten av målet och det var så när att Kuszczak hade räddat den.

Man Utd: Kuszczak, Neville (Brown 11), Ferdinand, Vidic, Heinze, Ronaldo (Smith 70), Carrick, O’Shea, Park, Rooney, Giggs (Richardson 56).
Avbytare som inte nyttjades: Heaton och Evra.

Bolton: Jaaskelainen, Hunt, Ben Haim, Faye, Gardner, Nolan, Campo (Thompson 78), Speed, Davies (Teymourian 52), Anelka, Pedersen (Diouf 28).
Avbytare som inte nyttjades: Walker och Giannakopoulos.

Mål: Park 14 min., Rooney 17 och 74 min., Park 25 min. och Speed 87 min. (straff).


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]