Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Kalas mot Boro!

Ett makalöst mål av Nani, ett kvickt avslut av Rooney och två mål av Tevez innebar seger med 4-1 mot Middlesbrough under lördag eftermiddag. Tevez första mål var frukten av ett förträffligt samspel med Rooney. Till och med Morrissey kunde lyfta händerna mot himmelen i Rom i tron att högre makter existerar efter att ha betraktat detta mästerverk. Håller United på att få ett anfallspar i klass med firma Cole/Yorke?

Sir Alex Ferguson bjöd inte på några större överraskningar i startelvan. John O´Shea intog positionen som vänsterback, då Patrice Evra saknades genom skada. På innermittfältet gjorde Owen Hargreaves comeback och spelade tillsammans med brasilianaren Anderson. Flankerna intogs av Ronaldo och Nani. Anfallet bestod som väntat av Rooney och Tevez.

Matchen skulle få en rafflande inledning med mål redan efter tre minuter. Portugisen Nani mottog bollen på vänsterkanten, en bit in på Boros planhalva. Efter att ha dribblat sig förbi två motståndare bröt han inåt banan och sköt ett hårt skott som överraskade Schwarzer i målet. Skottet var kanske inte det mest välriktade, men kraften i det gjorde att det får betecknas som ett klassmål (minns målet mot Tottenham Hotspur!)

Strax efter målet kom Tevez ensam med Schwarzer, men då backarna hann upp honom blev argentinarens stressade lobbförsök resultatlöst. United blev strax därefter alldeles för passiva då Tuncay, efter att ha gjort bort O´Shea, slog ett inlägg mot boxen. Av någon anledning markerades Aliadiere inte av varken Ferdinand eller Vidic och kunde snyggt skarvnicka in 1-1 via van der Sars högra stolpe. Ett nästan genant markeringsspel av två innerbackar med hög kapacitet.

United verkade efter målet tunga i benen och detta manifesterades främst genom Anderson, vilken slog bort många bollar. Inte mycket tycktes fungera och det var nära att Boro tog ledningen då Tuncay än en gång slog ett inlägg från högerkanten. Downing nickade, efter bristfälligt markeringsspel av Brown, strax utanför van der Sars vänstra stolpe.

Denna målchans fick effekten av att United började spela enklare bollar genom innermittfältet. Anderson skärpte till sig och slog kortare, säkrare bollar mot kanterna. Samtidigt tycktes Hargreaves ta för sig mer i det defensiva arbetet och supportrarna kunde skymta spelet, vilket han uppvisat mot grannrivalen tidigare under säsongen. Ronaldo var enerverande nära att göra 2-1, då han tog sig igenom till vänster i straffområdet. Hans hårda skott gick precis utanför Schwarzers vänstra stolpe.

I den 33 minuten drällde Downing med bollen vid eget straffområde. Efter att ha blivit trängd av Nani slog engelsmannen ett felpass till Rooney som sköt in 2-1 genom ett snabbt avslut. Skönt för hemmalaget som nu producerade fin fotboll. Efter målet kunde Ronaldo ha gjort 3-1 efter ett fint pass av O´Shea från vänsterkanten, men portugisens avslut var alldeles för tamt och Schwarzer kunde enkelt rädda bollen.

Den andra halvleken började som den första slutade, det vill säga att United pressade bortalaget. Redan efter några sekunder kunde Rooney ha ökat på ledningen, efter pass av Tevez, men avslutet gick över målet.

I den 55 minuten skulle så komma vad som får sägas vara säsongens kombination hittills i PL. Anderson slog ett pass i brösthöjd, vilket Tevez tog ner med högklassig teknik strax utanför straffområdet. Med ett fint pass fann han Rooney inne i straffområdet. Då engelsmannen var omringad slog han ett klackpass tillbaka till Tevez, som funnit yta i straffområdet. Argentinaren kunde behärskat rulla in 3-1 med en bredsida, Schwarzer var chanslös. Intet annat än majestätiskt. Detta kombinationsspel påminde om den förståelse Dwight Yorke och Andrew Cole en gång i tiden besatt. Det är glädjande att se, främst med tanke på att de båda herrarna Tevez och Rooney inte hade den lättaste av säsongsinledningar.

United slog av på farten betydligt efter tredje målet. Efter 66 minuter byttes Hargreaves ut till fördel för Darren Fletcher. Den förra gjorde en fullt godkänd insats med flera bra brytningar och fart i spelet. När han samspråkade med eminensen Giggs och Pique på avbytarbänken såg han glad ut över att vara tillbaka.

Downing var lite senare centimeter ifrån att reducera för Boro. Han slog en fin frispark med vänsterfoten som gick strax utanför van der Sars vänstra kryss. United gjorde under matchens sista del två byten, då eminensen Giggs och Pique kom in istället för Anderson och Ferdinand. Med fem minuter kvar skulle Tevez göra sitt andra mål. Efter att Rooney startat ett anfall långt ner i banan spelade han fri argentinaren till vänster i straffområdet. Tevez fintade bort en motståndarback och sköt ett skott som, efter att ha touchat en annan back, gick i en båge över Schwarzer.

Sammanfattningsvis spelade United ännu en fin (målrik) match. Anfallsspelet med Ronaldo, Nani, Tevez och Rooney känns dynamiskt. I princip allt kan hända med dessa fyra herrar på en gräsplan. Ronaldo och Nani gör fina insatser och främst den förra skall ha beröm för den outtröttlighet och disciplin som uppvisas. Han hade kanske inte sin bästa dag, men det han lyckas med är förträffligt (rycket och skottet som var nära att ge 2-1). I tillägg skall Anderson ha beröm för att han lyckades prestera en god match efter en dubiös inledning.

Mest beröm av alla skall emellertid Rooney ha. Efter att ha blivit skadad mot Reading i premiären trodde många att det skulle ta tid för engelsmannen att hitta formen. Näppeligen, Rooney är redan i slutet på oktober i en utmärkt form. Ingen visar sådan iver och ambition som honom. Målet han gör är ett utslag av detta. Efter att Downing slog sitt felpass tar det inte många sekunder förrän bollen låg i Schwarzers nätmaskor. Det är ett kvicktänkt och explosivt handlande.

Hela United skall ha beröm för en makalös uppryckning under säsongen. Det talades om kris efter en inledning med få poäng och måltorka, men laget tog sig samman och ligger helt plötsligt före storklubbar som Manchester City i tabellen. Skadelistan ser ut enligt följande för tillfället: Scholes, Carrick, kapten Neville, Park, Saha, Evra, Silvestre och Foster. Mot denna bakgrund ter sig Uniteds insatser på sistone än mer respektingivande. Det ryktas att Morrissey vid 3-1-målet kostade på sig ett leende under solen i Rom… Strangeways, here we come!

Manchester United: Van der Sar; Brown, Vidic, Ferdinand (Pique, 73), O’Shea; Ronaldo, Hargreaves (Fletcher, 66), Anderson (Giggs, 78), Nani; Tevez, Rooney.
Icke använda avbytare: Kuszczak, Simpson.

Middlesbrough: Schwarzer; Young, Woodgate, Wheater, Taylor; O’Neil, Cattermole (Boateng, 90), Rochemback, Downing; Tuncay (Lee, 80), Aliadiere (Hutchinson, 55). Icke använda avbytare: Turnbull, Hines.

Mål: Nani 3 min., Aliadiere 6 min., Rooney 33 min. Tevez 55 och 85 min.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]

Res med oss till Manchester!