Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Guldvittring efter sagolik vändning

Som mörkast: Everton – Man Utd 2-0 och Chelsea – Bolton 2-1. Som ljusast: när slutsignalen ljöd. Efter andra halvleks slut hade nämligen Everton körts över med 4-2! United leder nu ligan med fem poäng sedan Chelsea endast spelat 2-2 på Stamford Bridge.

Sir Alex Ferguson valde att vila Cristiano Ronaldo till förmån för Ole Gunnar Solskjaer. I övrigt ställde United upp med startelvan i införraporten.

Everton å sin sida tvingades ställa Andy Johnson utanför laget. Anfallspartnern James Beattie startade på bänken då David Moyes valde en 4-5-1-uppställning. I mål valdes överaskande nog Ian Turner istället för Richard Wright och icke disponibla Tim Howard.

Första halvlek:
Everton var synnerligen nära att få en drömstart när vänsterbacken Joleon Lescott nickade i ribban, redan efter två minuter. Nästa målchans skulle dock också tillhöra hemmalaget, denna gång efter en frispark. Mittbacken Alan Stubbs stegade fram och sköt lågt mot bortre hörnet. Van der Sar såg ut att ha kontroll på bollbanan men oturligt nog tog bollen via Carricks fot och ställde holländaren, 1-0.

Spelet böljde fram och tillbaka utan att något lag kunde skapa tryck. Det var mycket spel på neutrala ytor där Paul Scholes ofta styrde och ställde. Tyvärr, sett ur subjektiva ögon, lyckades aldrig United med de avgörande prestationerna. Istället var det Evertons tajta och samlade försvar som imponerade. De farliga kontringarna var förstås deras vapen.

Det skulle dröja till den 19:e minuten innan United haft ett skott på mål. Ständigt utbuade Rooney utmanade i straffområdet och sköt men Turner avvärjde. Ett par minuter senare nickade Rooney rakt i famnen på stabila Turner. Den bästa målchansen i första halvlek hade dock Alan Smith. Efter ett fint väggspel med Ryan Giggs på högerkanten fick han ett bra läge ett par meter innanför straffområdsgränsen. Skottet smet strax utanför.

Utöver målet hade inte Everton mycket att komma med men kollektivet Everton stretade emot ett blekt men anfallsvilligt bortalag. United gick inte alls att känna igen under de första 45 minuterna. Det fanns fåtagliga tendenser till bra spel men alltför ofta slutade det med uteslutna målchanser. Sir Alex Ferguson var allt annant än nöjd!

Andra halvlek:
I andra halvlek var det ett helt annat lag som äntrade Gooison Park. United hade ett konstant tryck mot Everton-målet i de inledande minuterna. Sedan kom kallduschen. Efter ett passning från mittplan ställdes portugisen Manuel Fernandes ensam med Wes Brown. Ett steg åt höger, ett högt och hårt skott. Sedan var det 2-0. Van der Sar var helt utom chans.

Just i detta skede var Manchester United och Chelsea på exakt samma poäng…

United fortsatte förstås att pumpa på. Bara någon minut efter baklängesmålet var Rooney fri mot Turner. En bra utrusning hindrade dock Rooney i en av flera duster dem emellan. Sedan dröjde det inte länge innan Richardson byttes in istället för Evra. United nu med endast två backar på planen, och så allrounde O’Shea såklart. Det var just denna O’Shea som skulle föra United in i matchen igen. Giggs hörna nådde Taylor som gjorde en otrolig målvaktstavla då han tappade bollen precis framför fötterna på John O’Shea. Han tackade och petade enkelt in reduceringen 2-1.

Ferguson bytte strax därefter in Cristino Ronaldo. Det skulle förändra matchen. Världens bästa fotbollsspelare hade varit på planen i fem minuter då han vann en nickduell efter en hörna från vänster. Bolllen räddades men ex-Unitedspelaren Phil Neville skickade bollen in i eget mål! Det var kvitterat.

David Moyes förstod att något måste hända. In byttes Beattie och McFadden, ut gick Osman och Vaughan. Det skulle inte hjälpa hemmalaget. Evertons högerback Tony Hibbert slog bort ett uppspel till Ronaldo som spelade ut bollen till O’Shea. Inlägget nådde Rooney som fintade bort Hibbert(!) och placerade elegant in 3-2. United hade vänt!

Everton var chanslösa och skapade i princip ingenting. Offensivt skapade United chans efter chans genom hela halvleken. Ronaldo fick friläge, Rooney likaså. I den andra halvleken visade United att man verkligen kan höja sig ett par snäpp. Det var imponerande att se.

Inhopparen och 21-årige talangen Chris Eagles fick chansen i slutet. Det medförde ett fjärde mål för United. Efter en fin passning från Rooney, som lobbade bollen över försvararen, kunde Eagles utmana backen och i samband med det skjuta in 4-2 till United.

Just i detta skede var Manchester United fem poäng före Chelsea sedan dessa endast spelat 2-2 mot Bolton på Stamford Bridge…

Förutsättningarna ser däremed mycket, mycket goda ut. United måste tappa sex poäng i de sista tre omgångarna. Det kanske ändå är vårat år i år.

Everton (4-5-1):
Turner
Hibbert, Yobo, Stubbs, Lescott
Fernandes, Carsley, Neville, Arteta
Osman (McFadden, 72)
Vaughan (Beattie, 72)

United (4-4-2):
Van der Sar
O’Shea, Brown, Heinze, Evra (Richardson, 56)
Solskjaer (Eagles, 87), Carrick, Scholes, Giggs
Rooney, Smith (Ronaldo, 63)

I United var Wayne Rooney mycket bra matchen igenom. Paul Scholes dominerade mittfältet från start till slut och Cristiano Ronaldos inhopp förändrade matchen på ett positivt sätt. I försvaret var Gabriel Heinze mycket stabil även om det syns att han trivs bättre som vänsterback. John O’Shea som förde United in i matchen med sitt mål ska också ha beröm. Det lilla man fick se av Chris Eagles gav mersmak.

På onsdag väntar AC Milan på San Siro. Drömmen om trippeln lever i allra högsta grad.


Av: Jimmy [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]