Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United vände och vann på Old Trafford

Paul Scholes var arkitekten bakom United’s vändning på Old Trafford igår. Rödtoppen var magisk i andra halvlek och svarade för ett av säsongens pass då han frispelade Rooney till hans första mål, Rooney avgjorde sedan då han på övertid pricksköt 3-2

Ancelotti valde nästan exakt det lag jag förutspådde, den enda skillnaden var att Dida var matchklar och startade då självklart. I övrigt så var det samma 4-3-2-1 system som man använt sig av så ofta denna säsong där Seedorf och Kaka understödde den ensamme Gilardino på topp.

Milan:
Dida
Oddo, Nesta, Maldini, Jankulovski
Gattuso, Pirlo, Ambrosini
Kaka, Seedorf
Gilardino

Bänk: Kalac, Favalli, Cafu, Bonera (in för Maldini i 46:e), Brocchi (in för Gattuso i 52:e), Gourcuff (in för Gilardino i 84:e), Inzaghi

Sir Alex valde en uppställning med 2 kantspelare i anfallet som understöd till Rooney längst upp, samt. 3 man centralt på mitten. Troligen i taktiskt syfte att försöka vinna mittfältet mot Milan’s 5 spelare. Patrice Evra kom till spel vilket innebar att O’Shea spelade till höger istället för vänster, Darren Fletcher startade på mitten. Med 6 man borta p.g.a skador, varav 4 i försvaret, så var bänken väldigt oerfaren. Där fanns bl.a Chris Eagles, Kieran Lee och Dong.

Man Utd:
Van der Sar
O’Shea, Brown, Heinze, Evra
Fletcher, Carrick, Scholes
Ronaldo, Rooney, Giggs

Bänk: Kuszczak, Lee, Richardson, Eagles, Solskjaer, Smith, Dong

Första halvlek
United öppnade i ett rasande tempo, det var som om Milan ersatt Roma rakt över från kvartsfinalen. Rooney fick en jättechans i början, hans skott strax utanför straffområdet täcktes brilljant bort av Alessandro Nesta. Dessa 2, Nesta och Rooney, hade en kamp i kampen och möttes i många fina dueller. På den efterföljande hörnan tog United ledningen. Giggs slog den med inåtskruv, Dida kom på mellanhand och Ronaldo nickade bollen i huvudet på Dida. Bollen gick i en båge upp i luften och Dida försökte reparera stt misstag men slog istället in bollen i eget mål i närkamp med Heinze, 1-0.
United fortsatte i sitt höga tempo. När kvarten var spelad kom Giggs på högerkanten och slog ett inlägg snett bakåt till Carrick som dock inte fick riktig träff, skottet gick igenom försvaret men räddades till hörna av Dida.
Efter detta så slappnade United av något, vilket var förödande. Milan utnyttjade detta och tog sig in i matchen, och som man gjorde det. I minut 22 så slog Seedorf en markpass genom ett stillastående Unitedförsvar till Kaka, Heinze uppfattade situationen för sent och hängde inte med när brassen drev in i straffområdet och slog in kvitteringen bakom en på fel ben stående Van der Sar.
United stack upp med en fin chans i 35:e minuten då Ronaldo fick på ett blixtrade vänsterskott som Dida i princip bara råkade få upp händerna på och räddade till hörna.
Ett par minuter senare såg vi vad jag förutspådde i införrapporten, ett illa samspelt försvar. Kaka kom mot Heinze, från vänster kom Evra och sprang över Heinze totalt, detta friställde Kaka och det var en smal sak för honom att bara lägga in bollen bakom Van der Sar. Evra’s agerande här var mycket märkligt. Förmodilgen trodde han att Heinze var överspelade och skulle då bara chansa på att sparka bort bollen. Heinze var dock långt ifrån överspelad och hade troligen hängt på Kaka i det läget. Båda Milan’s mål hade med all säkerhet inte inträffat med ett ordinarie mittlås även om det inte förtar Kaka’s prestationer.
Lagen hade vars en halva av halvleken. United inledde bäst och hade ett par bra chanser, Milan avslutade bäst och gjorde mål på de chanser man hade…Båda lagens mittfält var ganska osynliga. Milan’s Pirlo plockades helt bort av Scholes, samtidigt så kom inte Scholes och Carrick upp i någon högre standard. Bra var däremot Fletcher, fantastiskt bra. United’s försvar hade stora problem, som befarat.

Andra halvlek:
Den andra halvleken började i princip med en hörna av United som Carrick borde ha gjort mål på. Giggs slog den och Carrick skakade av sig sin markering (Ambrosini) och blev helt fri på bortre stolpen, hans volley gick dock svagt utanför.
10 minuter in i halvleken hade Milan 2 bra chanser. Pirlo skapade den första då han slog en fin boll i djupet till en löpande Kaka, brassen sköt dock utanför under press från Carrick. Minuten efter tog sig Seedorf fint fram på vänsterkanten och lyfte in bollen till Kaka som inte fick träff på volley och bollen gick utanför. Detta var det sista vi såg av Milan i anfallsväg i matchen…
Maldini hade gått ut skadad i paus och ersatts av Bonera, Gattuso tvingades lämna några minuter in i andra. Om detta påverkade United’s dominans därefter är svårt att säga, men det gjorde det med all säkerhet.
När timmen var spelad så kvitterade United mycket vackert. Fletcher passade Carrick som direktskarvade till Scholes. Scholes lyfte fullständigt brilljant bollen över Milan’s försvar med en högeryttersida och friställde Rooney, vars avslut touchade Dida innan bollen gick i mål. 2-2 och ett av de snyggaste målen denna säsongen.
5 minuter senare var det nära att United tog ledningen. Carrick spelade Rooney som snyggt touchade bollen till sig själv förbi Nesta, inlägget mot bortre stolpen nickades rakt in i banan av Jankulovksi. Bollen hamnade hos Fletcher som placerade bollen mot den högra stolpen, Dida räddade dock mycket bra och hade därmed rett upp sitt misstag på första målet.
Giggs hade ett par halvhyffsade frisparkar som inte resulterade. Ronaldo avslutade ett fint anfall med ett skott i burgaveln via Dida’s händer. Det var bara United den sista halvtimmen. På övertid kom utdelningen, i mina ögon rättvis. Brocchi missade en pass på United’s planhalva, Giggs fick bollen och drev upp den i banan. Rooney kom till höger och fick bollen perfekt i steget av Giggs och pricksköt 3-2 bakom en ur position stående Dida. 3-2 och detta var det sista som hände i matchen.

United gjorde en fruktansvärt bra andra halvlek och en bra första kvart på första. Försvaret hade problem med Milan’s anfallsspel, och då hade dom ändå inte särskilt mycket organiserat spel på United’s planhalva. Kaka’s båda mål kom alldeles för enkelt och hade mest troligt inte kommit alls om Ferdinand / Vidic hade spelat, men tyvärr var de inte disponibla, frågan är om de är det i returen på Giuseppe Meazza nästa onsdag.
Rooney var för isolerad i första halvlek och markerades bort av Nesta, i andra halvlek var Rooney mycket bra och var mer rörlig. Det var annars United’s mittfält som avgjorde matchen. Darren Fletcher var suverän matchen igenom och var bäst i United, få spelare i världen springer så mycket och kan springa sönder ett mittfält som han. Det är ingen tekniker och ingen rolig spelare att se på, men effektiv är han. Carrick och Scholes spelade upp sig i andra, framför allt Scholes var mästerlig i sitt passningsspel, assisten till kvitteringen säger allt… Ronaldo var bitvis mycket bra som vanligt, dock hade han en tendens att släppa bollen för sällan då och då, vilket vi inte gillar. Giggs syntes inte så mycket men var ändå bra och mycket viktig för spelet. Heinze var mycket mycket bra i andra halvlek, hans första var dock underkänd. Evra drog på sig en extremt onödig varning för snack (även om den är löjlig) och är därmed avstängd i returen, han var i övrigt inte särskilt lyckad denna kväll.
I slutändan var resultatet helt i sin ordning. United hade mer bollinnehav, fler skott på mål samt. bättre och klarare chanser.

Det återstår att se vad United kan göra i returen nästa vecka. Det är en liten fördel Milan med tanke på att de har hemmaplan och med tanke på United’s skadebekymmer i defensiven. Kan både Ferdinand och Vidic spela (och de är i matchform) så spelar United final i Athen, annars blir det betydligt svårare…


Av: Johan Nilsson [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]