Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Vilka är Nani och Anderson?

Du är nog inte ensam om att vilja veta mer ingående vilka våra 2 nyförvärv från den portugisiska ligan är. Vår egen portugis, Luis Alter, förklarar närmre.

Anderson
Namn: Anderson Luís de Abreu Oliveira
Ålder: 19 år (13:e april,1988)
Nationalitet: Brasilianare
Position: Offensivmittfältare (Yttermittfältare)
Titlar: U17 VM, 2 Portugisiska mästerskap, 1 portugisisk cup, 1 portugisisk supercup

Vid fem års ålder började Anderson spela för den brasilianska klubben Grémio, samma klubb som uppfostrade Ronaldinho. Som 16 åring skrev han på sin första proffskontrakt med Grémio.
Anderson utnämndes till U17 VM bästa spelare 2005. Han spelade i alla matcher, i finalen som Brasilien förlorade till Mexico, skadade han sig och kunde därför inte fullfölja finalmatchen.
Efter denna U17 VM turnering, skrev han på för FC Porto, men han stannade kvar i Grémio i ca sex månader, där han vart klubbhjälte när han med ett mål i en seriefinal vart matchhjälten då Grémio vann titeln “Tricolor Gaucho”.

Anderson har fått leva med förhoppningarna om att bli den nya “Ronaldinho”. Enligt mig så är han en liten kopia av Barcelonastjärnan, i mitt tycke så är Anderson snabbare än Ronaldinho och har därför allt han behöver för att bli en bättre “Ronaldinho”.

Anderson kom till FC Porto i januari 2006. Han spelade mest med juniorerna, men fick även spela 5 matcher med FC Portos A-lag. Han spelade tre matcher, sammanlagt 164 minuter till ligan, sen så spelade han två matcher i den inhemska cupen, sammanlagt 127 minuter.

Denna säsong var det tänkt att han skulle ta Europa med storm, men tyvärr satte en skada stopp för de planerna, han bröt ett ben i foten och var borta i ca sex månader. Men innan dess hann han briljera i några matcher, tillräckligt för att få Europas största klubbars ögon på sig. Det har pratats om Barcelona och främst Chelsea, men det var alltså till slut Manchester United som drog det längsta strået. Anderson hann med endast 19 matcher denna säsong, det blir 1137 minuter sammanlagt och 3 mål hann han göra.

Styrka: Teknik, snabbheten, spelblicken, samt att han visar upp en otrolig mognad som spelare trots sin ringa ålder.

Svagheter: Visar upp en möjlig skadebenegenhet, men det kan bara ha varit tillfälligt. Behöver nog förbättra sin fysik.

——————————————————————-

Nani
Namn: Luis Almeida da Cunha
Ålder: 20 år (16:e december 1986)
Nationalitet: Portugis (Cap verde öarna)
Position: Mittfältare (Offensivmittfältare och Yttermittfältare)
Titlar: 1 Portugisisk cup

Nani upptäcktes som fem åring när han följde med sin storebror när denne skulle på en provträning hos Real Massamá. Ögonen hos scouterna hamnade på fem åringen som sprang runt fotbollsplanen med en boll i luften hela tiden. Klubben tvekade inte lång tid och snabbt skrev man in Nani i klubben. Nanis rykte spred sig om runt i Lissabon, och Sporting var först i kön. Man tog in Nani när han var 11 år, men efter 8 månader kände Nani att han inte ville vara kvar och återvände till Real Massamá. Sporting och Nani gjorde ett nytt försök när han fyllt 15 år och denna gång så stannade Nani kvar i Sporting. Det trots att han första sex månaderna inte kunde spela då han fortfarande var av Cap Verde nationalitet, Sporting hade redan Yannick, som på den tiden var av Guinea nationalitet.

En intressant kuriösa är att Nani och Manuel Fernandes (Benfica/Everton) bodde på samma kvarter och spelade fotboll ute på gatorna tillsammans. En annan intressant kuriösa är att både Nani och Manuel Fernandes fick i Yannick Djaló i Sporting se sig som en andra alternativ i början. Manuel Fernandes valde Benfica, då han inte fick spela i Sporting.

Inför säsongen 05-06 fick Nani vara kvar i Sportings A-lag trots att han kunde spela med A-juniorerna. Det skulle dröja tills att Sporting byte tränare, då nuvarande Paulo Bento, flyttades upp till seniorerna från juniorerna. Han kände Nani sedan säsongen de gjorde tillsammans i juniorerna och han började satsa på Nani. Det dröjde inte länge innan Nani kunde anses som ordinarie. Säsongsstatistiken vart: 29 matcher av 34, totalt 1771 minuter i ligan och 4 mål. Han hann debutera i Champions League redan första säsongen, där han hoppade in mot Udinese i tredjekvalomgången. Han gjorde även fem matcher i den inhemska cupen och ett mål.

Den gångna säsongen började Nani strålande, med flera viktiga mål och assister vart han en av Sportings allra bästa spelare under hösten. Tack vare det fick han sin första chans i A-landslaget och kunde inte ha fått en bättre debut, när han gjorde ett av Portugals mål mot Danmark. Sen dess har han alternerat mellan U21 och A-landslaget. Han hade en tung vinter, mycket beroende på en rättegång, som skulle avgöra vem som var hans agent. Men gjorde sen en kanon säsongsavslutning.

06-07 statistik
Liga: 29 matcher, 2341 minuter, 5 mål och 7 assister
CL: 6 matcher, 427 minuter, 1 mål
Cup: 5 matcher, 430 minuter, 0 mål
Totalt: 40 matcher, 3198 minuter, 6 mål och 7 assister

Styrkor: Snabb, teknisk och för den kropp han har är han hård i kroppen.

Svagheter: Trots att han är hård i kroppen så behöver han förbättra sin fysik. Kort stubin, lätt att provocera. Måste bli mer lagspelare (bara att tänka er Ronaldo, hur han var när han kom till United).

Vi tackar Luis Alter för den eminenta infon.


Av: Johan Nilsson [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]

Res med oss till Manchester!