Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Hahnemann hjälte på Old Trafford

Manchester United – Marcus Hahnemann 0-0. Readings amerikanske målvakt förvandlades till en vägg på Old Trafford och räddade allt! Den röda anstormningen ledde till åtminstone 25 avslut mot mål men bollen vägrade gå in. Till råga på allt gick Wayne Rooney sönder och hemmalaget inledde andra halvlek med samtliga anfallare frånvarande. Resan mot pokalen hade gärna fått börja bättre.

Sir Alex valde samma startuppställning som mot Chelsea i Community Shield med undantag för att Scholes var tillbaka. Det innebar att Mikaël Silvestre spelade från start, föga väntat. Steve Coppell valde å sin sida en mer defensiv uppställning än jag räknat med. Istället för en släpande anfallare valde han en defensiv mittfältare bakom de ordinarie fyra. Och defensivt var taktiken för dagen. En blåvit mur samlades framför målvakten Hahnemann och så fort något rann igenom stod han där – väggen.

Första halvlek:
Efter en trevande start, där faktiskt Reading låg på en del, tog United kommandot om matchen. Det var mestadels Cristiano Ronaldo och Wayne Rooney som låg bakom de giftigaste situationerna. Rooney var redan efter nio minuter fri med målvakten men nedtagningen var inte optimal och Hahnemann fick en hand på bollen. Två minuter senare slog Ronaldo ett misslyckat inlägg som studsade ut till Carrick. Den sistnämnde sköt ett distinkt och hårt skott strax över på halvvolley.

Därpå inleddes Ronaldo show. Först en frisparksvariant med ett hårt, pressat skott som utgång. Därefter en fenomenal dribbling centralt i banan och en idealisk lyftning till Ryan Giggs. Giggsy sköt på volley, men träffade stolpen. Med halvtimmen spelad hade Ronaldo även hunnit med att frispela Rooney med ett inlägg där Rooney nickade precis utanför.

Sedan kom incidenten vi helst vill få ogjord. Carrick slog ett inlägg mot bortre stolpen där Rooney kom farande. Med en skarvning hamnade bollen över mål men samtidigt stämplades Rooney av Readingförsvararen och tvingades utgå efter paus.

Andra halvleken:
När den andra halvleken inleddes saknade United samtliga anfallare truppen innehar. Ole Gunnar Solskjaer, Louis Saha, Carlos Tévez och Wayne Rooney. Dessutom saknades Anderson som definitivt kan spela på topp. Det märktes även tydligt i andra halvlek. Kalla det missflyt eller ineffektivitet. Målen saknades i alla fall. Det gjorde knappast chanserna. Nani bytte av Rooney och hade Uniteds bästa målchans. Ett stenhårt vänsterskott centimetrar utanför stolpen. Dessförinnan hade Giggs skjutit en frispark som smet utanför stolpen och inhopparen John O’Shea höll sig framme, i vanlig ordning, och var för en sekund fri med Hahnemann. Skottet gick dock rakt på den utrusande målvakten och hjälten från Anfield Road gick mållös från planen.

Därpå gjorde Steve Coppell sitt andra byte. Kevin Doyle ut, Dave Kitson in. Det tog inte ens en minut innan inhopparen hamnade i hetluften. Patrice Evra passade bollen vidare från hörnflaggan, Kitson satsade och kapade Evra fullständigt med dobbarna längs fransmannens ben. Tacka den som uppfann benskydd annars hade Evras säsong blivit en kort en. Rött kort till Kitson, utan några som helst tveksamheter.

Droppen hade då varit om Reading, i en två mot två sekvens i slutet, gjort mål. Retstickan Hunt sköt dock ett tamt skott mot VDS som knappast behövde förta sig en sådan här afton. Förta sig behövde däremot Marcus Hahnemann göra. I slutminuterna sköt Ronaldo, från höger, en frispark lågt ner i bortre hörnet. På den efterföljande situationen nickade Scholes helt fri bollen i famnen på amerikanen. Minuten senare sköt Michael Carrick ett skott innanför straffområdet, men Hahnemann klistrade bollen.

Inte förrän i den 95:e minuten kunde Reading andas ut. En frispark i ett bra läge för Ronaldo blev matchens sista spark. Bollen seglade en bit över ribban och sångerna från den blåvit-färgade sektionen ville aldrig ta slut.

Förhoppningarna var stora inför premiären. Nu i efterhand ser man tillbaka på nederlaget med en besk eftersmak. Nu, med två poäng bakom de övriga storlagen och fyra anfallare (?) på frånvarolistan mot Portsmouth har man svårt att glädjas åt att Luís Carlos Almeida da Cunha Nani trollade boll på Old Trafford på Ronaldo-manér. Det var dessa två herrar, Rooney så länge han spelade och Michael Carrick som gjorde bäst intryck. Den defensiva femman spelade stabilt, men hade å andra sidan inga svårigheter att plocka bort en boll i halvtimmen. Paul Scholes, spelgeniet med dem mest geniala crossbollarna vi sett sedan Beckhams fornstora dagar, var totalt osynlig. Det saknades en spelmotor och en striker. Och så förstås en mänsklig målvakt på andra sidan planen.

Reading och Steve Coppell lyckades med taktiken och oavgjort mot de regerande mästarna, på Old Trafford, var förstås en stor knall. Hjärtat och viljan gjorde det möjligt och därmed all heder till Reading. Tyvärr mäktade laget inte med någon rolig fotboll, fast å andra sidan ställde man upp med 10 (?) spelare som saknade kreativitet. Kanske räcker det ändå…

På onsdag väntar Portsmouth. Dags för säsongens första seger!


Av: Jimmy [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]