Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Nani avgjorde på Old Trafford

Nyförvärvet Nani såg med ett kraftfullt skott till att ge United sin första seger för säsongen. Spelet i sig var stundtals håglöst. Spurs var flera gånger nära att göra mål bakom Edwin van der Sar. Emellertid hade United denna gång den tur de förvägrats tidigare under säsongen…

United startade med en väntad startelva, men bänken väckte nog funderingar hos många fans. Varken Anderson eller Saha fanns med på denna. Istället bestod den av tre egna produkter och kinesen Dong. Spurs ställde å sin sida upp med Berbatov i anfallet och walesaren Bale på kantposition. Detta var ingen motståndare som skulle förlora med många mål.

Efter drygt 20 sekunder hade Robbie Keane träffat ribban för Spurs. Irländarens skruvade skott var inte vad van der Sar hade väntat sig och Old Trafford blev tyst. Uniteds första 15-20 minuter var bedrövliga. Ingendera av Scholes och Carrick kunde riktigt fördela bollarna över banan. Det verkade som om den senare kände sig osäker, då Hargreaves tagit över det defensiva ansvaret på mittfältet. Den senare gör ånyo en förtjänstfull insats och har imponerat stort hittills. Spurs hade mycket boll under denna period, men lyckades inte skapa särskilt mycket.

Under den senare delen av första halvlek lyckades United skapa tre bra målchanser. Först avancerade Carrick in i banan från vänsterkanten och sköt ett lågt, hårt skott mot Robinsons vänstra stolpe. Emellertid gick bollen precis utanför. Litet senare spelade Ryan Giggs in bollen i straffområdet från sin vänsterkant, men Scholes kunde inte styra bollen i mål. Rio Ferdinand kunde strax efter ha gjort mål efter en tilltrasslad situation, men ett inte alltför hårt skott räddades av Robinson. Allt var med andra ord som vanligt – United skapade fina lägen, men skärpan fanns inte.

I början av andra halvlek nickade Rocha utanför efter en fin frispark av Bale. Spurs spelade nu bra fotboll. Bale slog ett utmärkt pass mot Berbatov, vilken lyckades skjuta bollen mellan van der Sars ben. Bollen tappade emellertid fart och Ferdinand kunde strax innan mållinjen rensa bort bollen. Ett mål låg i luften för bortalaget. Lite senare sköt Berbatov bollen på Brown, i vad som kunde ha resulterat i straffspark för bortalaget. Undertecknad tycker att det är svårt att avgöra situationen på TV-bilderna, men bollen ser ut att ta på Browns bröst, inte armen. Hur som helst avvärjde domaren Spurs rop på straff.

United tog sig efter detta samman och inbytte Chris Eagles (istället för Carrick), som intog högerkanten, hade ett skott som räddades på mållinjen. United fick efter det att Eagles hade bytts inte bättre fart på spelet. Giggs flyttade upp som anfallare och Hargreaves samt Scholes hittade sina situationer bättre. Framförallt den senare förbättrade sitt spel avsevärt.

I den 68 minuten kom matchens enda mål. Nani sköt från tiotalet meter utanför straffområdet och bollen gick in i Robinsons nättak. Reprisen visar att bollen kan ha touchat Tevez men i Uniteds situation var detta inte av relevans. Nani skall, förutom sin roll i målet, ha beröm för att han ständigt försöker och inte ger upp. Man mot man är han stundtals väldigt bra, men behöver förbättra skotten och inläggen. Omsider kommer han att bli en värdefull tillgång.

Martin Jol replikerade tämligen omgående och bytte in Taarabt och Defoe. Spurs var återigen nära att göra mål genom den ständigt farlige Berbatov. Från en position till vänster, utanför straffområdet vände bulgaren om och skruvade ett skott mot van der Sars vänstra kryss. Enbart turen räddade United i detta läge, bollen gick nämligen bara ett par centimeter utanför.

Slutminuterna blev nervösa, då United enbart gick in för att säkra de tre poängen. Detta manifesterades också av SAF, då han bytte ut Tevez till förmån för Fletcher. Spurs lyckades, trots ett litet spelövertag, inte forcera in en kvittering och glädjen gick inte att ta miste på bland Uniteds fans och spelare.

Sammanfattningsvis känns det ypperligt att ta tre poäng i denna svåra match. Spurs kommer att ställa till problem för fler lag under säsongen. Bäst i United var utan tvekan Evra och Hargreaves. Den förre var precis lika bra som mot City och Spurs hade inte någon vidare framgång på högerkanten. Den senare imponerade i sin defensiva position genom att ständigt läsa spelet korrekt. Han har en fart i sitt passningsspel, vilket United kommer att gynnas av under säsongen. Detta leder oss fram till det negativa. Med Carrick, Hargreaves och Scholes på innermittfältet tenderar positionerna att blandas ihop. Carrick kändes kraftlös i dag och tyckte i det närmaste agera i ett tomrum. Problemet kännes igen från det engelska landslaget och då genom firman Gerrard och Lampard. Slutligen hade Tevez återigen en mindre bra match. Argentinaren får å andra sidan svåra djupledsbollar, där han enkelt kan tacklas bort av motståndarnas backar. Tevez största tillgång är inte snabbheten och han behöver nog hjälp av en andra forward för att få utrymme för sitt tekniska spel. Glädjande är nästa match är om en vecka och att United då troligen kan få tillbaka Saha och Anderson, om än på bänken. Segern stärker säkert den röda maskinen som förhoppningsvis börjar fungera som sig bör. Tack. God kväll.

Mål: Nani 68 min.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]

Res med oss till Manchester!