Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

6-0 och serieledning!

Efter första halvlek under gårdagskvällens match mot Newcastle United på Old Trafford var det en del som tvivlade. United hade förvisso spelat mycket bra, men laget hade inte kapitaliserat någon av dessa chanser. Dessutom gjorde domaren Rob Styles allt för att hjälpa bortalaget, bland annat genom att inte döma två klara straffsparkar. Efter andra halvlek var euforin fullständig på Old Trafford. United hade spelat makalös fotboll och resultattavlan visade siffrorna 6-0.

Sir Alex valde ett väntat lag med tanke på att både Owen Hargreaves och Louis Saha (surprise!, surprise!) var borta på grund av skador. I tillägg var Brown avstängd i denna match. Sedan tidigare var Neville, Scholes och Foster långtidsskadade. Således bestod de defensiva lagdelarna av van der Sar, O´Shea, Ferdinand, Vidic och Evra. På mittfältet spelade Ronaldo, Carrick, Anderson, Giggs. På topp kamperade Rooney med Tevez.

Att United var i form och Newcastle inte syntes från början. United hade ett övertag med Carrick och Anderson på innermittfältet. Efter cirka femton minuter hade Rooney kunnat ha gjort tre mål. Den först chansen tillkom efter en briljant boll från Carrick, men anfallaren sköt högt över. Minuterna efter bröt Rooney in från vänsterkanten och sköt i Givens korta hörn, men målvakten räddade eminent. Carrick, som för övrig gjorde sin bästa match på länge, serverade ånyo Rooney med ett djupledspass. Given stod emellertid emot då Rooney sköt på volley. Engelsmannen såg frustrerad ut och hade all anledning till detta.

Efter cirka 28 minuter blev United nekade en klar straff. Ronaldo tog sig förbi ett par motståndare från vänsterkanten och bröt in i straffområdet. I boxen sträckte Taylor ut sitt vänstra ben och fällde portugisen. Rob Styles hade emellertid bestämt sig för att inte ge United några fördelar i denna halvlek. Sir Alex såg förgrymmad ut när han sprang ner från bänken till sidlinjen. Än mer arg skulle han bli några minuter senare när Giggs gjordes ner av Smith i straffområdet. Också detta får sägas vara straff, men Styles valde att inte blåsa.

United hade tur litet senare när Owen tog emot ett fint pass och gjorde mål bakom van der Sar. Även detta var ett felbeslut från domarteamet. Detta var i princip bortalagets enda chans under matchen. Det är märkligt att ett lag, med relativt namnkunniga spelare, kan prestera så lite. Att ständigt lägga skulden på olika tränare känns bisarrt.

Innan halvleken tog slut hade Ronaldo ett skott och en nick som inte resulterade i mål. Det var en frustrerad hemmapublik som kunde konstatera att hemmalaget spelade fin fotboll, men inte kunde göra mål. Chansslöseri är bara förnamnet på den halvlek de beskådat. Bortalaget däremot måste ha varit nöjda efter att ha undsluppit ett antal mål. Balansen mellan ett bra hemmalag och ett erbarmligt bortalag kunde inte ha varit jämnare.

Andra halvlek skulle bli en av de bättre hittills i säsongen. Inom en minut hade Taylor, på mållinjen, avvärjt två skott från Tevez och Rooney. Det kändes onekligen nesligt, men det första målet skulle komma några minuter senare. Smith gjorde ner Ronaldo strax utanför straffområdet. Undertecknad må medge att frisparken var dubiös. Domare Styles, i katastrofal form, valde att ställa muren för nära Ronaldo och det kändes spontant som ett svårt läge att göra mål ifrån. Den kvicktänkte portugisen valde emellertid att slå en frispark á la Ronaldinho, det vill säga under muren. Detta var inte Given beredd på och kunde inte avstyra bollen från att gå i mål. Bollen var inte välplacerad, men tanken överrumplade målvakten totalt.

Några minuter senare skulle United göra 2-0. Given slog en undermålig undanrensning som, via Capaca, hamnade hos Giggs. Eminensen valde att spela bollen snett inåt höger i straffområdet. Med tomt mål kunde Tevez punktera matchen.

United såg livsfarliga ut nu, med ett passningsspel som övermäktade bortalaget totalt. Det var glädjande att se Tevez, Rooney och Ronaldo spela ut ett brett register inför en extatisk hemmapublik. De fick också utrymmet att agera som de artister de är genom ett innermittfält som knappt slog bort en boll. Symptomatiskt nog innehöll det tredje målet fem tillslag då bollen gick via Carrick, Rooney, Tevez och Ronaldo i mål. Detta var ett mål i absolut världsklass. Ronaldos avslutning var behärskad då han med högerfoten slog in bollen i Givens högra hörn.

United gjorde tre byten inför de sista tjugo minuterna. Simpson, Nani och Fletcher kom in istället för Evra, Giggs och Anderson. Hemmalaget fortsatte trots detta att spela fin fotboll. Simpson hade exempelvis två goda chanser att göra mål, men fick tyvärr inte antecknas i målprotokollet. Med fem minuter kvar kom det fjärde målet. Rooney slog en briljant pass från vänster till högersidan i straffområdet. Vid bortre stolpen mötte Rio bollen och Given var chanslös. Trevligt för mittbacken som inte gör mål så ofta.

Ronaldo har vid flera tillfällen gjort två mål under matcherna, men denna gång skulle han få göra sitt efterlängtade hattrick. Efter att ha brutit in från högersidan sköt portugisen ett skott som, via en försvarare, gick i mål. Bortalagets spelare såg minst sagt uppgivna ut i detta skede. Strax efter gjorde Tevez 6-0 med ett skott som gick via ribban och precis över mållinjen. Alan Smith blev sedan utvisad efter att ha snackat till sig ett rött kort. Kanske skulle den hetlevrade anfallaren ha blivit utvisad tidigare efter några incidenter under matchen. Emellertid var Rob Styles skärpa inget att skryta med denna kväll.

Så här i efterhand är det givetvis lätt att sprida superlativ, men samtidigt måste det erinras att det var ett uselt lag United mötte. Samtidigt visar segern att i princip allt kan hända med Tevez, Rooney och Ronaldo på planen. De kan bemästra ett tätt försvarande lag eller överraska på en snabb omställning. Det är längesedan jag upplevde en så dynamisk trio. Beröm skall också ges till Carrick. Undertecknad ha kritiserat honom mycket på sistone, men han skall rosas när han bör. I går visade han sitt normalt breda register med också många fina pass offensivt. Trevligt var också att se Simpsons inhopp. Han hade två goda chanser att göra mål och löpningen till den första chansen var mycket bra. Grabben behöver självförtroende och fick förhoppningsvis ett större sådant genom detta inhopp.

Manchester United: Van der Sar; O’Shea, Ferdinand, Vidic, Evra (Simpson 68); Ronaldo, Carrick, Anderson (Fletcher 73), Giggs (Nani 73); Tevez, Rooney.
Icke nyttjade avbytare: Kuszczak, Park.

Newcastle United: Given; Carr, Taylor, Cacapa, Enrique; Milner (Viduka 65), Butt, Smith, N’Zogbia; Duff, Owen (Rozehnal 83).
Icke nyttjade avbytare: Harper, Emre, LuaLua.

Mål: Ronaldo 49, Tevez 55, Ronaldo 70, Ferdinand 85, Ronaldo 88, Tevez 90.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]