Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Man Utd – Man City

Tiden är nu inne. Rött ställs mot blått. Staden drabbar nämligen samman igen. Det vankas derby i Manchester, United mot City. Matchen är av särskild emotionell karaktär då “Busby Babes” ska hedras.

Under minnescermonin i onsdags talade prästen om ett enat Manchester den 6 februari 1958. Jag hoppas innerligt att staden och lagen enas minuten före avspark. Den – förhoppingsvis – tysta minut som kommer att inleda säsonges andra derby.

Matchen kommer även att präglas av andra hyllingar. Förutom det givna sorgebandet kommer United spela med en klassisk 50-talsstil på tröjorna. Dessa kommer att vara numrerade enligt 1-11, inte innehålla namn och heller inte bära reklam. City kommer också bära reklamfria dräkter. På fasaden på den östra läktaren kommer en stor bild av “The Last Line Up” göra sig sedd. På läktaren kommer även en hel del svenskar vara. Matchen är nämligen en av årets arrangerade MUSS-resor.

I det första derbyt segrade Man City. Geovanni gjorde matchens enda mål. United, utan bland annat Ronaldo, Scholes och Rooney, lyckades aldrig överlista Kasper Schmeichel. Revansch finns därmed att kräva imorgon.

Man Utd mönstrar följande trupp:
Van der Sar, Kuszczak, Brown, O’Shea, Simpson, Ferdinand, Vidic, Fletcher, Nani, Park, Scholes, Ronaldo, Anderson, Carrick, Hargreaves, Giggs, Tévez och Welbeck.

Ben Foster, Gary Neville, Mikaël Silvestre och Louis Saha är alla indisponibla på grund av skador. Wayne Rooney och Patrice Evra missar matchen på grund av avstängningar.

Noterbart är att unge Danny Welbeck, 17, finns tillgänglig i truppen och är, enligt Sir Alex, aktuell för spel.

Sir Alex måste ersätta båda sina ytterbackar. Brown och O’Shea lär därmed bilda försvar med Ferdinand och Vidic. På mittfältet känns kvartetten Ronaldo, Hargreaves, Scholes och Giggs given. Likaså Tévez på topp. Frågan är vem som ersätter Rooney. Michael Carrick, Anderson, Park och Nani är alla tänkbara alternativ.

United’s form har under den senaste tiden varit mycket bra. På de senaste fem ligamatcherna har United vunnit fyra. I den senaste matchen mot Spurs tappade dock United poäng (1-1), men ska vara glada över resultatet med tanke på det sena kvítteringsmålet.

Trolig startelva:
Van der Sar
Brown, Ferdinand, Vidic, O’Shea
Ronaldo, Hargreaves, Scholes, Nani
Giggs (K)
Tévez

Man City mönstrar följande manskap:
Hart, Jihai, Onuoha, Dunne, Richards, Ball, Hamann, Fernandes, Petrov, Vassell, Mpenza, Ireland, Sturridge, Benjani, Geovanni, Schmeichel, Garrido, Caicedo och Etuhu.

Rolando Bianchi ingår inte längre i Sven-Göran Erikssons trupp. Däremot är nyförvärven Benjani och Caicedo tillgängliga mot United. Indisponibla är mittfältskreatören Elano Blumer och försvararen Vedran Corluka.

“Svennis” brukar allt som oftast vara en man svår att förstå sig på. Jag blir inte ett dugg förvånad om Mpenza får förtroendet på topp, trots att Benjani värvats in. Målet vaktar, i vanlig ordning, Joe Hart. Onuoha erstter förmodligen Corluka som högerback. Resterande delar i försvaret blir sannolikt Dunne, Richards och Ball. På det defensivta mittfältet finns pånyttfödde Dietmar Hamann och möjligen Gelson Fernandes. På högermittfältet finns flera tänkbara alternativ; Vassell, Ireland och Geovanni. Den sistnämnde avgjorde sist och lär ha goda minnen från derbyt. På andra sidan spelar eminente Martin Petrov. Som offensiv mittfältare tror jag Ireland startar, då Elano saknas. På topp borde i varje fall Benjani vara ett givet kort.

Manchester City inledde säsongen på ett magnifikt sätt. På den senaste tiden har laget inte mäktat med någon större fotboll. Det har faktiskt bara blivit en vinst på de senaste fem matcherna (1-0 mot West Ham). Laget har även under den senaste tiden hunnit med att spela bort sina chanser till en FA-cuptitel (2-1 mot Sheffield United). Faktum är att City enbart vunnit två bortamatcher i år. United har å sin sida inte förlorat en enda hemmamatch.

Trolig startelva:
Hart
Onuoha, Dunne (K), Richards, Ball
Hammann, Fernandes
Geovanni, Ireland, Petrov
Benjani

De fem senaste matcherna lagen emellan har slutat enligt nedan:

19/08/2007 Man City 1 – 0 Man Utd

05/05/2007 Man City 0 – 1 Man Utd

09/12/2006 Man Utd 3 – 1 Man City

14/01/2006 Man City 3 – 1 Man Utd

10/09/2005 Man Utd 1 – 1 Man City

De senaste matcherna har således slutat med seger för United två gånger, seger för City lika många och en match har slutat oavgjord.

Matchen sänds på Canal+ Sport 1 med start kl. 14.30.

Ge allt grabbar!


Av: Jimmy [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]

Res med oss till Manchester!