Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

2-2 i toppmöte

Manchester United såg länge ut att ta tre poäng på Emirates Stadium, men slarvade i sista sekund och Gallas kunde göra 2-2 för Arsenal. Totalt sett ett ganska rättvist resultat, även om det känns tungt i efterhand. Uniteds mål gjordes av Rooney (självmål?) och Ronaldo. Den sistnämndes mål föregicks av ett anfall som fick Arsenals backlinje att se ut som ett gäng statister i en film av Ingmar Bergman.

United startade nästan med samma lag som mot Boro förra helgen. Enda ändringen var att eminensen Giggs spelade istället för Nani. Således fick Anderson nytt förtroende efter ett antal bra insatser. Mycket ansvar lades således på Hargreaves axlar. Bänken såg starkare ut på länge med både Carrick och Saha inkluderade.

Matchen startade i ett lugnt tempo. United satte inte någon högre press och Arsenal fick således sitt patenterade övertag i bollinnehav. Första heta situationen kom efter 15 minuter då Arsenal ville ha straff efter att Hleb fallit ganska enkelt i en duell med Vidic. Ett korrekt beslut av domaren Howard Webb.

Uniteds första heta chans kom litet senare då Ronaldo slog ett fint inlägg, längs gräset, som Giggs nästan kunde göra mål på. Walesaren fick inte helt rätt på fötterna och chansen gick om intet. Strax därefter gjorde Arsenal nästan första målet då Fabregas slog en frispark som Gallas nådde högst på. Fransmannens nick reflexräddades mycket fint av van der Sar.

Stundtals var det heta känslor på planen. Både Hargreaves och Evra varnades av Webb. Omsider skulle också Fabregas varnas för en stämpling på Anderson. Publiken på Emirates Stadium tyckte att brassen filmade, men reprisen visar att varningen på spanjoren var korrekt (sulan före).

På övertid i första halvlek slog Ronaldo ännu ett fint inlägg från sin högerkant. Rooney mötte med en touch som gick via Gallas i mål. Ett inte helt rättvist mål, men det var symptomatiskt att Uniteds nummer tio ånyo var involverad i ett mål. Målvakten Almunia är inte att klandra då han intet kunde göra åt den luriga styrningen på Gallas.

Andra halvlek hann knappt börja förrän Fabregas kvitterade för hemmalaget. Eboue slog en fin boll som Adebayor sköt mot mål. Edwin van der Sar kunde avstyra och bollen gick ut mot högerkanten, där Evra var något passiv när Sagna slog ett inlägg mot mitten av straffområdet. Typiskt nog var Fabregas väl placerad och kunde rulla in 1-1 till vänster i målet. Nog kan det tyckas att Ferdinand skulle ha gått ut och skurit av vinkeln ännu mer då han såg att Fabregas fick bollen. Sammanfattningsvis var det ett svagt försvarsarbete av United.

Arsenal tycktes nu vara först på varenda boll och skar sig enkelt igenom Uniteds innermittfält. Undertecknad tycker att Hargreaves och Anderson låg för lågt ner i sina positioner och tillät Arsenal att rulla boll väl enkelt. Visserligen låg mittfältet totalt lågt även i första halvlek, men när Arsenal började höja tempot skulle en högre press ha satts in.

Målchanserna var inte många, men Rooney hade en halvchans genom en nick i den 63 minuten. Han lyckades emellertid inte styra bollen mot mål efter att Giggs spelat fram fint. Fergie bytte en kort tid efter detta ut Anderson och Tevez till förmån för Carrick och Saha.

Den sistnämnde skulle vara högst delaktig i Uniteds 2-1-mål i den 82 minuten. United hade bollen på vänsterkanten och Saha kunde med ett magnifikt pass spela fri Evra, som sprungit ifrån sin markering på vänsterkanten. Den snabbe fransmannen slog ett fint pass mot mitten, på vilket Ronaldo kunde göra mål i tom bur. Ett verkligt klassmål, som fick Arsenals backlinje att se ut som statister i en film av Ingmar Bergman.

United försökte härefter hålla undan för ett vilt forcerande hemmalag, men skulle inte lyckas med detta efter nytt dubiöst försvarsarbete. Evra hade först påtaglig tur då han styrde ett inlägg i egen ribba. På stopptid kunde Gallas efter en mycket tilltrasslad situation, vilken startade med ett inlägg från Clichy, skjuta in 2-2 från vänsterkanten. Att bollen var inne råder det inget tvivel om. Även Arsenals andra mål skulle kunna ha undvikits om United inte gett motståndarna utrymme. Vidare är det märkligt att laget inte förmår att rensa bort ett inlägg, då det bara återstår minuten.

Sammanfattningsvis var det ett rättvist resultat i en bra match. Bäst i United var Rooney, som i stort inte gjorde ett fel. Han är för tillfället ypperligt bra. Även Ronaldo förtjänar beröm. Han slog två farliga inlägg, varav ett resulterar i mål. Dessutom gör han själv ett mål. Brassen Anderson visar återigen framfötterna med en fin vilja och stundtals fin teknik. Han verkar ha acklimatiserat sig relativt väl till den fysiskt tuffa ligan. Negativt är att United inte sätter högre press på Arsenal. Hemmalaget tilläts ha alldeles för mycket bollinnehav. Med spelare som Hargreaves torde detta kunna ha undvikits. Vidare är det brister i koncentrationen som ligger bakom båda de insläppta målen. Det är knappast något skönspel som föregår dem, utan istället ett förkastligt försvarsarbete. Undertecknad tänker då främst på Evra och Ferdinand vid första målet. Emellertid hade nog de flesta supportrar varit nöjda med 2-2 på bortaplan mot Arsenal innan matchen, men det kom med en bitter eftersmak. Faktum är att det återstår en retur på Old Trafford. Undrar om spelarna i Arsenal kan vara lika glada efter den matchen?

Arsenal: Almunia, Sagna, Toure, Gallas, Clichy, Eboue (Walcott 74), Fabregas, Flamini, Rosicky (Eduardo 80), Hleb (Silva 80), Adebayor.
Icke använda avbytare: Lehmann, Diarra.

Man Utd: Van der Sar, Brown (O’Shea 71), Ferdinand, Vidic, Evra, Ronaldo, Anderson (Carrick 76), Hargreaves, Giggs, Tevez (Saha 76), Rooney.
Icke använda avbytare: Kuszczak, Nani.

Mål: Rooney 45 min, Fabregas 48 min., Ronaldo 82 min. och Gallas 90 min.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]