Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dåligt spel kostade United

Ett mycket svagt United fick turligt 1-1 mot Spurs i går eftermiddag. Spelet mot Portsmouth var spårlöst försvunnet. Wayne Rooney, onödigt varnad, visade en enorm vilja sista 25 minuterna och kan sägas vara katalysatorn bakom det faktum att United fick en poäng. Varningen medför emellertid att han missar nästa match mot Manchester City.

Fergie valde att göra tre förändringar i jämförelse med matchen mot Portsmouth. Park (inte ens på bänken), Nani och Carrick fick stå åt sidan för Giggs, Tevez och Hargreaves. Ett antal underliga byten med tanke på att främst Park och Carrick var mycket bra i senaste matchen. Framförallt Carrick har varit mycket bra på sistone.

Att Spurs var inspirerade syntes tidigt i matchen. De satte ständigt press på Scholes och yttermittfältarena hjälpte ytterbackarna i spelet mot Giggs och Ronaldo. I tillägg jobbade Keane och Berbatov långt ner i banan. Därmed fick United svårt att operera då Hargreaves inte har sin styrka i det offensiva spelet och Scholes inte alls stod att känna igen.

Spurs första farliga möjlighet tillkom då Berbatov tog sig fram längs vänsterkanten och spelade bollen mot straffpunkten. Hargreaves läste spelet utmärkt och slog ut bollen för hörna. United hade dessförinnan haft en chans då Brown sköt högt över med vänsterfoten. Litet senare sprang Jenas in i straffområdet från höger och under press från Hargreaves föll han till marken. Möjligen skulle det vara straff, men den undermålige Clattenburg lät spelet gå vidare. Detta trots att Jenas tydligt rörde bollen med handen då han låg i banan. Lennon tog hand om den förlupna bollen och försökte slå ett lågt inlägg. Edwin van der Sar styrde bollen rakt ut i banan och Berbatov kunde i öppet mål göra 1-0 till hemmalaget. Målet kändes onödigt, främst på grund av det dåliga försvarsspelet (Evra?) och det faktumet att Jenas rörde bollen med handen.

United förmådde, trots underläget, inte att prestera ett spel av värde. Det var pinsamt. Spurs hade nästa chans då Lennon snyggt spelade in till Berbatov från högerkanten. Bulgaren kunde emellertid inte träffa målet.

Allt för mycket kraft lades på den osäkre domaren Mark Clattenburg som tycktes ge varenda 50-50-situation till Spurs fördel. Under matchen varnade Clattenburg sju (7) spelare för bortalaget. Varningarna för Rooney och Nani (skulle ha varit utvisning för en ful tackling på Chimbonda) var utan tvekan korrekta, men i övrigt var domarens beteende klart dubiöst. Clattenburg utstrålar osäkerhet och tycks ständigt gå på den linje som hemmapubliken eller de spelare som skriker högst vill gå efter. Att spelarna blir frustrerade på en sådan insats är beklagligt, men förståeligt. Det var för övrigt Clattenburg som dömde Bolton – United. Till och med David Elleray skulle skämmas över de insatser Clattenburg presterar.

I halvlek måste Fergie ha varit furiös. Spelarna var ute på plan redan efter tio minuter och Hargreaves stod inte att finna bland dem. Istället kom Carrick in. Bytet får sägas vara märkligt då Hargo varit bra i det defensiva spelet. Mer logiskt hade varit att byta ut Scholes, som inte fick utrymme att operera.

Bytet på mittfältet tycktes initialt sätta fart på United. Aggressiviteten dämpades emellertid efter ett tag och Spurs krympte ytorna på ett förträffligt vis. Berbatov dribblade sig fint förbi tre man och slog ett fint pass till Keane, vilken sköt rakt på van der Sar. Ett svagt avslut av irländaren som kunde punktera matchen i det läget. För att öka tempot satte Sir Alex in ynglingarna Nani och Anderson istället för de osynliga Giggs och Scholes.

Bytena tycktes inte hjälpa Uniteds strävan efter en kvittering. Jenas och Huddlestone var utmärkta på Spurs mittfält och vann åtskilliga dueller. De gånger Nani eller Ronaldo fick bollen från innermittfältet var de tätt uppvaktade av minst två spelare från hemmalaget.

De sista tjugofem minuterna blev frustrerande, men Rooney var mycket ambitiös för bortalaget. Det värmer att se en spelare som springer över hela planen för att vinna en boll och som sedan rusar upp med den i anfallet. Engelsmannens vilja är ett föredöme för andra. Visserligen blev han onödigt varnad (femte för säsongen) för en filmning, men hans inställning under andra halvan av halvleken visade att United aldrig tänkte ge upp.

I den tredje övertidsminuten jobbade United fram en hörna. Det var nu bara sekunder kvar. Nani slog den mot första stolpen och Tevez kunde på volley stöta in bollen i mål. Hemmafansen var tysta som en söndagsförsamling i kyrkan. Målet var inte helt rättvist, men kan visa sig moralhöjande för United. De undvek nämligen säsongens fjärde förlust.

Sammanfattningsvis var matchen en stor besvikelse. Kommentarer för detta är egentligen överflödiga, men frågan är om det inte varit klokare att spara Scholes till förmån för Carrick eller Anderson? Kanske var det för mycket krävt av den rödhårige mittfältaren att spela från start två gånger i rad, efter att precis kommit tillbaka från en lång konvalescens? I retroperspektiv känns 1-1 nästan som en vinst. United vägrade ge upp och det är sådana här sena mål topplagen vinner ligan på. I bortalaget var Rooney klart bäst, främst på grund av de sista tjugofem minuterna.

Tottenham: Cerny, Chimbonda, Dawson, Woodgate, Hutton, Lennon (Boateng 79), Jenas, Huddlestone, Malbranque, Berbatov, Keane (O’Hara 90).
Icke använda avbytare: Robinson, Lee, Taarabt.

United: Van der Sar, Brown, Ferdinand, Vidic, Evra, Ronaldo, Hargreaves (Carrick 46), Scholes (Anderson 60), Giggs (Nani 60), Rooney, Tevez.
Icke använda avbytare: Kuszczak, O’Shea.

Mål: Berbatov 21 min. och Tevez 93 min.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]