Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United avancerade ikväll

Manchester United avgjorde tillställningen i den första halvleken. Ett mycket blekt Dynamo Kiev var utan chans mot det dominerande hemmalaget. Slutligen kunde siffrorna skrivas till hela 4-0! I och med att Roma spelade 2-2 i Lissabon är United definitivt klart för åttondelsfinalen.

Ferguson valde att göra en del förändringar jämfört med matchen mot Arsenal, precis som utlovat. Förvånande var dock att unga spelare som Piqué (inte “Picke”, Lasse Kinch!) och Simpson spelade från start. På mittfältet vilades Hargreaves till förmån för Fletcher.

Manchester United:
Van der Sar (Kuszczak, 46)
Simpson, Piqué (Evans, 73), Vidic (K), Evra
Ronaldo, Fletcher, Carrick, Nani
Rooney, Tévez (Saha, 68)

Bänken: Brown, Anderson, O’Shea och Eagles.

Nytillkomne tränaren Oleg Luzhny valde att inte alls matcha det lag jag förutspått. Något överaskande fick dock varken Bangoura eller Rincón chansen från start, spelare med fart och energi. Något som skulle visa sig en aning när dessa, tillammans med rutinerade Rebrov, byttes in.

Dynamo Kiev:
Shovkovskiy
Markovic, Diakhate, Fedorov, El Kaddouri
Gusev (Rebrov, 46), Ghioane, Vaschuk, Correa
Milevskiy (Bangoura, 76), Rotan (Rincón, 46)

Bänken: Rybka, Gavrancic, Ninkovic och Dopilka.

Första halvlek:
Precis som väntat var det hemmalaget United som tog kommandot. Kiev backade hem och United ägde mycket boll (74% efter första halvlek!) och spelade runt ukrainarna. Några riktigt vassa målchanser hade man emellertid svårt att skapa. Däremot försökte man, gång efter gång. Främst genom Ronaldo, Nani och anfallsduon.

Målen skulle dock komma. Vid en hörna, med halvtimmen spelad, letade sig bollen fram till Gerard Piqué efter att ha touchat både Carrick och en offsidestående Tévez. Debutanten i CL-sammanhang var högst i luftrummet och nickade in 1-0. Bara sex minuter senare var det dags igen. Carlos Tévez tog fart från mittplan, väggspelade med Rooney och sköt distinkt in bollen. Skottet var hårt och högt, men inte helt otagbart för Shovkovskiy.

Edwin van der Sar hade en lugn afton i målet. Inte ett enda skott fick han rädda. Noterbart är att Kiev hade en farlig målchans efter en tilltrasslad hörna. Det avslutande skottet tog i gaveln, vilket räddade “The jolly green giant”.

Efter 2-0-målet blev United litet övermodiga och föredrog att lura en extra spelare än att spela ett snabbt och fartfyllt spel. Det resulterade i att ett par enkla misstag gjordes. Men i samma veva fick man konstatera att matchen var relativt avslagen. Att Kiev skulle lyckas vända fick ses som högst ossanolikt.

Andra halvlek:
Sir Alex valde omedelbart att byta ut VDS, in kom förstås Tomasz Kuszczak. Luzhny var i behov av att göra en förändring och bytte genast in den före detta Spurs-spelaren Serhiy Rebrov samt Diogo Rincón. Det skulle få positivt gehör.

Även om United fortsatte att vinna kamperna på mittfältet, Ronaldo och Nani bjöd på fina tekniska nummer och ytterbackarna Evra och Simpson attackerade längs kanterna lyckades Dynamo Kiev skapa ett antal vassa chanser. Det borde definitivt varit mål när Rebrov fördelade bollen till framrusande högerbacken Markovic. Denna försökte dock i sitt friläge lyfta bollen till Rincón, som i sin tur missade bollen.

Med dryga timmen spelad skapade United, genom ett enormt tryck, två ypperliga målchanser. Evra gjorde, i vanlig ordning, en utmärkt löpning på vänsterkanten, bröt sig sedan förbi backen och passade Tévez. Den sistnämnde vände sig om och sköt. På den efterföljande returen fick till sist Simpson läget att utöka ledningen men Shovkovskiy räddade igen.

Därpå var tiden inne för en jättemöjlighet för Kiev. Kuszczak, som inledningvis i första halvlek gjort en stabil räddning, fick högerhanden på det låga, placerade skottet och avstyrde möjligheten skickligt. Polacken skulle, precis som holländaren, hålla nollan. Det vittnar om två duktiga målvakter, men även ett blekt bortalag.

Sir Alex luftade truppen rejält denna afton och bytte in målskytten Piqué, in kom istället en annan debutant. Nämligen Jonny Evans. Positivt att Fergie vågar unga, hungriga spelare få chansen i matcher som dessa. Varken Danny Simpson, Gerard Piqué eller Jonny Evans har överstigit 20 år. Det månnar om en lovande framtid och att ungdomsakademin fortfarande lyckas med talangerna.

I den 76:e minuten slog inhoppande Saha en fin crossboll till Nani på högerkanten. Denne serverade sedan Rooney med ett perfekt inlägg. Engelsmannen kunde omarkerad göra 3-0 med en bredsida på volley.

Tiden rann därefter iväg. Dynamo var viljelösa och United kunde enkelt spela ut i slutskedet. Wayne Rooney jagade fler mål, men framför allt var det Cristiano Ronaldo som var på målhumör. En näst intill desperat Ronaldo gestikulerade, viftade och krävde att bollarna skulle skickas till honom. Med flest avslut i United hade han ett antal möjligheter att göra sitt fjärde mål i CL. Efter att Saha löpt förbi på högerkanten och slagit ett lågt inlägg till Ronaldo borde han gjort mål. Skottet gick dock över.

I slutminuterna kom till sist det efterlängtade målet. Och vilket mål det var! Evra slog en bra djupledsboll på högerkanten som portugisen fångade upp. Därefter utmanade han försvaren och med sin patenterade klackfint passerade han. Ett steg framåt och ett skott i bortre hörnet. Målet var delikat och United var vidare från gruppen!

Med facit i hand:
I och med Uniteds 4-0-seger och att Roma lyckades kvittera mot Sporting i slutskedet är det definitivt klart att United spelar åttondelsfinal. Detta efter fyra vinster på fyra försök.

Matchen i sig var en avslagen historia där United tilläts göra vad man ville. Då och då smög sig bortalaget upp och skapade ett par chanser, men utan framgång.

I United var Ronaldo och Nani spelarna som attackerade mest, ville mest och försökte mest. Det genialiska momenten blandades dock med enkla misstag vilket gör att insatsen inte är helt 100%-ig. Darren Fletcher och Michael Carrick gjorde både en mycket bra match på mittfältet och vann det mesta. Vidic var precis som vanligt i det närmaste felfri och kollegan Piqué gjorde en stabil insats. Tévez och Rooney på topp var heta och inhopparen Saha likaså. I mina ögon fanns det ingen spelare som lyste mer än någon annan. En laginsats bäddade för segern och avancemanget.

Målen:
1-0 Piqué, 31.
2-0 Tévez, 37.
3-0 Rooney, 76.
4-0 Ronaldo, 88.

Gula kort:

Wayne Rooney

God natt!


Av: Jimmy [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]