Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Förlust på Olimpico, men chansen finns kvar

United förlorade på Stadio Olimpico i Rom med 2-1. Rooney’s mål kan dock visa sig vara mycket viktigt, Scholes tog dock en mycket onödig utvisning vilket gör att han missar returen på Old Trafford.

United kom till spel med det lag jag förutspådde i införrapporten, dock så valde Sir Alex att starta med både Rooney och Solskjaer på topp med Giggs till vänster på mittfältet. Roma hade exakt det lag jag förutspådde…

Roma tog tag i taktpinnen direkt från start. United valde att spela sitt oerhört trista bortaspel, där man ligger mer defensivt än brukligt och satsar mer på kontringar. Ett spel jag personligen är starkt emot, det passar United väldigt illa och går helt emot den filosofi man haft i alla år med offensiv fotboll.
Roma kom runt flera gånger på högerkanten där Heinze fick noll hjälp av Giggs (som man inte såg första 20 alls), därför såg det långa stunder ut som att Christian Wilhelmsson var en världsstjärna. Roma valde att lägga allt sitt spel på sin högerkant, vilket gjorde att John O’Shea fick en ganska lugn afton på andra sidan, åtminstone från start.
Hemmalaget fick 3 frisparkar strax utanför straffområdet, 2 utav dom helt till skänks av den usle domaren Fandel från Tyskland. Chivu var närmast då han skruvade bollen över muren och halvmetern utanför Van der Sar’s vänstra kryss.
Roma fortsatte att trycka på, Paul Scholes tog ett par frisparkar som senare låg honom i fatet, även om de var billiga. I den 34:e minuten inträffade något som kan ha förändrat matchbilden och slutresultatet. Efter en United-hörna så får Totti bollen och fart mot Scholes så ser han rutinerat att Scholes sträcker ut sitt ben för att försöka ta bollen. Totti faller givetvis över benet och Fandel drar upp det röda kortet. Det var dock inte här som Scholes klantade till sig, några minuter tidigare så kapade han huvudlöst Wilhelmsson vid sidlinjen! Att bete sig som en juniorspelare i den situation är naturligtvis inte godkänt, men tyvärr gör Scholes ett par sådana saker per säsong, bara att leva med.
Med 10 man på plan i resterande 60 minuter så skulle väl allt rasa misstänkte man, det hade ju inte sett direkt lovande ut innan, även om Roma inte skapade så mycket chanser och inte var så överlägsna som tomtarna på Viasat Sport sa. Och att Heinze var en “medioker” back säger ju en hel del om hur mycket fotboll de kan, utan understöd från sin vänstermittfältare kan ingen vänsterback täcka hela vänsterkanten själv, finns ingen som kan det.
I samband med Scholes utvisning så drog Sir Alex ned både Rooney och Solskjaer på var sin kant och flyttade upp Ronaldo som ensam anfallare, ett drag som nog var rätt trots att det inte låter bra på “papperet”.
Roma’s press gav rättvist utdelning med minuten kvar av halvleken. En snabb hörna, som United stod och sov på, gjorde att Mancini kom en-mot-en mot Solskajer i straffområdet. Tyvärr är norrmannen ingen bra försvarare och Mancini kunde därför ganska enkelt göra bort honom, spela in bollen till en helt ren Taddei, som sköt 1-0 via Wes Brown. Hade Brown inte styrt bollen så hade Van der Sar tagit den, lite otur.
Åt resultatet var det inget att argumentera mot. Roma ville anfalla, United ville det inte. Inställningen från United var troligen kvar hemma i Manchester, det var knappast svårt att se vart prio 1 ligger denna säsongen. Vad Scholes sysslade med vet bara han själv, men det syntes direkt från starten att han skulle få en varning och därmed missa returen i vilket fall som helst. Nu missar han returen och står ändå kvar på sina 2 varningar därefter, OM United går vidare…

Den andra halvleken var bättre från United’s sida, man ville mer och spelade säkrare i försvaret. Det var på kanterna man hade problem, i mitten var Rio grymmt bra, Brown inte långt därefter.
Roma fortsatte att ha initiativet även i den andra halvleken, konstigt vore det annars med tanke på förutsättningarna. Man hade ett par farliga skott utifrån, Totti bl.a, men egentligen inget som hotade Van der Sar nämnvärt.
Mitt i Roma’s press så kvitterade United som en blixt från klar himmel, och vilket mål sedan! Ronaldo fick bollen på egen planhalva, körde slalom mellan vilsna Roma-spelare och spelade ut bollen till Solskjaer på kanten. Norrmannen måttade ett perfekt inlägg mot bortre stolpen där Rooney tog ned bollen på bröstet, skottfintade bort en back, och sköt in 1-1 bakom en chanslös Doni. Mycket snyggt fotbollsmål.
Roma-tränaren Spalletti svarade direkt genom att byta in misslyckade (i ligan) anfallaren Vucinic. Han hade bara varit på plan i 5 minuter när han återställde Roma’s ledning. Mancini fick valsa fram ostört mot United’s straffområde och fick på ett mycket bra vobblande skott som Van der Sar bara lyckades boxa rakt ut i banan, där stod Vucinic och fick bollen i princip rakt på sig, 2-1 Roma.
Efter detta så fortsatte Roma att pressa på för ytterliggare ett mål, men United redde ut stormen bra, främst genom en helt fenomenal Michael Carrick på mitten och ett mycket starkt mittlås i Ferdinand / Brown. Sir Alex bytte in friska ben i Saha och Fletcher, bra att båda dom 2 är igång igen.
Matchen slutade med en rättvis hemmaseger, man kunde gjort något mål till kanske, men i det stora hela så var resultatet i sin ordning.

United hade problem på kanterna i försvaret, kanske inte så konstigt med tanke på skadeproblemen där bak. Att Heinze hade smärre problem hade sina orsaker i att Giggs inte hjälpte till att understödja alls, Giggs var nog sämste United-spelare denna dag. Ronaldo var mycket bra när han väl fick bollen på offensiv planhalva. Tyvärr gjordes han ner bakifrån flera gånger utan någon som helst åtgärd. Domare Fandel var pinsamt kass, utvisningen på Scholes är det inget att snacka om, dock så fick knappt United med sig några frisparkar alls, medans Roma fick allt med sig. Att det skall vara så usel kvalitet på en domare på denna nivå är minst sagt egendomligt. Michael Carrick var, som redan nämnts, fullständigt lysande, sin bästa match i United-tröjan. Efter att Scholes visats ut var han i princip helt ensam mot Roma’s centrala linje i Perrotta, De Rossi och Taddei. Jag hävdar att Carrick var bäst på plan. Rooney gjorde sin bästa CL-match på länge och spräckte dessutom sin måltorka på 17 matcher, fortsätt så.
I returen nästa vecka så är som bekant Schoels avstängd, Roma’s Perrotta likaså efter en pinsam filmning. En sak är dock klar, Roma kommer inte att föra spelet på Old Trafford på tisdag. Rooney’s mål kan visa sig vara guld värt i kampen om en plats i semifinalen.

Roma (4-2-3-1):
Doni
Cassetti, Mexesm Chivu, Panucci
Perrotta, De Rossi
Wilhelmsson, Taddei, Mancini
Totti

Bänk: Curci, Defendi, Ferrari, Faty, Rosi (in för Taddei i 82:e), Okaka, Vucinic (in för Wilhelmsson i 62:e)

Man Utd (4-4-2):
Van der Sar
O’Shea, Ferdinand, Brown, Heinze
Ronaldo, Carrick, Scholes, Giggs
Solskjaer, Rooney

Bänk: Kuszczak, Richardson, Eagles, Fletcher (in för Solskjaer i 72:e), Dong, Smith, Saha (in för Giggs i 77:e)


Av: Johan Nilsson [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]

Res med oss till Manchester!